De wereldberoemde flan wordt over de hele wereld gegeten. Het heet niet overal hetzelfde. Zo wordt het in Italië en Frankrijk vaak creme caramel genoemd en in Azië karamel custard of gewoon custard. Ook de recepten variëren per land, maar de basis van het recept is ongeveer gelijk.
Nu kun je de flan natuurlijk maken zoals je hem meestal geserveerd krijgt; in kleine bakjes. Maar hoe leuk is het om eens iets anders te doen en een reuze flan te maken!
Het maken van de flan is niet ingewikkeld, je hebt alleen geduld nodig met het maken van de karamel. En daar natuurlijk wel zorgen dat de karamel de goede kleur krijgt en niet verbrandt. Vervolgens is het zaak om even op te letten met het omdraaien van de flan.
Randjes van de flan losmaken
Zorg ervoor dat je de randjes goed hebt losgemaakt van je vorm, leg er een groot bord op en draai in een soepele beweging om. Hou er rekening mee dat er extra vocht uit kan komen. En dan is het vervolgens allemaal een lepel pakken en opeten!
Een beetje uit dezelfde regio komt dit lekkere dessert arroz con leche.

Recept voor een reuze flan
Ingrediënten
Ingrediënten
- 400 gr suiker verdeeld
- 875 ml volle melk
- 6 eieren
- ½ tl zout
- 3 tl vanille extract
Bereidingswijze:
Instructies
- In een steelpan met stevige bodem, doe je de helft van de suiker (200 gr) in en laat dit smelten. Eenmaal gesmolten, blijf je het koken tot je een goudbruine karamel krijgt. Zorg dat het niet verbrand!
- Neem een ronde ovenschaal van 24 cm rond (niet ingevet) en giet het daarin. Draai even rond om het egaal te verdelen over de ovenschaal.
- Zet de ovenschaal in een grote ovenschaal. Daar komt straks heet water in.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- In een grote steelpan verwarm je de melk tot tegen het kookpunt aan. Haal van het vuur.
- In een grote kom klop je de eieren, zout en de rest van de suiker samen. Doe 250 ml van de warme melk bij het eimengsel. Meng dit door en giet vervolgens alles bij de melkpan en roer het goed.
- Doe de vanille erdoor.
- Giet dit voorzichtig in de klaarstaande ovenschaal.
- Voeg nu heet water toe aan de grote bak tot ongeveer ¾ hoogte van je ronde ovenschaal. Bak het geheel in de oven voor 35-40 minuten of tot het midden net stevig is geworden. Het zal nog wiebelen. Haal uit de oven en laat minimaal een uur afkoelen. Zet dan in de koelkast voor een nacht.
- Ga met een mes langs de zijkanten en draai de flan dan om boven een mooi bord of schaal.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.