Reuze flan met karamel
Stel je voor: die klassieke romige flan, maar dan groots aangepakt en met een rijke, glanzende karamellaag die iedereen even stil doet worden. Deze reuze flan met karamel brengt precies die wow-factor. Terwijl de karamel langzaam goudbruin smelt boven in de vorm, ruik je al die nostalgische dessertgeuren, koolzaad zoet, boterachtig, een tikkeltje afwachtend op dat moment wanneer je ām omdraait. En ja… dat moment komt, en het is zo mooi.
Hoe jij deze reuze flan met karamel makkelijk maakt
Je hoeft geen high-end baktechnieken te beheersen om deze reuze flan met karamel te maken; geduld en aandacht zijn je grootste vrienden. Eerst laat je de suiker rustig veranderen in goudbruine karamel, let op dat āie niet verbrandt want dan doet āie zuur in plaats van zoet. Daarna giet je ām in een grote ronde ovenschaal en schenk je daar het romige eier-melk-mengsel overheen. In de oven, in een waterbad, en daarna afkoelen en een nachtje in de koelkast. En voilĆ : pure dessertmagie.

Feestelijk serveren van je reuze flan
Wanneer is jouw reuze flan met karamel klaar voor zān groots onthaal? Juist, wanneer je ām stil laat komen staan voor die spectaculaire omdraaiing. Maak de randjes los, leg een mooi bord bovenop en draai in ƩƩn vloeiende beweging om. De karamel glijdt over de flan heen als een zijde. Serveer ām met een glimlach, eventueel een dot slagroom of wat vers fruit erbij, en laat iedereen genieten van stijl en smaak tegelijk.

Recept voor een reuze flan
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 400 gr suiker verdeeld
- 875 ml volle melk
- 6 eieren
- ½ tl zout
- 3 tl vanille extract
Bereidingswijze:
Instructies
- In een steelpan met stevige bodem, doe je de helft van de suiker (200 gr) in en laat dit smelten. Eenmaal gesmolten, blijf je het koken tot je een goudbruine karamel krijgt. Zorg dat het niet verbrand!
- Neem een ronde ovenschaal van 24 cm rond (niet ingevet) en giet het daarin. Draai even rond om het egaal te verdelen over de ovenschaal.
- Zet de ovenschaal in een grote ovenschaal. Daar komt straks heet water in.
- Verwarm de oven voor op 180ĖC.
- In een grote steelpan verwarm je de melk tot tegen het kookpunt aan. Haal van het vuur.
- In een grote kom klop je de eieren, zout en de rest van de suiker samen. Doe 250 ml van de warme melk bij het eimengsel. Meng dit door en giet vervolgens alles bij de melkpan en roer het goed.
- Doe de vanille erdoor.
- Giet dit voorzichtig in de klaarstaande ovenschaal.
- Voeg nu heet water toe aan de grote bak tot ongeveer ¾ hoogte van je ronde ovenschaal. Bak het geheel in de oven voor 35-40 minuten of tot het midden net stevig is geworden. Het zal nog wiebelen. Haal uit de oven en laat minimaal een uur afkoelen. Zet dan in de koelkast voor een nacht.
- Ga met een mes langs de zijkanten en draai de flan dan om boven een mooi bord of schaal.
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka