Ramen noedel bowl
Ramen komt van oorsprong uit Japan waar het dan weer een aanpassing is op de Chinese tarwenoedels.
Het fijne van een ramen noodle bowl is dat het enorm veelzijdig is en super makkelijk is om aan te passen aan jouw wensen. Wat je er op doet of in doet is dus helemaal afhankelijk van je eigen smaak en wensen. Ik koos hier voor een topping met lekker veel paddenstoelen, tofu en bok choy, maar ga wild met wat jij lekker vindt.
Soja eitjes
Als extra voor de eitjes worden deze gemarineerd in de sojasaus. Je kookt hiervoor de eieren en legt ze daarna in een badje van sojasaus. Hoe langer ze erin liggen des te meer de kleur in de eieren trekt. Laat ze echter niet te lang liggen want dan heb je risico dat het heel zout wordt. Een minuutje of 10-15 is genoeg.
Paddestoelen in de ramen noodle bowl
Voor de ramen noodle bowl maak ik graag gebruik van lekker veel paddestoelen. In dit geval koos ik voor shiitake en enoki paddenstoelen, die ik altijd wel lekker Oosters vind. Ze worden hier meegekookt in de bouillon maar je kunt ze natuurlijk ook even lekker opbakken als je dat lekkerder vindt. Ik varieer het. De ene keer bak ik ze, de andere keer kook ik ze. Afhankelijk van het soort paddestoel.
Probeer ook zeker eens de Vietnamese pho als je fan bent van dit soort heerlijke soepen.

Ramen noodle bowl
Ingrediƫnten
Marinade voor de kip
- 2 el mirin
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el lichte soja
- ¼ tl cayenne
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 4 stukken kipdijfilet
Kipglazuur
- 2 tl bruine suiker
- 2 el donkere sojasaus
Ramen
- 1 liter goede kippenbouillon
- 4 bosuitjes in ringetjes
- 3 teentjes knoflook in plakken
- 5 cm stuk gember in plakken
- 2 rode chili pepers zaadlijsten verwijderd
- 60 ml lichte sojasaus
- 60 ml mirin
- 200 gr enoki
- 200 gr shiitake
- 300 gr noedels naar keus
Toppings
- Lenteuitjes fijn gesneden
- Tauge
- Chili olie
- Sesamzaadjes
- 1 bok choy
- 1 teentjes knoflook gehakt
- Sesamolie
- Tofu kort geroosterd met sesamolie
- 4 eieren gekookt, gepeld en in sojasaus gemarineerd
Bereidingswijze:
- Meng alle ingrediƫnten voor de marinade in een kom. Doe de kipdij hierbij en mix het even goed door, zodat alle kip bedekt is. Laat minimaal een uur marineren.
- Verwarm de oven voor op 200ĖC.
- Leg de stukken kip op bakpapier en zet in de oven. Laat 15 minuten roosteren
- Ondertussen bereid je de glaze voor de kip door de suiker te mengen met de soja.
- Na 15 minuten lepel je de glazuur over de kip heen en laat nog eens 15 minuten bakken. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Neem een grote soeppan en doe hier de bouillon, gember, knoflook, lente ui, rode peper, soja en mirin in.
- Breng aan de kook en dek af met een deksel. Laat 25 minuten rustig pruttelen. Proef en voeg meer soja toe indien nodig.
- Ondertussen kook je de noedels in water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ze 1 minuut korter dan aangegeven omdat ze nog door blijven koken in de hete bouillon.
- Giet af en verdeel de noedels over 4 kommen.
- Haal de gember, knoflook, chili en de lente-ui uit de bouillon (of haal door een zeef) Doe de bouillon terug in de pan en voeg de paddestoelen toe. Kook voor ongeveer 5 minuten of tot ze zacht zijn.
- Roerbak de groente voor de topping met de knoflook en de sesamolie.
- Verdeel de hete bouillon over de vier kommen. Top met de groentes, de kip, de eieren, lente ui, tauge, tofu, paddenstoelen en wat je maar lekker vindt.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.