Kipstoof met meiknol en orzo

Orzo

Voor wie het zich afvroeg: orzo is een kleine pastasoort die een beetje lijkt op rijst. In Italië noemen ze orzo ook wel ‘rizoni’. Behalve in de Italiaanse keuken is het ook een veelgebruikt ingrediënt in de Turkse, Griekse en Arabische keuken. Waar het in Italië veel wordt gebruikt in soepen, gebruiken ze het in de Arabische keuken vaak in stoofschotels en tajines. 

Kipstoof met meiknol en orzo miljuschka

Meiknol

Ah, de meiknol! Dit ondergewaardeerde knolletje verdient echt een ereplaats in je keuken. Hij ziet er misschien wat bescheiden uit, maar schijn bedriegt. De meiknol heeft een heerlijk zachte, licht peperige smaak die perfect past bij hartige stoofgerechten. Hij slurpt alle smaken van de saus op en blijft toch lekker stevig. Bovendien is hij verrassend veelzijdig, van geroosterd tot gepureerd en zelfs in deze fantastische kipstoof met orzo. Geef ‘m een kans en je bent verkocht!

Blijft je stoofschotel te nat?

Nu kan het wel eens gebeuren dat je stoofschotel te nat blijft. Geen man over boord. Dit kun je heel simpel oplossen door de volgende keer minder vloeistof toe te voegen of door in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen aan je stoofschotel, om het vocht extra in te laten dikken. Easy does it.

Voor het maken van een goede stoofschotel is een goede braadpan natuurlijk onmisbaar. Mocht je er nog geen hebben dan kan dit even een investering zijn, maar zorg je er goed voor dan gaat deze een leven lang mee. 

Ben je na het maken van deze kipstoof met meiknol en orzo nog niet uitgestoofd? Maak dan ook eens dit pittig West-Afrikaans stoofpotje met bakbanaan of deze vegan stoofschotel met jackfruit

Kipstoof met meiknol en orzo miljuschka
Totale tijd45 minuten

Kipstoof met meiknol en orzo

4.34 van 6 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 4 el olijfolie
  • 4 kippendijfilets zonder vel en bot
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1 meiknol geschild en in grove stukken
  • 1 wortel geschild en in dikke halve plakken
  • 2 liter water
  • 100 g orzo
  • 150 g boerenkool
  • rasp en sap van 1/2 citroen
  • 15 g dille grof gesneden
  • zout en peper

Bereidingswijze: 

  • Verhit in een braadpan de olie op hoog vuur. Voeg de kippendijen toe en laat deze, zonder te keren, 5 minuten karamelliseren. Dit levert een heleboel smaak op, dus geef het de tijd. Draai om en laat ook de andere kant mooi bruin worden.
  • Voeg de ui, knoflook, meiknol, wortel en het venkelzaad toe en bak, al omscheppend, 5 minuten totdat de groente licht kleuren en zachter zijn. Giet het water erbij, breng op smaak met zout en peper en breng het geheel aan de kook. Zet zodra het gerecht kookt het vuur laag en laat met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg na een half uur de orzo, boerenkool, citroenrasp en het citroensap toe en laat nog eens 15 minuten zachtjes koken – zonder deksel zodat een deel van het vocht kan verdampen en de saus iets inkookt.
  • Serveer met dille en knapperig brood.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.34 from 6 votes (5 ratings without comment)