Oorsprong van Pasta Alfredo
De oorsprong van pasta Alfredo gaat terug naar het begin van de 20e eeuw in Rome, Italië. De legende gaat dat restauranteigenaar Alfredo di Lelio dit gerecht creëerde voor zijn zwangere vrouw, die last had van misselijkheid en een eenvoudig maar voedzaam gerecht nodig had. Hij combineerde verse fettuccine pasta met boter en Parmezaanse kaas, en zo werd een culinaire ster geboren.
In 1927 bezochten de Amerikaanse acteurs Douglas Fairbanks en Mary Pickford het restaurant van Alfredo tijdens hun huwelijksreis in Rome. Ze waren zo onder de indruk van de pasta dat ze er thuis over vertelden en zelfs een set gouden bestek aan Alfredo cadeau deden. Hierdoor kreeg het gerecht internationale bekendheid en werd het een vast onderdeel van de Italiaans-Amerikaanse keuken.
Variaties op Pasta Alfredo kip
Hoewel het traditionele recept van pasta Alfredo slechts drie ingrediënten bevat, zijn er tegenwoordig veel populaire variaties en toevoegingen. Probeer eens deze lekkere ideeën:
-
Cajun Pasta Alfredo Kip: Bestrooi de kipblokjes met Cajun kruiden voordat je ze bakt voor een pittige twist.
-
Pasta Alfredo Kip met Spinazie: Voeg een paar handen verse spinazie toe aan de saus voor extra kleur en voedingsstoffen.
-
Pasta Alfredo Kip met Bacon: Bak enkele plakjes bacon en verkruimel deze over de pasta voor een heerlijke hartige smaak.
-
Vegetarische Pasta Alfredo: Laat de kip weg en voeg in plaats daarvan gegrilde of gebakken groenten toe zoals courgette, paprika en aubergine.
Wees creatief en bedenk je eigen favoriete variaties op dit veelzijdige gerecht.
Pasta Alfredo is een tijdloos gerecht dat geliefd is om zijn eenvoud en comfort. Of je nu vasthoudt aan het traditionele recept of experimenteert met moderne variaties, het is altijd een gegarandeerd succes.
Meer pasta?
Ik ben dol op pasta en heb dan ook altijd wel een pasta recept voor je. Van echte klassiekers zoals pasta carbonara of pasta aglio e olio tot de meest bijzondere pasta’s zoals een pasta pad thai of een eenpans lasagne, ik heb het allemaal voor je. Bekijk hier al mijn pasta recepten.

Pasta Alfredo
Ingrediënten
- 350 gr fettuccine
- 2 kipfilets ca 150 gram per stuk
- 15 gr bladpeterselie
- 200 gr wit zuurdesem brood zonder korst
- 1 ei
- 50 gr bloem
- 3 tenen knoflook
- 50 gr roomboter
- 200 gr mascarpone
- 100 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra voor garnering
- 2 citroenen
- zonnebloemolie (voor frituren)
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de fettuccine zoals aangegeven op de verpakking. (Let op bewaar tenminste 100 ml kookvocht bij het afgieten).
- Snijd de kipfilets horizontaal doormidden en sla ze plat (bijvoorbeeld met een pan, deegroller of vleeshamer) tussen twee vellen bakpapier. Bestrooi ze royaal met peper een zout.
- Hak de peterselie fijn. Hak het brood in een keukenmachine tot kruimels en schep de helft van de peterselie er door. Meng er royaal peper en zout door.
- Zet een bord klaar met bloem, een diep bord met een losgeklopt ei en een bord met het broodkruim. Paneer de kipfilets door ze eerst door de bloem te halen (klop te veel aan bloem er af), dan door het losgeklopte ei te halen en ten slotte rondom te bedekken met het broodkruim. Leg de kipschnitzels op een bord en zet apart.
- Hak de knoflook fijn. Smelt de boter in een koekenpan, fruit de knoflook erin en voeg daarna de mascarpone en geraspte Parmezaanse kaas toe en roer tot een gladde saus. Roer de overige peterselie door de mascarpone. Voeg een 100 milliliter kookvocht van de pasta toe zodat de saus mooi bindt. Roer nog een paar minuten door en schep de pasta door de saus.
- Verhit tegelijkertijd een laagje olie, ca 1 centimeter in een koekenpan. Wacht tot de olie goed heet is, test eventueel met een broodkruimel, als deze in de olie danst kun je de kipschnitzels bakken. Bak de kipschnitzels aan beide kanten goudbruin en krokant. (Ca 1-2 minuten aan elke kant). Test of de kip schnitzel gaar is, het ligt aan de dikte van het vlees hoe lang ze moeten bakken. Als ze nog niet gaar zijn bak je ze wat langer.
- Serveer de pasta met de kipschnitzels, bestrooid met citroenrasp. Snijd de citroen in plakjes en leg op de kipschnitzels. Bestrooi tot slot met extra Parmezaanse kaas.
Tip!
- De bedoeling van het platslaan van de kipfilet is dat ze snel garen en een gelijkmatige dikte hebben. Wanneer je de kip namelijk frituurt maar ze zijn te dik wordt het buitenlaagje te donker. Als ze niet overal ongeveer even dik zijn zullen sommige delen wel gaar zijn en andere niet. Probeer de kipfiletschnitzels ca 0,5 - 0,8 centimeter dik te maken.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.