Gebakken kabeljauw met tomatensalsa

Gebakken kabeljauw: heerlijk!

Kabeljauw is een witvis die veelal gevangen wordt in de Noordzee en de Atlantische oceaan. Het magere vlees van de vis is melkwit, bevat weinig tot geen graten, heeft een zachte structuur en is neutraal van smaak. Je kunt de vis frituren, bakken, stoven, grillen, stomen en ook pocheren. 

In dit recept gebruik ik voor de gebakken kabeljauw graag kabeljauwfilets. Je kunt deze halen bij de supermarkt of bij de lokale visboer. Ga je naar de supermarkt, kies dan voor vis uit de koeling die MSC-gecertificeerd is – en liever niet die uit de diepvries. 

Tip: gebruik genoeg olie in de pan. De vis moet zwemmen en niet vastplakken. 

Even lekker als kabeljauw 

Bekijk goed of de vis die je koopt MSC-gecertificeerd is, of vraag je visboer om advies. Kabeljauw wordt namelijk helaas best wel overbevist. Het is zeker mogelijk om de kabeljauw te vervangen door een schelvis of heek. Die zijn mager, zacht van structuur en licht verteerbaar. Ook qua smaak lijken ze enorm op de kabeljauw. Of denk eens aan een heel andere vis, zoals skrei, griet of harder. 

Ook lekker om eens te maken: deze eenpansstoof met kabeljauw 

Kabeljauw uit de oven met tomatensalsa

Gebakken kabeljauw met tomatensalsa
Totale tijd35 minuten

Gebakken kabeljauw met tomatensalsa

4 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • olijfolie
  • 4 kabeljauw- of andere witvisfilets
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 400 gram kerstomaatjes in achtsten
  • 3 el kappertjes
  • 3 takjes salie blad geplukt
  • 3 el ontpitte zwarte olijven van goede kwaliteit, grof gehakt
  • 0,5 bosje peterselie blad grof gehakt
  • 1 citroen

Bereidingswijze: 

  • Dep de vis droog en bestrooi met zout. Verhit een beetje olie in een koekenpan tot deze goed heet is. Bak de vis met de bovenkant naar beneden goudbruin. Voeg na 2 minuten een klontje boter toe en draai het vuur laag. Laat de vis rustig gaar worden.
  • Schep de tomaatjes, olijven, peterselie en kappertjes door elkaar. Breng op smaak met olijfolie, peper, zout en citroenrasp en -sap.
  • Serveer de gebakken kabeljauwfilets met de salsa en een partje citroen erbij. Lekker met een salade.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 119kcalKoolhydraten: 7gProteine: 19gVet: 2gVerzadigde vetten: 1gCholesterol: 43mgNatrium: 338mgKalium: 675mgVezels: 2gSuiker: 3gVitamine A: 578IUVitamine C: 39mgCalcium: 42mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.