Foodie tip: Cinema Culinair

Als ik een avondje op de bank hang, kijk ik het liefst naar food films en series. Daar krijg je altijd honger van, maar voor mij is het de ultieme manier van relaxen. Toen ik Cinema Culinair tegenkwam was ik meteen verkocht: het duo achter dit concept is het namelijk met mij eens en combineert lekker eten en films met elkaar. Hierbij dus een fantastische foodie tip van mij aan jou: Cinema Culinair!

Van filmclubjes met de buren naar exclusieve filmdiners in de mooiste zalen. Je kunt je er misschien niets bij voorstellen maar de Rotterdamse Harold Smits en Wies Sanders bedachten Cinema Culinair. Een halfjaarlijks evenement waarbij je proeft wat je op het filmdoek ziet. Mijn favoriet op het filmdoek ‘Julie & Julia’ toverden ze om tot een watertandend culinair eerbetoon aan Julia Child. Mmm beurre…

Jullie weten natuurlijk dat ik best wat favorieten heb als het om culinaire plekjes gaat, toch is deze wel een beetje speciaal. Beeld je maar eens in dat je een film zit te kijken en je dat gerecht wat er zo ontzettend tasty uitziet niet alleen ziet, maar ook ruikt en dan ook nog eens kan proeven. Zo voor je neus uit het filmdoek getoverd door een geweldige chef. Dat is toch niet van deze wereld? Ik houd ervan!

 

MicrosoftTeams image

‘Het is heerlijk om collectief met elkaar te proeven. Dat doen we tegenwoordig niet zo vaak meer’, aldus Harold Smits. 

 

Heerlijke binnenkomer  

‘Cinema Culinair staat voor een intense persoonlijke avond, rijk aan sensatie voor ieder zintuig’, legt Harold mij uit als ik hem bevraag over Cinema Culinair. ‘Als mensen bij ons naar binnen lopen willen we dat ze voelen dat het een speciale avond wordt, waarin ze zelf de hoofdrol spelen. We geven ze de ruimte om te kijken waar ze zitten en te starten met een borreltje. Daarna leggen we uit hoe de avond gaat verlopen. We stellen ze gerust en tegelijkertijd zie je dat de spanning opbouwt. Iedereen kijkt er naar uit, vol verwachting in afwachting. Tien minuten later gaat het licht uit. Showtime.

Culinair voorspel 

En dan begint dus het eten en genieten terwijl je omver wordt geblazen door al die opbouwende prikkels. ‘Ja, dat is zeker waar we voor gaan’, antwoordt Harold. ‘Neem de klassieker Julie & Julia. Jouw favoriet en met jou die van velen. Deze film lijkt wel gemaakt voor Cinema Culinair. Je ziet in de film iemand die de ingrediënten van een gerecht aan het snijden is, en omdat het gerecht daadwerkelijk in dezelfde ruimte als waar je zit wordt bereid, ga je het daadwerkelijk ruiken.’

 

YouTube video

Ik vind dat dus echt culinair voorspel. Je gaat gewoon verlangen naar die eerste hap. En dan net twintig seconden voordat de acteur of actrice uit de film een hap neemt, krijg je het gerecht voor je neus. En o, wat wil ik het dan graag in mijn mond stoppen. Het is bijna een straf om te wachten op dat spannende proefmoment. Toch kan ik niet anders zeggen dan dat het geniaal is dat iedereen tegelijkertijd die eerste hap neemt. Kippenvel. De manier waarop mijn zintuigen dan geprikkeld worden is echt insane. Het is een ervaring die je ook echt samen wil delen. En die prachtige locaties… Ja, daar word ik wel echt vrolijk van.  

Aftellen 

In maart staan de eerste Cinema Culinair-avonden weer ingepland, namelijk Estômago, The hundred foot journey en Chef. Vinden Harold en Wies het nog spannend na 112 succesvolle shows? ‘We staan te stuiteren in de startblokken van spanning’, vertelt Harold. ‘Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar en we kijken er naar uit onze gasten te ontmoeten. Ons concept is uniek omdat het maar een keer in het half jaar plaatsvindt, verdeelt over slechts twee of drie weekenden. Daarnaast hebben we geen vaste locatie. We bouwen ieder half jaar een speciale keuken op een plek waar je normaal gesproken geen restaurant vindt. Het liefst in een klassieke balzaal of een mega hippe loods. De eerste avond voelt dan ook echt als een première. Alsof je Femke Bol bent die over al die hordes moet springen. En wat een opluchting als het dan toch weer is gelukt, en wat is het toch fijn als al die mooie mensen zo enthousiast naar je toe komen. Daar krijg ik energie van.’

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.