Oesters
Oesters zijn weekdieren die in ondiepe, warme wateren leven. De grijzige, bonkige schelp bestaat uit twee delen, namelijk de (redelijk) platte bovenkant en de bolle, gebogen onderkant. Binnen in de parelmoeren witte schelp bevindt zich beige, grijsachtig vlees. Oesters zijn zacht en smaken naar het zilte van de zee. You either love it or you hate it…
Oesters kun je halen bij de visboer. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen, dus ik help je een beetje op weg. Ik vertel kort over drie bekende soorten oesters – maar er bestaan er uiteraard nog veel meer! Maar dit zijn mijn favorieten:
Allereerst de fine de claire. Dit is een wilde oester die sappig en zoeter is dan andere soorten. Deze oesters worden gekweekt aan de Franse Atlantische kust. De Zeeuwse creuse is een oester afkomstig uit ons land; deze oester is meestal wat goedkoper en heeft een zilte smaak, met fruitige accenten uit de bodem van de Oosterschelde. Als laatste bij mij favoriet: de gillardeau. Deze oester is compacter en zwaarder in vergelijking met de anderen soorten, ook is hij aanzienlijk prijziger. Het is een vlezige, romige oester met een zoete smaak.
Welk type oester jij kiest voor deze gegratineerde oesters, is helemaal aan jou. Maak vooral gebruik van de expertise van je visboer!
Oesters openen
Het openen van oesters lijkt misschien lastig, maar met een beetje oefening kan iedereen het! Het openen gaat het beste met een oestermes. Je beschermt je hand met een theedoek. Je legt vervolgens de oester met de platte kant naar boven en het scharnier naar je toe in je hand.
Steek dan het mes voorzichtig in het scharnier, snijd de sluitspier los door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Vind je het toch een beetje eng? Dan zijn er zelfs speciale handschoenen te koop die je hand helemaal beschermen tijdens het openen. Heb je helemaal nog geen gerei in huis? Dan kun je ook een oesterset kopen om goed beslagen ten ijs te komen.
Wil je toch nog even zien hoe je de oester moet openen? Kijk dan naar de onderstaande video.

Gegratineerde oesters met Pernod
Vandaag serveer ik de oesters niet rauw, maar gratineer ik ze.
Ik breng de oesters op smaak met boter, knoflook, sjalot, broodkruim, bieslook, grapefruitrasp, Parmezaanse kaas en Pernod. Pernod is een verfrissend alcoholisch drankje met een anijssmaak. Je kunt het drinken als aperitief, maar je kunt er ook verschrikkelijk lekker mee koken. Doe het bijvoorbeeld door de mosselbouillon of maak gamba’s in Pernod. Zo krijgen klassieke gerechten opeens een heel andere smaak. Ik voeg Pernod toe aan het mengsel, waardoor de gegratineerde oesters een echte smaaksensatie worden!
Geen Pernod in huis? Een beetje witte wijn kan ook.


Gegratineerde oesters
Ingrediënten
- 12 oesters
- 60 g boter
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 30 g broodkruim bv. Panko
- 2 el fijngeraspte Parmezaan
- 2 el fijngehakte bieslook
- 1 tl Pernod eventueel te vervangen door witte wijn
- 1/2 grapefruit rasp
- peper
- zeekraal, ijs of grof zout om op te serveren
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 190°C.
- Open de oesterschelpen met een oestermes en een theedoek (let op: voorzichtig!). De bovenste schelpen kun je weggooien. Snijd de oesters zelf los. Leg ze terug in de schone (onderste) schelpen, op een bakplaat of in een ovenschaal waar ze allemaal inpassen.
- Smelt de boter en voeg knoflook en sjalot toe en laat 2 minuutjes bakken. Roer het broodkruim erdoor en laat licht kleuren. Haal van het vuur en meng bieslook, Pernod, geraspte Parmezaan en de zest van een halve grapefruit erdoor. Breng op smaak met peper.
- Verdeel het mengsel over de oesters. Bak de oesters 10 minuten in de oven, eventueel even de laatste minuten onder de grill.
- Serveer op een grote berg zeekraal, ijs of grof zout.
- Recepten
- Feestdagen recepten
- Kerst voorgerechten
- Kerstrecepten
- Paas recepten
- Seizoensrecepten
- Snelle recepten
- Vis recepten
- Voorgerechten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.