Mijn pavlova met vers fruit: zoet, knapperig en fris
Pavlova is een taart met een basis van meringueschuim. Knapperig van buiten, maar zacht en marshmallow-achtig van binnen. Wanneer de pavlova afgekoeld is, kan je deze naar hartelust garneren. Ik doe dit met een vulling van slagroom, suiker en lemon curd. Voor de topping gebruik ik lekker vers fruit, zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen.
Ook lekker: mijn recept voor feestelijke mini pavlova’s.
Lemon curd: een echte Engelse spread
Curd is een van origine Engelse crème-achtige saus (of pasta), gemaakt van eidooiers, suiker en vruchtensap. De bekendste is lemon curd, gemaakt met lekker veel citroen, maar er zijn talloze soorten: van lime curd (limoen) en orange curd (sinaasappel) tot rhubarb curd (rabarber).
Tegenwoordig kun je in veel Nederlandse supermarkten potten lemon curd vinden; ook bakwinkels en groothandels verkopen het vaak. Ik vind het heerlijk om op toast of scones te eten; zoals mijn scones met bramen en tijm-mascarpone. Maar vandaag maken we deze pavlova met vers fruit dus éxtra lekker met lemon curd!
Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Pavlova met vers fruit
Ingrediënten
Pavlova
- 1 mespuntje zout
- 3 eiwitten
- 150 g fijne kristalsuiker
- 100 g poedersuiker
Vulling
- 300 ml slagroom
- 2 el lemon curd
- 4 el suiker
Garnering
- Vers fruit naar keuze
Bereidingswijze:
Pavlova
- Verwarm de oven voor op 120˚C.
- Maak de kom van de mixer vetvrij door goed schoon te maken en dan na te wrijven met een halve citroen. Doe hier de eiwitten in met het zout en klop tot stijve pieken. Voeg nu beetje bij beetje de kristalsuiker toe terwijl je de machine laat draaien op medium snelheid. Spatel uiteindelijk de poedersuiker er voorzichtig doorheen als de gewone suiker helemaal opgenomen is.
- Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en schraap de mengkom met het eiwitmengsel hier op. De vorm waar je voor kiest kun je helemaal zelf bepalen. Een platte pavlova, eentje met piekjes of een hoge vorm zoals ik hier gedaan heb.
- Zet de pavlova nu in de oven voor ongeveer 2,5 uur op 120˚C. Hierna zet je de oven uit en je doet een pollepel tussen de ovendeur zodat die op een kiertje blijft staan. Laat zo de pavlova volledig afkoelen. Leg hem daarna voorzichtig op een schaal.
Vulling
- Doe de slagroom, lemon curd en suiker bij elkaar in een mixerkom en klop samen tot je stijve pieken hebt. Verdeel de slagroom over de afgekoelde pavlova en versier deze met vers fruit naar keus!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.