Zoals jullie weten ben ik dol op mijn moestuin. Vooral nu het weer lekker weer begint te worden ben ik extra gemotiveerd om er wat moois van te maken. Ik denk dat het de wel bekende lentekriebels zijn... Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om in de aarde te ploeteren, even je energie kwijt – en je krijgt er zoveel voor terug. Het kon ook niet anders dan dat ik in Parijs een kijkje nam in Nature Urbaine Paris. Dé grootste moestuin van Parijs op een te vette locatie, namelijk een dakterras in het hart van de stad.
Grote steden staan vaak bekend om de verfijnde keuken, zo ook Parijs. Gek genoeg wordt er in de meeste steden weinig gebruik gemaakt van lokale producten. Gebrek aan ruimte is één van de oorzaken van dit probleem. Daarom besloot Nature Urbaine Paris een nieuwe weg in te slaan. Het bedrijf opende een MEGA rooftop farm. Hoe cool is dat? Een mega moestuin midden in de stad en dan ook nog eens bovenop een dak. Dit is wat je noemt, urban farming.
Het dak op
Nature Urbaine Paris is de grootste stadsboerderij van Europa met een oppervlakte van 14.000 m2. Ik vond het er prachtig. Een tikkeltje modern, slim ingericht en vooral lekker groen. En het bestaat nog niet eens zo heel lang. De rooftop farm opende namelijk pas de deuren tijdens de corona uitbraak. Toch zie je nu al het resultaat: de farm voorziet verschillende restaurants en Parijzenaren van allerlei verse producten. Er wordt bijna 200 kilo(!) aan groenten en fruit per dag geproduceerd, hallo zeg!
Waar je moet zijn om van de producten te genieten? Ga langs bij Le Perchoir, Pedzouille La Grange, 750g La Table, Voie 15 of Little Red Door in Parijs.
Biodiversiteit
Het bijzondere aan Nature Urbaine Paris is dat het de biodiversiteit versterkt. Dat is van belang omdat het in steden vaak minder goed gaat met planten- en diersoorten. Zo worden er onder andere herstelmaatregelen genomen in Parijs.
De verticale landbouw in aeroponics en hydroponics van de rooftop farm is daar een mooi voorbeeld van. Bij het kweken van planten in aeroponics en hydroponics wordt geen aarde gebuikt. De wortels van de planten zitten in water waarin voedingsstoffen zitten opgelost. Hier haalt de plant al zijn benodigdheden uit. CO2, zuurstof en zonlicht doen de rest. Deze techniek maakt het mogelijk om stedelijke vervuiling (regen) niet op te vangen, waardoor de producten heel gezond blijven en het waterverbruik met 90% wordt verminderd. Zo leer je nog eens wat.
Hotspot in Parijs
En wil je nu het allermooiste horen? Nature Urbaine Paris is voor iedereen toegankelijk. Er zijn namelijk maar liefst 156 Parijse pleintjes van 1m2 te huur op 15 meter hoogte. Dat is ideaal voor de Parijzenaren die geen tuin hebben, maar dat wel graag zouden willen. Ik zag met mijn eigen ogen hoeveel voldoening en vreugde het ook gaf aan wat Franse gezinnen. Kinderen druk in de weer, volwassenen die een praatje maken met elkaar en advies kunnen vragen aan de hoveniers.
Of ga er gewoon heen om jezelf te bewonderen, net als ik deed. De rooftop farm wil de Parijzenaren in contact brengen met hun dagelijks voeding en organiseert juist daarom educatieve bezoeken en ontdekkingsworkshops. Bijvoorbeeld voor schoolkinderen, zodat ook zij kennis maken met de stadslandbouw. Maar ook voor bedrijven en lokale overheden. Echt een geweldig initiatief.
We kunnen er enorm veel van leren en er is ook nog eens veel te zien: aardbeien, rode sla, snijbiet, komkommers, aubergines, basilicum, mini wortelen, boerenkool, bieslook, komkommer, spinazie, citroenmelisse, babyrapen, peterselie, frambozen, tomaten, noem het maar op en het is er. Zijn jouw vingers al gaan jeuken? Je kan ook heel makkelijk zelf een moestuin(tje) aanleggen. Hoe je begint? Dat lees je hier. Of breng een bezoekje aan deze toffe moestuin.
Dit bericht op Instagram bekijken