Mijn echte guilty pleasure? Dat is toch echt karamelijs met spicy chili olie. Dat is toch zo ontzettend lekker. Ik kan niet anders zeggen dan dat je gewoon moet experimenteren met spicy chili olie. Gooi het regelmatig ergens bij en laat je verrassen.
En het allermooiste? Je kunt het super makkelijk zelf maken! Geen gedoe met rare ingrediënten die je alleen in specialty stores vindt. Gewoon een paar simpele dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt en you’re good to go. Dus pak je keukenschort, zet je favoriete playlist aan en let’s get cooking!
Hoe gebruik je spicy chili olie?
De mogelijkheden met chili olie zijn eindeloos! Hier wat inspi om mee te starten:
- Roer een lepel door je favoriete noedelgerecht voor een pittige twist
- Gebruik als dipping-saus voor dumplings of loempia’s
- Maak je eigen spicy chili olie-boter voor over een steak of kip
- Voeg toe aan soepen of stoofpotjes voor een extra smaakdimensie
- Serveer in een schaaltje als spicy dipper bij de borrel
Variaties en tips
Natuurlijk kun je eindeloos variëren met dit basisrecept. Voeg eens wat gedroogde kruiden toe zoals oregano, tijm of rozemarijn voor een Italiaanse twist. Of ga voor szechuanpeper en steranijs als je zin hebt in Aziatische flavors. Houd er wel rekening mee dat versgemalen specerijen sterker zijn dan gedroogde. Dus pas een beetje op met die pepermolen – voor je het weet blow je je smaakpapillen eruit en dat is zonde van al je harde werk.
Oh, en over hard werken gesproken: deze chili olie is natuurlijk ook een perfect cadeau voor de feestdagen of een verjaardag. Scoor een mooie fles, maak een batch chili olie en voeg een persoonlijk label toe. Homemade gifting waarbij je zeker weet dat het gebruikt gaat worden!
Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn geworden over chili olie als ik. Het is echt een gamechanger in de keuken en ik kan niet wachten om te horen wat jullie ermee gaan maken. Laat het me weten in de comments, slide in my DM’s, stuur een postduif – I’m all ears!
Durf jij het aan? Bekijk de onderstaande video om te zien hoe ik deze pittige olie klaarmaak.
Spicy chili olie
Ingrediënten
- 300 ml zonnebloemolie
- 7 tl chili flakes
- 4 steranijs
- 2 tl zout
- 2 tl suiker
- 1 tl gember
- 8 teentjes knoflook
- 3 sjalotten
- 1 rode peper
- 1 kaneelstokje (of 0,5 tl kaneelpoeder)
Bereidingswijze:
- Snijd de sjalots in halve ringen. Haal de knoflooktenen uit het vel.
- Doe in een grote hittebestendige kom de chili flakes, het steranijs, het zout, de suiker, de gehakte gember en het kaneelstokje.
- Giet de zonnebloemolie in het steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur.
- Voeg de gesneden sjalot en knoflook toe aan de olie zodra het begint te koken. Je kunt testen of de olie warm genoeg is door een korstje brood in de olie te houden. Als het gaat borrelen rondom het korstje, is de olie warm genoeg. Let op: aan de randen van de steelpan is het warmer dan in het midden van de steelpan. Roer de olie daarom met regelmaat door. Laat de olie niet warmer worden dan 170 ℃, anders verbrand je de knoflook en de ui.
- De ui en knoflook haal je met een schuimspaan uit de olie zodra het crispy goudbruin is. De ui en knoflook drijft op dit moment, omdat al het vocht verloren is gegaan tijdens het frituren. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de olie toe aan de ingrediënten in de hittebestendige kom. Doe dit veilig en met beleid. Je kunt verwachten dat de olie nog spettert omdat het zo heet is, voeg het daarom beetje bij beetje toe en zorg dat het niet kan omvallen. Tip: zet de hittebestendige kom in de wasbak, hierdoor kun je er goed bij en staat de kom veilig.
- Roer het geheel goed door en voeg de knapperige ui en knoflook toe.
- Laat de chili olie een half uur staan. Schenk de chili olie vervolgens met een trechter in de luchtdichte pot. Voor het zicht kun je er nog een hele chili peper instoppen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.