Sweet & spicy noedelsoep met citroengras

3 uur 30 minuten

Vandaag weer een heerlijk recept gebaseerd op de Vietnamese keuken. Een lekkere sweet & spicy noedelsoep met citroengras. Om het te maken heb je wel wat tijd nodig. Je maakt namelijk de bouillon helemaal van nul af aan!

Een snellere variant van deze noedelsoep

Wil je een snellere versie van deze soep maken? Gebruik dan kant- en klaar bouillon en voeg hier smaakmakers (knoflook, citroengras, gember ed.) aan toe zodat de smaken wel lekker Aziatisch worden.

Ben je fan van de Vietnamese keuken? Check dan zeker ook het recept voor de Vietnamese phô.

sweet en spicy noedelsoep

sweet en spicy noedelsoep

Sweet & spicy noedelsoep met citroengras

4.11 van 19 stemmen
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese keuken
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

VOOR DE BOUILLON

  • 500 g runderschenkel of ossenstaart
  • 200 g sukade
  • 500 g varkenshiel of -poot
  • 6 stengels citroengras
  • 2 uien
  • 4 cm gemberwortel
  • 1 tl trassi garnalenpasta
  • 2 cm dikke plak verse ananas optioneel

VOOR DE GARNITUUR

  • 1 grote sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 1 grote ui
  • 3 el olie
  • 2-3 tl chilivlokken
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl vissaus
  • 2 tl zout
  • 200 g dikke rijstnoedels
  • ½ spitskool
  • 1 limoen
  • 100 g taugé
  • 4 takjes Thaise basilicum

Instructies
 

  • Doe de runderschenkel, sukade en varkenshiel in een pan en vul deze met koud water tot alles onderstaat. Breng het geheel aan de kook en giet het vervolgens af. Spoel de pan en het vlees schoon. Doe alles terug in de pan en voeg 3 liter water toe.
  • Kneus het citroengras. Snijd de uien in grove stukken. Plet de gember.
  • Voeg citroengras, ui, gember en trassi toe aan vlees en botten en laat het geheel 2,5 uur zachtjes koken. Controleer na 1,5 uur of de sukade gaar is, maar nog wel stevigheid heeft en haal deze uit de pan. Voeg eventueel op dat moment de ananas toe en laat deze nog een uur meekoken.
  • Giet de bouillon door een zeef en haal het vlees eruit. Giet de bouillon terug in de pan en zet deze op laag vuur.
  • Snijd voor de garnituur de sjalot fijn. Pel en pers de knoflook. Verwijder de buitenste bladeren en het uiteinde van het citroengras en snijd de de buitenste bladeren en het uiteinde van het citroengras en snijd de stengel fijn. Snijd de ui in ringen. Verhit de olie in een koekenpan en voeg sjalotten, knoflook, citroengras, ui en chilivlokken toe. Bak alles tot de knoflook en ui bruin kleuren en voeg het paprikapoeder toe, zodat de olie oranje wordt.
  • Voeg dit mengsel toe aan de bouillon en breng op smaak met vissaus en zout.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de sukade, pluk het vlees van het bot en breng op smaak met zout. Mocht er nog vlees aan de runderschenkel of ossenstaart en de varkenshiel of -poot zitten, dan kun je deze ook plukken en in de soep gebruiken.
  • Snijd de halve spitskool fijn en pers de limoen uit.
  • Verdeel de kool, taugé, noedels en het vlees over vier soepkommen. Giet de hete bouillon over de ingrediënten en bestrooi met Thaise basilicum.
  • Besprenkel ruim met limoensap.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.