Koffie stoofvlees met pasta en gremolata
Als je denkt dat je alles al hebt uitgeprobeerd met stoofvlees, think again! Want deze variant is next level lekker. We maken een stoofpotje met een diepe, rijke smaak dankzij een onverwachte smaakmaker: koffie. En niet zomaar koffie natuurlijk, maar de krachtige L’OR Forza koffiebonen. Deze zorgen voor een fluweelzachte diepte in de saus, met een bittertje dat het stoofvlees nog spannender maakt. Combineer dat met romige parpadelle, frisse gremolata en een flinke lading Parmezaan, en je hebt een bord comfortfood waar je u tegen zegt. Dit is zo’n recept dat je één keer maakt en dan nooit meer vergeet.
Koffie in je stoofpot? Absoluut!
Koffie in je stoofpot klinkt misschien een beetje spannend, maar geloof me: het is magisch. Die diepe, geroosterde tonen van goede koffie versterken de umami van het vlees en zorgen voor een saus die vol, krachtig en toch verrassend zacht is. Koffie werkt een beetje zoals rode wijn of chocolade in stoofgerechten: het geeft laagjes. En dat wil je!
De perfecte bonen: L’OR Forza
Voor dit recept gebruik ik de Forza koffiebonen van L’OR. En dat is niet zonder reden. Deze bonen hebben diepe rokerige tonen, subtiele kruiden en een rijke en volle smaak. Precies wat je nodig hebt om die stoofpot een stevige basis te geven. L’OR is mijn go-to als het om koffie gaat. Zowel voor m’n dagelijkse kopje koffie als voor dit soort culinaire experimenten. En geloof me: het verschil proef je echt. Met Forza koffiebonen krijg je die mooie, donkere tonen zonder dat het bitter wordt. Precies in balans.

Zo maak je deze koffie stoof
Dit gerecht vraagt wat tijd, maar niet veel werk. Je snijdt je groenten, braadt het vlees aan en laat het daarna lekker langzaam garen in die geurige mix van koffie, bouillon en kruiden. Terwijl jouw huis zich vult met de geur van rozemarijn, knoflook en koffie, kun jij lekker achteroverleunen met hoe kan het ook anders: vers gezette L’OR Forza koffie!
Pasta erbij
Forget aardappels: dit stoofvlees wil je combineren met pasta. Brede parpadelle vangen die saus perfect op. En dan die gremolata erbovenop, fris van citroen, een tikje scherp van knoflook en heerlijk kruidig door de peterselie. Dit gerecht is een feest van contrasten: hartig en fris, romig en kruidig, diep en licht tegelijk.
Waarom L’OR mijn favoriet is
Of ik nu een espresso zet of een stoofpotje maak: ik kies graag voor kwaliteit. En die vind ik bij L’OR. De koffie is vol, rijk en krachtig, precies zoals ik ‘m het liefste drink en gebruik in de keuken. Heb jij geen bonenmachine in huis? LO’R Forza is ook beschikbaar als koffiecapsule. Handig toch?
Aan de slag!
Ben je klaar om te koken? Scroll dan snel door naar het recept, zet je koffie klaar (voor in de pan en voor jezelf), en duik die keuken in. Dit is het soort gerecht waar je indruk mee maakt, of het een gewone doordeweekse dag is of een etentje met vrienden. Geniet ervan en eetsmakelijk!

Koffie stoofvlees met pasta en gremolata
Benodigdheden
- keukentouw
- rasp
Ingrediënten
- 200 gr winterpeen
- 3 witte uien
- 3 stengels bleekselderij
- 5 knoflooktenen
- 600 gr runderstoofvlees bijvoorbeeld runderlappen, sukadelappen of riblappen
- 1 el bloem
- 6 el olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 250 ml sterke koffie L'OR Forza koffiebonen of koffiecapsules
- 300 ml runderbouillon
- 1 el rode wijnazijn
- 5 takjes tijm
- 1 citroen
- 15 gr platte peterselie
- 300 gr parpadelle
- Parmezaanse kaas voor erbij

Bereidingswijze:
- Schil de winterpeen en snijd in dunne plakken. Snijd de plakken in repen en die repen in kleine blokjes. Snijd de uien in halve ringen. Was de bleekselderij en snijd in de lengte doormidden. Snijd in kleine blokjes. Snijd 4 knoflookteentjes in dunne plakjes.
- Snijd het stoofvlees in stukken van ongeveer 4 cm. Breng rondom op smaak met peper en zout en bestrooi met de bloem.
- Verhit 3 el olie in een stoofpan op middelhoog vuur. Bak het vlees rondom goed aan. Schep uit de pan.
- Doe de rest van de olie in de pan en bak de winterpeen, ui, bleekselderij en knoflook 5 minuten aan. Schraap goed over de bodem van de pan met een houten lepel, om de aanbaksels los te krijgen voor het aanbrand. Roer de tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met veel versgemalen zwarte peper en zout.
- Doe het vlees terug in de pan en voeg de koffie, bouillon en azijn toe.
- Bindt de takjes rozemarijn en tijm met een stuk keukentouw aan elkaar vast en leg in de pan. Laat het vlees in 2 – 2 ½ uur gaar en zacht worden met het deksel half op de pan. Het vlees moet helemaal uit elkaar vallen. Laat nog wat langer stoven als dat nog niet het geval is.
- Rasp ondertussen de laatste knoflookteen boven een kommetje. Boen de citroen schoon en rasp boven dezelfde kom. Snijd de peterselie fijn en meng met de knoflook en citroen. Dit is gremolata.
- Breng een ruime pan gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking 1 minuut korter dan beetgaar. Giet de pasta af maar bewaar een kopje kookvocht.
- Doe de pasta terug in de pastapan en schep het stoofvlees erbij. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe om de saus smeuïger te maken.
- Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met de gremolata. Rasp er Parmezaanse kaas naar smaak over.

Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka