Espresso Martini
De espresso Martini… You either love it or hate it − zoals veel barkeepers heb ik begrepen. Ik ben overduidelijk team ‘love it’, want ja, de combinatie van sterke koffie, koffielikeur en vodka is als je het mij vraagt een match made in koffie-cocktail-heaven. De oorspronkelijke bedenker van de cocktail, de Engelse barman Dick Bradsell, bedacht de cocktail toen hem werd gevraagd om een cocktail ‘to wake me up and mess me up.’ Kortom: alles wat je nodig hebt op een vrijdagavond – of elke andere willekeurige avond.
Mijn pepernoten espresso Martini
Nu denk je misschien, why mess with a good thing? Snap ik, maar ik kan het gewoon niet laten. Daarnaast past het gewoon goed bij deze tijd van het jaar! En ik weet zeker dat wanneer je deze pepernoten espresso Martini eenmaal hebt geproefd je zou willen dat je dit zelf had bedacht. Dus, cocktailshakers klaar, shaken maar.
Tip: De siroop kun je prima ruim van tevoren maken en blijft in een afgesloten fles of pot tot wel een week goed. Bewaar deze wel in de koelkast. Wanneer de siroop heel dik is geworden klop hem dan gewoon even met een lepel weer los, of verwarm kort in een steelpannetje (voeg eventueel een eetlepel water toe).

Pepernoten espresso Martini
Ingrediënten
- 80 g honing
- 80 g ahornsiroop
- 2 cm gember
- 4 kaneelstokjes + 4 voor versiering
- 6 kruidnagel
- 6 steranijs
- 6 kardemompeulen
- 20 g pepernoten kruidnootjes
- 180 ml wodka
- 180 ml kahlua of andere koffielikeur
- 40 ml espresso
- 40 ml slagroom
- 16 ijsklontjes

Bereidingswijze:
- Schep de honing en ahornsiroop in een steelpannetje, voeg 50 ml water toe en breng zachtjes aan de kook tot de honing helemaal vloeibaar is geworden.
- Snijd de gember in dunne plakjes. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs, plakjes gember en kardemompeulen toe aan de honing en kook in 7-8 minuten op laag vuur tot een siroop. Het is goed als de siroop traag van de lepel druppelt. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen, roer er af en toe doorheen zodat de siroop sneller afkoelt.
- Maak ondertussen de pepernoot randjes op de glazen. Hak de pepernoten in het hakmolentje van de staafmixer fijn. Vul een schoteltje met water en een schoteltje met de fijngehakte pepernoten. Doop de glazen 1 voor 1 in het water en daarna in de fijngehakte pepernoten zodat er een mooi randje ontstaat. Laat opdrogen.
- Giet de siroop door een zeef. Zodat je een heldere siroop overhoud zonder de specerijen.
- Schenk de siroop (8 tl) samen met de wodka, kahlua, espresso, slagroom en ijsklontjes in de shaker en schud de shaker 1-2 minuten stevig heen en weer (tot er een frostlaagje op de shaker ontstaat). Op die manier ontstaat er zo’n mooi schuimlaagje. Houd de ijsklonten tegen en schenk espresso martini in de glazen. Versier met een kaneelstokje.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
