De Japanse culinaire scene is constant in ontwikkeling. Juist omdat het een land is waar eten wordt gezien als kunstvorm. De Japanners weten gerechten keer op keer te perfectioneren, zijn een master in het koesteren van culinaire tradities en weten onconventionele combinaties te maken die leiden tot verrassende smaaksensaties. Ik ben dol op Japan! Zo ben ik er een aantal jaar geleden ook geweest en heb ik daar de serie Miljuschka in Japan gemaakt. Maar vandaag praat ik je bij over de hotste Japanse dessert trends, want boy oh boy wat maken ze daar bizar lekkere dingen.
Not into basic
Als je mij al even volgt, dan weet je dat ik van spannende smaakcombinaties houd, en graag van alles uitprobeer in de keuken. Voor een saai of smaakloos gerecht ben je bij mij aan het verkeerde adres.
De Japanse keuken vind ik echt mega-interessant, juist omdat ze wegblijven van de ‘standaard’ verwachtingen en continu nieuwe smaken en texturen creëren. En op het gebied van desserts blinken de Japanners de laatste tijd extra uit. Ik volg de trends op de voet en kan iedere keer weer ontzettend genieten als ik bizarre smaakcombinaties proef.
Zelf vind ik het ook fantastisch om te experimenteren met eten en onverwachtse combinaties uit te proberen. Zo vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om chili olie in mijn yoghurt en softijs te mikken, ga ik goed op bacon met chocolade, eet ik cheese onion chips het liefste met kaas en zoetzure ui én vind ik chips in mijn pannenkoeken het einde (volgende week meer daarover). Je kunt dus wel begrijpen dat de nieuwste Japanse desserts al bij mij op tafel hebben gestaan en mijn vriezer intussen goed gevuld is met de smaakbommen uit de Japanse culinaire scene.
Japans schaafijs
Je kent zelf misschien wel het Surinaamse schaafijs, maar dat is niets in vergelijking met het Japanse schaafijs: Kakigori. Het lokale dessert is inmiddels op allerlei verschillende manieren te krijgen. Zo wordt het geserveerd met mochi en rode bonenpasta (Akafuku-gori Mie), met gecondenseerde melk met fruit (Shirokuma), maar ook als milkshake (Nagasaki) en met zoete kidneybonen (Okinawa).

Softijs
Softijs is toch wel één van mijn guilty pleasures. Ik zou ook echt niet meer weten hoeveel verschillende soorten softijs ik in mijn leven op heb. Dat het er meer dan een winkelwagentje vol zijn kan ik je wel vertellen. In Nederland kennen we voornamelijk naturel, vanille, chocolade of aardbeien softijs. Lekker, maar niet heel bijzonder. In Japan pakken ze het anders aan en hoewel ik van gekke smaken niet snel sta te kijken, viel mijn mond toch echt even open bij het zien en proeven van een aantal van de meest bekende Japanse ijs combo’s. Ik neem de meest populaire smaken van dit moment met je door.
- Matcha: met deze smaak ben je wellicht al wel bekend. Matcha is een poeder dat wordt gemaakt van de bladeren van groene thee en komt oorspronkelijk uit Japan. You either love it or hate it.
- Wasabi: toen ik deze voor de eerste keer tegenkwam was het direct liefde op het eerste gezicht. Wasabi wordt gemaakt van de wortels van een Japans pittige kruid en gaat perfect samen met een romig softijs.
- Sakura: behalve dat de bloesem van kersenbomen (sakura) er ieder jaar prachtig uitziet, is het ook nog eens mega lekker. De sakura geeft het softijs een roze kleur en een licht zoute, frisse en natuurlijke smaak.
- Sojasaus: om deze smaak sta je misschien niet direct te springen, maar verrassend en leuk om uit te proberen is het in ieder geval wel. Deze umami knaller heeft een zoute, maar zoete smaak en is een stuk lekkerder dan je denkt.
- Gefrituurde oesters: deze combinatie bewijst maar weer dat Japanners niet bang zijn om te experimenteren. Een gefrituurde oester kan namelijk prima met softijs. Ben je niet zo van de oesters? Misschien is een kaassoufflé met softijs en chilisaus dan nog wel wat voor jou.
- Shirasu: een softijsje met shirasu ziet er heel onschuldig uit, vooral als je niet weet wat shirasu is. Maar schijn bedriegt lieve mensen, want op dit softijs zitten witte baby sardientjes. Ben je in voor een challenge? Dan is deze zeker het proberen waard.

Mochi
Mochi is al eeuwenlang geliefd in Japan, toch zagen we dit Japanse dessert onlangs pas populair worden door Instagram en TikTok. Mensen over de hele wereld leerden de unieke smaak en textuur van deze delicatesse kennen en werden er verliefd op. De bevroren rijstballetjes worden gemaakt van kleefrijst, water en suiker. Vaak wordt er ook nog een smaak of kleur aan toegevoegd. De zachte balletjes worden vaak gevuld met zoete fruitsoorten, chocolade, matcha, sesam, pinda’s of rode bonen. Ik vind het echt een geweldige snack. Wist je trouwens dat je ze ook door je noedels heen kunt mengen? Bekijk deze video maar eens:
Kortom: er valt nog meer dan genoeg te ontdekken en proeven. Het is het tijd om jezelf onder te dompelen in de culinaire wereld van Japan! Al dit lekkers