De ultieme slowcooker runderstoof

russell hobbs miljuschka runderstoof

Zodra de zomer voorbij is en de temperaturen weer wat lager worden, is dit mijn go to recept. Maar eigenlijk is dit lekker in welk jaargetijde dan ook, regenachtig of niet, ik ben dol op deze runderstoofschotel.

Slowcooker runderstoof

Deze slowcooker runderstoof kun je eventueel in een gewone braadpan maken, maar waarom zou je. Laten we eerlijk zijn, soms moet je kiezen voor gemak. Dus elk stoofgerecht maak ik gewoon in mijn multicooker. Heb je een recept dat niet gemaakt is voor een slowcooker? Je kan het er echt in maken. Zet je apparaat op een lage stand voor een uur of zeven en het vlees valt uit elkaar. Nog even over mijn apparaat, ik ben er zo enthousiast over. Het is echt mijn beste vriend om snel en eenvoudig de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Naast slowcooken gebruik ik hem ook als airfryer en grill. Helemaal fijn, de pan en plaat kunnen gewoon in de vaatwasser. Op en top gemak.

tip als je stoofschotel te nat is

In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.

Ook kun je ervoor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het te veel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).

Voor de runderstoof: het vlees aanbakken, of niet?

Eigenlijk is het bij een runderstoof (of elke andere stoof) altijd lekkerder om je vlees eerst aan te braden in een koekenpan of braadpan, op flink hoog vuur. Door het karameliseren van het vlees voeg je smaak toe aan het geheel. Dat gezegd hebbende; ik doe het in de slowcooker vaak gewoon zo erin. Dus zonder aan te bakken. Dat scheelt namelijk best wat tijd.
En juist de slowcooker is voor mij een ideaal apparaat om tijd te besparen. Ik doe alles eenvoudigweg in de insert van de slowcooker en vervolgens is het wachten tot het klaar is. Of nou ja, niet echt wachten natuurlijk. Je kan gewoon je ding gaan doen.

alcohol in de stoofpot?

Als je de wijn in een stoofpot doet en lang op het vuur laat pruttelen, dan verdampt de alcohol volledig: het is dus kids safe! Je kunt hem nog wat extra laten doorkoken voor de zekerheid. Voel je je echt niet safe met de alcohol, vervang de rode wijn dan door bouillon met een scheutje rode wijnazijn.
Maak je een stoofpot in de slowcooker, dan verdampt alcohol minder goed dan in een gewone stoofpan op het vuur. Als je het echt goed wil laten verdampen, dan kun je het beste eerst even alles goed laten inkoken op een fornuis.

russell hobbs miljuschka runderstoof multicooker
Totale tijd7 uur 15 minuten

Slowcooker runderstoofpot

4.21 van 1096 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 750 gr runderstoofvlees in blokjes
  • 500 ml runderbouillon meer als het in een stoofpan wordt gemaakt
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 100 ml sojasaus of tamari
  • 2 el worcestershiresaus
  • 150 ml rode wijn
  • 2 tl gehakte knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 gr winterwortel in schijfjes
  • 2 laurierblaadjes
  • aardappelpuree om erbij te serveren
  • 400 gr sperziebonen om erbij te serveren

Bereidingswijze: 

Voor de slowcooker:

  • Doe alle ingrediĆ«nten bij elkaar in de slowcooker kom. Zet aan op de lage stand en laat het geheel rustig koken voor ongeveer 7-8 uur. Ik bak het vlees dus meestal niet eerst aan, maar dit kan wel (zie ook de tekst bovenaan dit artikel).

Voor de stoofpan:

  • Verhit een stoofpan met dikke bodem met wat olie. Bak hierin de blokken vlees aan. Indien nodig in delen.
  • Doe alle overige ingrediĆ«nten bij het vlees en laat het geheel zachtjes pruttelen voor ongeveer 3-4 uur of tot het rundvlees uit elkaar valt.
  • Check elk uur of het niet droog kookt en voeg indien nodig extra vocht toe.
  • Serveer de stoof bijvoorbeeld met aardappelpuree en sperziebonen.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 628kcalKoolhydraten: 24gProteine: 40gVet: 38gVerzadigde vetten: 15gTrans Fat: 2gCholesterol: 133mgNatrium: 1907mgKalium: 1421mgVezels: 6gSuiker: 11gVitamine A: 11163IUVitamine C: 22mgCalcium: 135mgIJzer: 7mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.21 from 1096 votes (1.091 ratings without comment)