Salade niçoise met warmgerookte zalm

Stel je voor: een zonovergoten terrasje in het bruisende Zuid-Frankrijk, een licht briesje speelt met de bladeren van de olijfbomen en jij… Jij zit in je eigen keuken. Maar no worries, ik heb iets voor je waardoor je je toch even in die Franse vibe waant. Maak kennis met mijn versie van de klassieke Salade Niçoise, maar dan met een twist. Move over tonijn, hello warmgerookte zalm! Trust me, dit wil je. Het is net een beetje anders, maar minstens zo delicious.

Wat maakt de salade niçoise zo iconisch?

De Salade Niçoise is zoals de little black dress onder de salades: tijdloos, veelzijdig en altijd een goed idee. De roots liggen in Nice, waar ze dit gerecht naar een next level tillen met een mix van groenten zoals komkommer, radijs, tomaten en artisjokken, gecombineerd met ei, verse tonijn, tonijn uit blik of die zilte gezouten ansjovis. Maar zoals dat gaat met iconische gerechten, iedereen heeft zijn eigen interpretatie. En daar komt mijn versie om de hoek kijken.

Waarom warmgerookte zalm?

Ik hoor je denken: “Maar waarom die switch naar warmgerookte zalm?” Nou, deze vis wordt liefdevol gegaard in rook, wat ‘m niet alleen die unieke, rokerige flavour geeft, maar ook zorgt dat hij heerlijk gaar is. En hoewel de traditionele Salade Niçoise vaak met tonijn wordt gemaakt, brengt deze zalm een hele nieuwe dimensie aan het gerecht. Een beetje zoals je favoriete nummer in een acoustic version – soms net even lekkerder.

Maar, hou je niet van zalm?

Geen zorgen! Als je hart sneller klopt voor tonijn, dan kun je de warmgerookte zalm zonder problemen vervangen door een blikje tonijn van goede kwaliteit. Volg verder gewoon het recept en voilà, je hebt een Salade Niçoise waar zelfs de inwoners van Nice jaloers op zouden zijn.

Zo, nu weet je wat je te doen staat. Vergeet die standaard salades die je gewend bent en shake things up met deze Salade Niçoise met warmgerookte zalm. Het is de perfecte manier om jezelf te trakteren op een culinaire minivakantie, zonder dat je je keuken hoeft te verlaten. Dus, trek die keukenschort aan, tover je keuken om in een Zuid-Frans paradijsje en let’s get cooking. Bon appétit, mon ami!

Salade Nicoise
Totale tijd35 minuten

Salade Niçoise met warmgerookte zalm

4.72 van 7 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 500 g krieltjes met schil gehalveerd
  • Zout en zwarte peper
  • 400 g sperziebonen
  • 5 el olijfolie
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 tl gladde mosterd
  • 4 eieren
  • 1 kropsla bladeren losgehaald
  • 100 g zwarte olijven
  • 250 g warmgerookte zalm in stukken
  • 3 takjes peterselie fijngehakt

Bereidingswijze: 

  • Zet de krieltjes in koud, gezouten water op het vuur. Breng aan de kook en gaar ze ongeveer 15 minuten. Kook de sperziebonen 8-10 minuten mee.
  • Klop de olijfolie, de sjalot, het citroensap, de azijn, de knoflook en de mosterd tot een vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de aardappels en sperziebonen met een schuimspaan uit het water in een vergiet. Laat de pan op het vuur staan. Spoel de aardappels en groenten onder de koude kraan af en laat ze uitlekken.
  • Kook de eieren 7 minuten in het kokende water. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel ze en snijd ze in stukken.
  • Hussel de aardappel en sperziebonen met de kropsla, olijven, warmgerookte zalm en het merendeel van de vinaigrette. Leg het ei erop, bestrooi met de peterselie en serveer met de rest van de vinaigrette ernaast.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Salade Nicoise

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.72 from 7 votes (6 ratings without comment)