Coquilles: een echte showstopper tijdens kerst. Maar wie zegt dat je dit alleen met kerst kunt eten? Maak deze heerlijk gegratineerde Sint-jakobsschelpen met de feestdagen, of op een ander feestelijk moment of bijzonder diner.
Gegratineerde Sint-jakobsschelpen
De Sint-jakobsschelp kennen wij ook wel als coquille. Dit is een lichte, bijna parelmoer-achtige waaierschelp met binnenin een zacht rond stukje vlees. En wat er in zit, dát is de echte delicatesse.
Het witte vlees van de Sint-jakobsschelp heeft een wat nootachtige smaak. Ze zijn het gehele jaar door verkrijgbaar, maar daarentegen heeft niet iedere visboer deze delicatesse op voorraad. Ik raad je aan van te voren even te bellen en/of te bestellen. Zeker rond de feestdagen! Groothandels hebben ze altijd. Verse coquilles zijn echt het lekkerst, dus haal liever geen diepvriesexemplaren – die zijn meestal van slechte kwaliteit en erg waterig.
Ga je naar de visboer, dan krijg je bij sommige ook de prachtige schelpen erbij. Deze kun je goed gebruiken voor het gerecht én ook hergebruiken. Deze prachtige parel uit de zee is echt zonde om weg te gooien!
Ook lekker mijn kerst voorgerecht: coquilles met pastinaakpuree.
Het gerecht opmaken
Heb je geen schelpen voor de coquilles? Geen paniek! Het is ook hartstikke goed te maken in een ovenschaal. En dan bedoel ik niet een grote saaie ovenschaal, maar er zijn heel veel leuke en kleine alternatieven. Kijk maar eens naar deze kleine ovenschaaltjes van BergHOFF. Ziet dat er niet fantastisch uit?

Gegratineerde Sint-jakobsschelpen met witte wijnsaus
Ingrediënten
- 4 sint-jakobsschelpen losgehaald en schoongemaakt, met schelpen
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 3 el boter
- 150 ml vermout
- 2 takjes dragon blad fijngehakt
- 1 laurierblaadje
- zout en peper
- 40 g paneermeel
- 4 takjes peterselie blaadjes heel fijngehakt. Plus extra om te serveren
- 3 el slagroom
Bereidingswijze:
- Maak de diepe helften van de schelpen indien nodig schoon en leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat. Fruit de sjalotjes in een steelpan op laag vuur in 2 eetlepels boter tot ze zacht zijn, circa 5 minuten.
- Voeg de vermout, dragon, laurier en zout en peper toe. Breng zachtjes aan de kook en pocheer de sint-jakobsschelpen 1-2 minuten in het vocht, tot ze net aan gaar zijn. Draai ze tijdens het garen een keer om.
- Schep de sint-jakobsschelpen uit de pan en laat de rest in 5-10 minuten inkoken tot een wittewijnsaus.
- Smelt intussen 1 eetlepel boter en roer hier het paneermeel en de peterselie doorheen. Verhit de oven op de grillstand tot heet. Haal de wittewijnsaus van het vuur en roer de slagroom erdoorheen.
- Leg de vier diepe schelphelften in een ovenschaal. Schep in elke schelp wat wittewijnsaus, leg in elke schelp een sint-jakobsschelp en bestrooi met het kruimmengsel.
- Gril de schelpen met inhoud 3 minuten, of tot de topping goudbruin is. Bestrooi met wat extra heel fijn gesneden peterselie om te serveren
Tip!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.