Rijstpudding met espresso en hazelnootcrunch: een feestelijk toetje dat het altijd goed doet: doordeweeks of tijdens een avondje thuis dineren met vrienden.
Rijstpudding: een toetje van weleer
Rijstpudding wordt vaak als iets nostalgisch gezien, maar wie zegt dat je het nu niet meer kan eten? Precies, helemaal niemand! Tijd om de ouderwetse rijstpudding nieuw leven in te blazen. Dit heerlijke zoete gerecht wordt gemaakt van dessertrijst. In tegenstelling tot normale rijst, is deze zoeter, romiger en plakkeriger. De rijst wordt zachtjes gekookt in melk en suiker tot er een smeuïge brij ontstaat. Kook de rijstpudding in een kookpan met dikke bodem om te warmte goed vast te houden.
Ook lekker: gebakken rijstpudding met abrikozen.
Eén favoriet restaurant in Amsterdam, Arles, heeft al jaren de rijstpudding (riz au lait) op de kaart staan. Ga daar zeker eens heen om het heerlijke dessert te proeven. Het proberen waard!

Rijstpudding met espresso en hazelnootcrunch
Ingrediënten
Voor de hazelnootcrunch:
- 100 g fijne kristalsuiker
- 4 eetlepels water
- 100 g blanke hazelnoten grof gehakt
Voor de rijstpudding:
- 8 groene kardemompeulen gekneusd
- 1 kaneelstokje
- 3 stuks steranijs
- 500 ml volle melk
- 100 g dessertrijst
- fijn zout
- 4 el rietsuiker ongeveer, naar smaak
- 4 hete kopjes espresso (240 ml)
Bereidingswijze:
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de fijne kristalsuiker en 4 eetlepels water in een anti-aanbakpan. Verhit zachtjes tot de suiker is opgelost. Draai het vuur omhoog en laat de karamel in ongeveer 5 minuten amberkleurig worden. Pas op: dit wordt heet!
- Haal de pan van het vuur, schep de hazelnoten er voorzichtig (want: gloeiend heet) doorheen en schraap de karamel op het bakpapier. Laat het een beetje weglopen zodat de plakken karamel niet te dik worden. Dit doe je het beste door het bakpapier een beetje heen en weer te bewegen. Laat helemaal afkoelen en breek daarna in scherven.
- Doe de kardemompeulen, anijs en kaneel in de melk. Breng de melk met de specerijen erin in een pan met dikke bodem aan de kook. Draai, zodra de melk aan de kook komt, het vuur helemaal omlaag en laat 10 minuten trekken. Verwijder de specerijen.
- Voeg dessertrijst en snufje zout toe. Kook 12 minuten op laag vuur tot de rijst zacht is en de pudding ingedikt. Laat de rietsuiker al roerend oplossen in de rijstpudding.
- Verdeel de rijstpudding over kommetjes en giet in elk kommetje een kopje espresso. Roer vluchtig door voor een swirleffect. Serveer met een scherf hazelnootcrunch erin.
- Bewaar de rest van de scherven gescheiden door stukjes bakpapier in een afsluitbaar doosje.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.