Miljuschka’s favorieten: week 8

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Een tof boek over bier

Vandaag verschijnt Hop, een boek over bier van Dr. Leendert Alberts. Hij is docent geschiedenis aan de Hogeschool Utrecht en bij Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON), en daarnaast ook adviseur voor UNESCO op het gebied van erfgoed van de Europese biercultuur. Hij schreef eerder Brouwen aan de Eem, over Amersfoort als middeleeuwse bierstad, en heeft meerdere artikelen over biergeschiedenis gepubliceerd.

Nieuwe biersoorten overspoelen de markt en bij sommige voert hop de boventoon in de smaakbeleving. Toch is hop in elk bier een vast ingrediënt: zonder hop geen bier! Het is zevenhonderd jaar geleden dat in Nederland voor het eerst bieren met hop werden gebrouwen. Het waren de beginjaren van de Nederlandse bierindustrie, die van de veertiende tot de zestiende eeuw een indrukwekkende bloeitijd doormaakte. Dit boek neemt je mee terug naar deze gouden tijden van onze schuimende volksdrank.

Je koopt Hop hier online voor € 22,50. Ook een tof cadeau voor een bierliefhebber in je omgeving.

Hop De eerste bierrevolutie in Nederland Leendert Alberts

Duurzaam gevangen tonijn van Fish Tales

Fish Tales, het fijne bedrijf van viskenner Bart van Olphen, is de allereerste producent in Nederland met duurzaam gevangen tonijn. Ze maakten er twee heerlijke tonijnsalades mee: een gewone variant, en een pikante versie met kokos en limoen. Beide bevatten 50 procent duurzame, hengel-gevangen skipjack tonijn. Fish Tales werkt ook alleen samen met visserijen die op een duurzame manier vissen. I like!

“Bij Fish Tales zijn we zó gek op vis dat we iedereen er oneindig van willen laten genieten”, vertelt Bart. “Omdat dat niet vanzelfsprekend is, werken we wereldwijd samen met kleine visserijgemeenschappen die vissen in harmonie met de natuur en met respect voor mensen. Zo zorgen we niet alleen beter voor onze oceanen, maar blijven ook die unieke visserijen bestaan. En kun jij nog heel lang genieten van serieus lekkere vis.”

Je vindt de twee soorten MSC-gecertificeerde tonijnsalade nu bij vrijwel alle Albert Heijn filialen. De prijs is trouwens super schappelijk: € 2,49 euro per salade.

20211216 gerechten en producten Fish Tales 030

Whiskey festival in Groningen

Nog geen plannen voor aankomend weekend, en houd je van whiskey? Op naar Groningen dan, want daar vindt het Whiskey Festival van 25 t/m 27 maart 2022 plaats. Deze vijftiende editie wordt gehouden in De Suiker Groningen – een voormalige suikerfabriek. 

“Deze nieuwe locatie biedt ons mogelijkheden die we nog nooit eerder hebben gehad”, vertellen de initiatiefnemers. “In deze voor ons nieuwe, industriële omgeving beloven we een zeer bijzondere 15e WFNN editie te gaan organiseren met veel ruimte voor het publiek en de stands, muziek, eten en gezelligheid, zowel binnen als buiten.”

Het Whisky Festival Noord Nederland is in 2005 door een aantal enthousiaste whiskeyliefhebbers opgericht. Het WFNN is inmiddels uitgegroeid tot een van de tofste drankfestivals in de wereld, en bezocht door internationale toppers uit de whiskey-industrie.

Meer informatie en kaartverkoop vind je op www.wfnn.nl.

whisky whiskey unsplash

The Taste of Desire van Willemiek Kluijfhout donderdag 3 maart op NPO 2

Vorig jaar kwam er een heel bijzondere documentaire uit van regisseur Willemien Kluijfhout: The Taste of Desire. Deze docu, over de bijzondere band van vijf mensen met de oester, scoorde hoge ogen op internationale festivals en wordt binnenkort op televisie uitgezonden. Nu kan iedereen van deze prachtige film genieten!

Op donderdag 3 maart om 22.30 uur kijk je de film bij KRO-NCRV op NPO 2. De regisseur, die je kunt kennen van haar film over Sergio Herman (Fucking Perfect) verkent aan de hand van de verleidelijke oester de complexiteit van menselijk verlangens. Zowel de vreugde en het genot als de negatieve, destructieve keerzijde.

In een filmische reis rond de wereld raken vijf persoonlijke verhalen met elkaar verbonden door ieders unieke band met de oester. Een burlesque-danser uit New York, die het dagelijks leven als moeder probeert te combineren met haar befaamde oesteract op de bühne. Twee Franse Michelin-ster chef-koks, die proberen te ontkomen aan de stress op de werkvloer. Een jonge Zweedse vrouw die haar succesvolle modecarrière achter zich heeft gelaten om oesterduiker te worden. Een Japanse pareljuwelenmaker wiens missie het is om schoonheid in imperfecties te vinden. En tot slot een terminaal zieke Engelse psycholoog, die zijn levenswerk – een boek over oesters – probeert af te maken voor de dood hem inhaalt. Door hun ambities en angsten bloot te leggen komen complexe verlangens aan de oppervlakte. Hoe ver zijn we bereid te gaan om onze verlangens te bevredigen? En kunnen ze ooit écht worden vervuld?

Kijken dus, op 3 maart op NPO 2.

YouTube video
Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.