Regenboog tomaat plaattaart

Een plaattaart van eigen deeg

De bodem van deze overheerlijke plaattaart bestaat uit bladerdeeg. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Bladerdeeg is een samenstelling van bloem, boter en wat zout. Vandaag maak ik dit korstje zelf. Het is even een klusje en het vraagt wat geduld, dus stroop je mouwen maar vast op. Toch is het heel makkelijk en leuk om te doen. Het maken van bladerdeeg bestaat uit mixen, rollen, vouwen en rusten. Een mooie bijkomstigheid: je hoeft het deeg niet te kneden. Die vieze handen kun je dus lekker achterwegen laten. 

De tomaten op deze regenboog tomaat plaattaart

De tomaten zijn niet alleen key voor het regenboogpalet, maar ook voor de smaak en de textuur. Ik gebruik groene, gele, rode en zelfs paarse tomaten. Om af te trappen gebruik ik zongedroogde tomaatjes. Vervolgens gebruik ik de green d’anten tomaat, want deze is lekker fris. Een ander toppertje is de coeur de boeuf. Deze tomaat is rood, hartvormig en vol van smaak. Verder gebruik ik de gele ananas dantan. Deze is geel, geribbeld en wat zoeter. Nu snap je ook waar de naam vandaan komt. De laatste tomaten die je op deze plaattaart ziet zijn de gele en rode cherry tomaatjes en de rode en oranje saveur dantan tomaten. Deze worden vaak uit het vuistje gegeten en zijn daarom ook wat kleiner, maar zeker niet minder lekker. 

Nog meer heerlijke plaattaarten

Heb jij de smaak van plaattaarten helemaal te pakken? Probeer dan ook eens deze courgette plaattaart met roomkaas, Parmezaanse kaas en knoflook. Of deze plaattaart met zalm en spinazie

Regenboog Tomaten plaattaart miljuschka

Regenboog Tomaten plaattaart miljuschka
Totale tijd2 uur 5 minuten

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4
  • 250 gr bloem 
  • 1/2 tl zout
  • 200 gr roomboter
  • 200 gr tallegio
  • 250 gr mascarpone
  • 10 zongedroogde tomaten
  • 500 gr gekleurde tomaten 2x green d’antan tomaat, 1x coeur de boeuf, 1x gele ananas d’antan tomaat, 2x gele en 2x rode mini pruimtomaatjes, 5x rode cherrytomaatjes, 3x gele cherrytomaatjes, 1-2x rode en oranje saveur d’antan tomaten.
  • 4 el honing
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 4 takjes tijm
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Begin met het maken van het bladerdeeg. Meng de bloem met het zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 0,5 centimeter en hussel ze met je vingertoppen door de bloem. Je hoeft niet te kneden. Zorg er voor dat je snel werkt. Voeg 125 milliliter water toe en meng tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg niet.  
  • Rol het deeg uit tot een deeglap van c.a. 30 x 25 cm. Gebruik flink wat bloem bij het uitrollen, zodat het niet aan het aanrecht blijft plakken. Vouw het deeg als een brief in drieën. Werk snel zodat het deeg niet te warm wordt, het hoeft niet zo precies.  
  • Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot het 3 keer zo lang is geworden. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Rol na het rusten nog een keer uit tot het 3 keer zo lang is, vouw weer in drieën op. Het mooiste eindresultaat krijg je als je het deeg nu nog een keer 30 minuten in de koelkast laat rusten voordat je het verder gaat verwerken. 
  • Snijd de tallegio in stukjes en laat in een steelpannetje met de mascarpone smelten tot een gladde saus. Breng op smaak met peper.  
  • Rol het deeg uit tot een platte deeglap van 30 x 25 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg (laat hierbij 1 centimeter van de rand vrij, zodat het een rand kan worden). Verdeel de mascarpone tallegiosaus er over en laat ook daarbij 1 cm van de rand leeg. Hak de zongedroogde tomaat in kleine stukjes en verdeel over de mascarpone.  
  • Snijd de tomaten in plakjes/parten (wat je mooi vindt) en leg ze op de mascarpone. Zet 30 minuten in de oven tot het bladerdeeg knapperig en goudbruin gebakken is. 
  • Maak ondertussen de sinaasappel honing. Verwarm honing, sinaasappelsap en een takjes tijm in een steelpannetje tot de honing vloeibaar is geworden. Kook op laag vuur 5 minuten. Haal de tijm takjes er uit en laat afkoelen. Breng op smaak met peper en zout en drizzle over de tomatenplaattaart. 

Tip!

Tip 
  • Of sla stap 1 t/m 3 over en gebruik kant-en-klaar bladerdeeg.  
  • Gekleurde tomaten kun je kopen bij een goed uitgeruste groenteboer, op de markt of in een biowinkel.  
  • Voor een extra mooie bruine rand klop je een ei los en besmeert de rand er mee voordat je de taart in de oven zet.  
  • Houd je tomaten over? Maak er dan een lekkere tomatensalade van.  
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.