In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!
Sterrenchef Servais Tielman opent luxe ijssalon met patisserie in Maastricht
Maastricht is sinds kort een bijzondere patisseriezaak en ijssalon rijker. Servais Tielman van sterrenrestaurant Beluga Loves You opende er met zijn compagnons ‘Smullies’, een eigenzinnige winkel met unieke ijssmaken, bijzondere patisserie, smoothies, milkshakes en koffie. De online foto’s beloven veel goeds: ik krijg direct trek in het amarena-yoghurtijs en de Paris-Brest met hazelnoot.
Je vindt de zaak, met een opvallend pastelroze interieur en gouden details, aan de Frankenstraat 198. Volgende maand opent er trouwens al een tweede vestiging, in de nieuwe Foodchurch in de Maastrichtse Boschstraat.

That Sounds So Good: het nieuwe kookboek van Carla Lalli Music
Carla Lalli Music is een Amerikaanse chef-kok, receptschrijver en kookboeken-auteur; wellicht ken je haar van de YouTube-video’s van het toonaangevende culinair magazine Bon Appétit. Voor haar eerste kookboek Where cooking begins won ze een James Beard Award.
Ik ben fan van haar stijl en gerechten en ben dan ook blij dat haar tweede kookboek, That Sounds So Good, nu vertaald is in het Nederlands. Nu kunnen nog meer mensen kennis maken met haar kleurrijke en smaakvolle recepten, die toch altijd verrassend makkelijk te maken zijn. “Whatever works”: dat is Carla’s motto.
“Met dit kookboek is iedere dag lekker eten nooit meer een opgave, hoe druk je het soms ook hebt,” aldus de Amerikaanse chef met de prachtige achternaam. “De truc is om je repertoire zo uit te breiden, dat je altijd genoeg inspiratie hebt voor precies dat moment van de week: van drukke werkdagen tot aan vrije vrijdagavonden en de rest van het weekend, waarin je doorgaans meer tijd én zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan.”
De vertaalde versie van That Sounds So Good van Carla Lalli Music ligt vanaf 11 april in de boekhandel, maar is nu alvast online te reserveren.

Rebottled: deze glazen zijn duurzaam én tof
De Tumbler drinkglazen van Rebottled zijn een statement voor een circulaire economie én ook nog eens een eyecatcher op tafel. De glazen zijn namelijk gemaakt van gerecyclede lege flessen. Tof, toch? Ze liggen lekker in de hand, hebben een gladde afwerking en zijn perfect te gebruiken voor water, frisdrank of cocktails. Serveer er bijvoorbeeld mijn frisse korianderlimonade in!
Je koopt Rebottled via De Bijenkorf.

Date with yves: handgemaakte chocoladedadels
Yvonne & Esther uit Dordrecht bakken onder de naam date with yves goddelijke traktaties op basis van Medjoul-dadels. De dames maken dadels omhuld in witte, melk, pure, ruby en zelfs gouden chocolade, afgetopt met amandelen, hazel-, pecan-, pistache- of walnoten. De feestelijke zoetigheden koop je in cadeauzakjes of een luxe giftbox. Het ideale culinaire cadeau om aan een geliefde of vriendin te geven – of gewoon lekker zelf op te snoepen, natuurlijk.
Deze dadels lijken me ook een uitstekend presentje voor iemand die aan de ramadan doet, om op het aanstaande Suikerfeest (de afsluiting van de vastenmaand) van te genieten. Dit jaar valt het Suikerfeest op zondag 1 mei, na zonsopgang.
Je bestelt de chocoladedadels hier online.

Het Oosterscheldekreeft-seizoen is geopend!
Hoera, er is weer Oosterscheldekreeft! Radiomaker Edwin Evers veilde vorige week in de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat de eerste kreeft, voor een topbedrag van 42.500 euro. Voor het eerst sinds twee jaar kon het kreeftenseizoen weer van start gaan met deze traditionele veiling voor het goede doel. De opbrengst gaat dit jaar naar de Maag Lever Darm Stichting: een mooi doel als je het mij vraagt.
Ik ben zo blij dat het seizoen van de – niet voor niets culinair hoog aangeschreven – Oosterscheldekreeft weer is begonnen. Dit seizoen duurt overigens tot en met 15 juli. Niet alleen ik ben enthousiast: kreeftenvissers, groothandelaren en restaurateurs keken er ook reikhalzend naar uit, zeker nu er geen sprake meer is van corona-beperkingen en horeca-sluitingen.
De Zeeuwse chefkok David van Engelenburg heeft nog een goede kooktip. “De Oosterscheldekreeft heeft een zoetige smaak en fijne, malse structuur. Je hebt niet veel nodig om met Oosterscheldekreeft iets bijzonders op tafel te zetten. Met een mooie, zelfgemaakte mayonaise ben je er al! De kooktijd moet je goed in de gaten houden. Hou de stelregel van 1 minuut in kokend water per 100 gram aan, en dan nog 1 minuut extra in het water. Dus 500 gram kreeft kook je in zes minuten.”
Mijn tip: maak lobster rolls met deze verse kreeft. Zo lekker!
