Dit authentieke Mexicaanse recept voor pastel de tres leches moet je gewoon een keer proberen. Een heerlijke sponsachtige gele cake met een mix van 3 melksoorten. Eigenlijk is het veel meer dan alleen een cake. Het is de liefdesbaby van een cake en pudding. Jammie!
Als je van romige recepten zoals arroz con leche, ensalada de frutas en horchata houdt, dan moet je deze lekkernij absoluut proberen.
Wat is pastel de tres leches?
Pastel de tres leches (of tres leches cake) is een populaire Spaanse biscuit die is gedrenkt in drie verschillende soorten melk. Daarom wordt het “tres leches” genoemd (vertaling: tres = drie, leches = melk. Zo, is je Spaans ook meteen weer bijgespijkerd).
De smaak is erg rijk en zoet, maar ook licht en luchtig als een zacht biscuitgebak. Mocht je dat willen dan kun je er ook nog voor kiezen om kersen of ander rood fruit als extra topping te gebruiken.
Tip: voeg, voor een boozy touch, donkere rum, kokosrum, of een ander soort likeur die je zelf lekker vindt toe aan de pastel de tres leches. Misschien niet erg Zuid-Amerikaans, maar wel lekker, als je het mij vraagt.
Taart gadgets: De fanatieke taartenbakker heeft deze ongetwijfeld in huis: een cake-lifter. Dat is een soort pizzaschep, maar dan voor taart. Er zijn veel dingen die ik kan missen – Philip uiteraard niet – maar een cake-lifter is daar niet een van.

Pastel de tres leches
Ingrediënten
- 400 g fijne kristalsuiker
- 150 g boter op kamertemperatuur + extra, om in te vetten
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- 80 g Griekse yoghurt 10% op kamertemperatuur
- 300 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 200 ml volle melk
- 250 g gecondenseerde melk
- 200 ml koffiemelk
- 4 eiwitten
- roze of rode kleurstof optioneel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 175 °C (hetelucht 160 °C). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.
- Klop 200 g suiker met de boter in een grote kom met de mixer in 5 minuten licht en luchtig. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor, voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop kort het vanille-extract en de yoghurt erdoor.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en een ½ tl zout boven een andere kom. Spatel het bloemmengsel vervolgens in delen zo luchtig mogelijk door het botermengsel.
- Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 minuten goudbruin en gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en vervolgens 30 minuten uit de vorm, op een rooster.
- Meng de volle melk, gecondenseerde melk en koffiemelk in een kom. Voeg eventueel de donkere of kokosrum toe. Leg de cake in een groot, diep bord. Prik met een satéprikker rondom gaatjes in de cake en schenk het melkmengsel er langzaam over.
- Klop de eiwitten met de rest van de suiker en zout in een hittebestendige kom met de mixer los. Zet de kom in een pan gevuld met een laagje kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt). Klop zo, au bain-Marie, ca. 8 minuten of tot de meringue een temperatuur van 80 °C heeft bereikt (controleer de temperatuur met een keukenthermometer). Schep de meringue in de kom van de staande mixer en klop op middelhoge snelheid tot glanzende, dikke pieken. Dit kan ook met de mixer, dat duurt alleen wat langer. Klop kort de kleurstof erdoor.
- Verdeel de meringue losjes over de cake. Gebruik de crème bruléebrander om de meringue hier en daar mooi te kleuren.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.