Waarom knoflooksoep zo goddelijk is
Als we aan soep denken, denken we snel aan tomatensoep, kippensoep, etc. Maar heb je weleens gehoord van knoflooksoep? Dit is niet zomaar een hoop tenen knoflook in een bouillon doen en klaar, maar deze romige soep zit vol geroosterde knoflook, uien en tijm, echt heerlijk!
Laten we beginnen met de basics: knoflook. Die kleine teentjes zijn misschien niet de meest charming dingen om te eten (hello knoflookadem), maar ze zijn wel onmisbaar in de keuken. Knoflook geeft pit, diepte en een unieke smaak aan gerechten. En in soep? Dan shinen ze echt als nooit tevoren!
Knoflooksoep is romig, hartig en vol van smaak. En het mooie is: het is ook nog eens super makkelijk te maken. Geen ingewikkelde technieken of rare ingrediënten nodig. Gewoon knoflook, bouillon, room en een paar kruiden. That’s it!
Fun facts over knoflook
Wist je trouwens dat knoflook niet alleen lekker is, maar ook super gezond? Een paar weetjes:
- Knoflook zit boordevol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziektes.
- Het heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen (bye bye verkoudheid!).
- Knoflook kan helpen je cholesterol te verlagen en je hart gezond te houden.
- In de oude Egyptische cultuur gaven ze de slaven die de piramides bouwden knoflook om ze sterk en gezond te houden!
Dus eigenlijk is knoflooksoep niet alleen comfort food, maar ook nog eens een soort superfood. Hoe cool is dat? Je kunt het eten zonder je schuldig te voelen, want je doet je lijf er ook nog eens een groot plezier mee. Win-win situatie als je het mij vraagt!
Variaties op het thema
Natuurlijk kun je met dit basisrecept alle kanten op. Hou je van pittig? Voeg dan wat chilipeper toe. Ben je gek op kaas? Strooi dan wat geraspte Parmezaan of oude kaas over je soep. Of maak het extra romig met een schep crème fraîche. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Je kunt de soep trouwens ook prima van tevoren maken en bewaren in de koelkast of vriezer. Ideaal voor drukke dagen waarop je even geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. Even opwarmen en klaar is Kees!
Wil je zien hoe ik deze heerlijke knoflooksoep klaarmaak? Bekijk dan ook eventjes de onderstaande video:
Knoflooksoep
Ingrediënten
- 6 bollen knoflook
- 1200 ml groentebouillon
- 200 ml room
- Verse tijm
- 4 eetlepels boter
- 2 grote uien
- 2 eetlepels bloem
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C graden.
- Snijd een klein stukje aan de bovenzijde van de knoflookbollen, maar laat de velletjes eromheen. Leg de bollen elk op een apart stukje aluminiumfolie. Druppel er een beetje olijfolie over en vouw dicht. Pof de knoflook ca. 45 min. in de oven.
- Hak de ui fijn en pluk de verse tijm.
- Smelt als de knoflook klaar is 1 eetlepel boter in een (soep)pan en fruit de ui aan.
- Knijp of lepel de gepofte knoflook eruit en voeg toe aan de ui. Roer ook wat blaadjes verse tijm erdoor. Voeg dan nog een lepel boter toe en de lepel bloem en laat de roux* een paar minuutjes zachtjes bakken.
- Giet dan de bouillon erbij en roer met een garde goed door. Pureer dan de soep fijn met een staafmixer of in een hittebestendige blender.
- Roer als laatste de room erdoor.
- *Roux is de dikkere substantie die je krijgt als je gesmolten boter/margarine met bloem mengt. Het is de basis om vloeistof te binden. Na het mengen laat je de roux kort al roerend even bakken zodat de bloemige smaak eruit gaat.
- Tip 2: voor een fluweelzacht resultaat kun je de knoflooksoep op het laatst zeven.
- Tip 2: Deze soep is gemakkelijk vegan te maken door voor plantaardige room en boter te kiezen. Controleer ook of de groentebouillon vegan is.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
