Miljuschka’s favorieten: week 10

Loison Colomba Divigna paasbrood met rozijnen1

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Een prachtig vest waarmee je Oekraïne steunt

Dit vest is geïnspireerd op de gouden zonnebloemvelden en blauwe luchten van Oekraïne – en natuurlijk de vlag van het land. Voor elke gekochte trui doneert AMI AMALIA, een mooi merk uit Oslo, € 50,- voor medische hulp aan Oekraïne.

Met de verschrikkelijke oorlog die gaande is, kunnen we niets anders dan onze steun betuigen en, waar mogelijk, financieel bijdragen. Dat kan via Giro555, waar 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen hebben geslagen om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Maar ook met dit soort initiatieven, zoals AMI AMALIA, worden lokale organisaties gesteund, die medische hulpgoederen leveren aan de Oekraïense grens. Meer details vind je op deze pagina.

Cardigan Free Вільна oekraine sweater

Slim bedacht: de BBQ-spa bij je thuis

Zodra de temperaturen stijgen haalt menig grillfanaat de BBQ tevoorschijn, vaak met roosters vol eet- en vetresten van het vorige seizoen. Uit onderzoek blijkt het grondig schoonmaken van de barbecue één van de grootste ergernissen is. En daar kan ik wel inkomen! Ook ik brand er liever mijn vingers niet aan…

Daar bedacht ondernemer Diederik Warmelink wat slims op: hij begon met de allereerste wellness-service voor BBQ’s. Een busje vol gespecialiseerde schoonmaakspullen rijdt bij je voor en levert ter plekke, binnen no-time, een blinkend schoon gepoetste barbecue af. Zo goed als nieuw en klaar voor het zomerseizoen!

Met de groeiende populariteit van buitenkeukens én na een crowdfundcampagne is deze BBQ-spa vorig jaar succesvol van start gegaan. Meer weten? Check www.bbq-spa.com.

BBQ barbecue 0

Op zoek naar een vega(n) restaurant?

Eet je vegetarisch of veganistisch, of heb je tafelgenoten die graag voor plantaardig gaan? Veel mensen vinden het moeilijk om dan een geschikt restaurant uit te kiezen. Daar is wat op bedacht: RestauPlant. Deze online restaurantgids voor vega én vegan eters is lekker overzichtelijk en goedgevuld met de beste hotspots die deze keukens vieren. De website is net gestart in Amsterdam, maar binnenkort is de rest van Nederland aan de beurt.

Benieuwd? Check www.restauplant.com/nl.

vega burgers

Een heerlijk boek over… soep!

Soep als starter van een diner, als hoofdmaaltijd, als opkikker tussendoor: soep is ideaal en lekker voor elke gelegenheid. Verwarmend, energie-opwekkend, vullend of juist fris, met soep kun je alle kanten op. Van klassiekers als soup au pistou en vichyssoise tot minder bekende combinaties als soep van geroosterde pastinaak met cannellinibonen, salie en knoflook of een gekoelde komkommersoep met dragon. Kortom, de veelzijdigheid van soep verdient een boek!

Soep. Bouillon. Brood. is precies dat. Dit knap vormgegeven kookboek is ingedeeld op de vier seizoenen. Ook garnituur en bijgerechten komen aan bod – denk aan knoflooksoldaatjes, venkelolie of knapperige boerenkoolchips. Daarnaast krijg je 13 recepten voor bouillons: een prettige basis die niet in je kookrepertoire mag ontbreken. Dit alles werd geschreven door Rachel Allen, internationaal bekend als
kookboekenauteur en van haar stukken voor BBC Good Food en the Sunday.

Je koopt Soep.Bouillon.Brood. voor € 27,50 bij de lokale boekhandel of online.

Soep. Bouillon. Brood.

Een luxe paasbrood voor aankomende Pasen

Van een lekker paasbrood word ik altijd dolgelukkig: met de hele familie ‘m aansnijden aan het paasontbijt en dan royaal insmeren met een dikke laag (boeren)roomboter. Soms doe ik er nog een klein vlokje Maldon-zout overheen. Mmm…

Favoriet hier in huis is het paasbrood van Loison; een pasticceri die al sinds 1938 in het Italiaanse Vicenza zit. Hun brood, wat bijna meer een cake genoemd kan worden, wordt gemaakt met de natuurlijke gisting van zuurdesem. De onregelmatige ovale vorm doet aan een duif denken: hét paassymbool, natuurlijk.

Dit brood wordt extra rijk door het gebruik van volle melk, verse boter en een heleboel room. Toch is -ie licht van textuur, maar wel goed gevuld met sultanarozijnen en vanille uit Madagaskar, en bedekt met Italiaans amandelsuiker-glazuur én suikerkorrels. Smullen!

Goed nieuws: je hoeft er niet voor naar Italië, want de zoete baksels van Loison zijn tegenwoordig ook bij ons bij De Bijenkorf te koop. Je bestelt hem hier, in een lekker truttige geschenkdoos.

Loison Colomba Divigna paasbrood met rozijnen

Een kinderkamer in het klein

Hier word je toch heel blij van? Toffe koffer maakt poppenhuizen in koffers, vol met de meest prachtige miniatuur-poppenhuismeubels. Heeft jouw kind het mooist kamertje, en wil je deze voor altijd vastleggen in een tastbare herinnering? Dat kan, want Toffe koffer maakt iedere kamer tot in detail na. En dat in een bijzonder koffertje, die je overal kunt neerzetten én meenemen.

Stuur je wensen naar ze toe, en ze gaan aan de slag met een handgemaakt poppenhuiskoffertje. Vind je het leuker om het poppenhuis helemaal zelf samen te stellen? Dat kan! Kies zelf de kleur koffer, behang, vloer, meubels en alle accessoires. Je maakt het feest compleet met de naam van je kind op de voorkant van de koffer.

Meer informatie over de poppenhuiskoffers vind je hier.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door toffekoffer (@toffekoffer)

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.