Indiase butter chicken

Indiase butter chicken 

Dit gerecht uit de Indiase keuken is eigenlijk niet meer dan kip in een zachte, milde en romige kruidensaus. Maar wat een smaak! Eerst maak ik een mengsel van yoghurt met kipreepjes. Ik breng dit mengsel op smaak en laat dit minstens een uur in de koelkast marineren. Een kleine tip: maak dit de avond van te voren alvast, dan kan het nog beter intrekken.

Vervolgens ga ik aan de slag met de saus. Die maak ik van tomatenpuree, kurkuma, garam masala, witte wijnazijn, tomaten en slagroom. Lekker kruidig, niet waar? Ik bak het kip-yoghurt mengsel kort aan en voeg dan de saus toe. Even proeven, op smaak brengen en smullen maar!

Deze Indiase butter chicken is heerlijk in combinatie met naan

De smaakmakers van het gerecht

In dit gericht kies ik voor garam masala en kurkuma. Garam masala is een mix van geroosterde specerijen uit de Indiase keuken. Deze mix bestaat onder andere uit: komijn, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat, venkelzaad, koriander, mosterdzaad en kaneel. Garam masala zorgt voor net dat beetje extra smaak, en geloof mij: dat wil je niet missen.

Kurkuma is een aromatische specerij met een intens gele kleur. Perfect voor curry‘s en soepen. Het is ontzettend gezond, en daardoor een extra gezonde toevoeging aan deze Indiase butter chicken. 

 

Indiase butter chicken
Totale tijd1 uur 45 minuten

Indiase butter chicken

4.59 van 215 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 3 cm gemberwortel geraspt
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 2 tl chilipoeder
  • zout en zwarte peper
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • 4 el yoghurt
  • 400 g kip dijfiletreepjes of -blokjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • 120 g boter
  • 2 uien in halve ringen
  • 1/2 bosje koriander steeltjes fijngesneden, blad grofgehakt
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 70 g tomatenpuree
  • 1-2 el rietsuiker
  • 400 g tomatenblokjes (1 blik)
  • 2 tomaten in blokjes
  • el witte wijnazijn
  • 100 ml slag- of kookroom

Bereidingswijze: 

  • Meng de gember, de helft van de knoflook, de helft van het chilipoeder, 1 theelepel zout en het komijn- en korianderpoeder door de yoghurt. Schep hier de kip(dij)filetreepjes doorheen en dek af. Laat 1 uur marineren in de koelkast (een hele nacht kan ook).
  • Verhit de zonnebloemolie met de helft van de boter in een koekenpan. Fruit hierin de ui en koriandersteeltjes 5 minuten op laag vuur. Bak de rest van de knoflook 1 minuut mee. Schep de garam masala, kurkuma, de tomatenpuree en 1 eetlepel rietsuiker erdoor en bak 2 minuten mee.
  • Doe de bliktomaten, verse tomaat en witte wijnazijn in de pan en laat 10 minuten pruttelen. Schraap de inhoud van de pan in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. (In de blender kan ook.) Roer de slagroom erdoor.
  • Veeg de koekenpan schoon. Smelt de andere helft van de boter in de pan en bak hierin de kipreepjes (met yoghurt) 5 minuten aan. Voeg de saus toe en laat nog 5-10 minuten pruttelen. Proef de saus en voeg naar smaak nog wat suiker, zout en/of peper toe. Extra chilipoeder kan ook. Bestrooi met veel korianderblad en serveer. Lekker met naan.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.59 from 215 votes (213 ratings without comment)