Favorieten van Nederlandse bodem

Voor bijzondere producten hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook om de hoek barst het van de lekkere ingrediënten kan ik je verzekeren, beloofd. Ik zet een aantal van mijn persoonlijke favorieten op een rij. Heb je aanvullingen? Laat het me gerust weten!

Nederlandse kazen

Die bijnaam ‘kaaskop’ hebben we natuurlijk niet voor niets. In Nederland zijn honderden fantastische kaasmakers, die allerlei soorten kaas maken. Van boerenkaas van rauwe melk tot zachte Messeklever, Petit Doruval en Texelse schapenkaas – ik ratel er altijd graag op los, maar dit keer zeg ik: het zijn er te veel om op te noemen. Koop het liefst kaas bij echte kaaswinkels óf rechtstreeks bij de boer. De fabriekskaas uit de supermarkt is lang niet altijd gemaakt van Nederlandse melk.

Noten

Wist je dat in Nederland ook verschillende soorten noten groeien? Walnoten en hazelnoten doen het hartstikke goed hier, en kun je dus goed lokaal kopen. Dat kan rechtstreeks bij de ‘notengaarden’ zelf, of online via bijvoorbeeld Notengaard Bisschop. Zij hebben ook olie die is gemaakt van de noten die ze verbouwen. Drupje op je salade en je eet een koningsmaal.

Sambal en hot sauce

Voor de lekkerste sambal en hot sauces hoef je ook niet ver te zoeken. Zo maakt Sita Danser bijvoorbeeld geweldige bio-sambal onder de naam Hottie. Probeer vooral eens haar gele sambal: ontzettend heet, ontzettend lekker. Nog zo’n favoriet: de hot sauces van Let, van Let’s Salsa (bonuspunten voor de briljante naam). Van lokaal geteelde pepers maakt zij onweerstaanbare hot sauce in verschillende smaken, allemaal even verslavend. Nog zo’n hete tip: El Jefe, gemaakt in Amsterdam met smaken uit Mexico.

Worst

Worsten en charcuterie van goed gehouden Nederlandse varkens: dat is Brandt & Levie. Deze worstmakers maken zowel verse en gedroogde worst als andere charcuterie. Ze stellen daarnaast geweldige boxen samen met bijvoorbeeld al hun verse worsten, of hun lekkerste borrelproducten. Aanrader!

Sojasaus

Sojabonen en granen uit de Hoeksche Waard vormen de hoofdbestanddelen van Tomasu, een sojasaus die wordt gebrouwen in Rotterdam. Een te gek project, waarbij vier mannen eigenhandig een hele sojasaus-keten hebben opgezet in de afgelopen jaren. Het begint bij sojabonen en tarwe van boer Jeroen Klompe in Oud-Beijerland, waarna het tot sojasaus gebrouwen wordt door Thomas Uljee en Piet van Westen en het tot slot wordt gebotteld in precies de goede flesjes met mooie etiketten door Bert Mulder. Deze favoriet onder sterrenchefs kun je online bestellen.

Misopasta

Bij WAKEAT – ‘de kleinste misowinkel’ – in Rotterdam koop je kleinschalig gemaakte, lokale miso. Waanzinnig lekker, en gemaakt van zelfs voor mij verrassende ingrediënten. Founder Erika werd in Japans grotendeels door haar overgrootmoeder opgevoed. Rijst met miso was voor hen de belangrijkste maaltijd. Die traditie zet ze inmiddels voort in onder andere Nederland. Je kunt Erika’s miso bestellen via haar website.

Verjus

Heb je wel eens van ‘verjus’ gehoord? Het is het sap van onrijpe druiven, dat je kunt gebruiken als smaakmaker in de keuken. Het woord stamt nog uit de Middeleeuwen, toen het nog ‘vertjus’ heette: groen sap. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als (wijn)azijn of citroensap. In dressings, over vis en vlees, om een pan mee af te blussen of zelfs in cocktails. De verjus van Prepluk kun je bijvoorbeeld bij De Lindenhoff in Baambrugge kopen.

Kimchi

Een van mijn absolute favorieten is kimchi; er staat altijd wel een potje of drie in mijn koelkast. Ik eet deze Koreaanse gefermenteerde groenten graag in bibimbap: een Koreaans rijstgerecht of zelfs op een tosti. In Nederland wordt hele goede kimchi gemaakt, onder andere door Oh Na Mi Kimchi uit Amsterdam. De half Koreaanse Alexander maakt zijn kimchi volgens het recept van zijn oma. Inmiddels heeft hij ook een samenwerking met Kesbeke, waardoor je zijn kimchi ook ‘gewoon’ bij de supermarkt kunt kopen.

Pickles

Om in de gefermenteerde hoek te blijven: in Nederland worden ook allerlei pickles gemaakt. Van tafelzuur van De Leeuw tot de verfijnde ingelegde groente van Simone bij Thull’s. Niet aan te slepen hier op kantoor.

Kombucha

Ook gefermenteerd, maar dan een drankje: kombucha! Dit drankje wordt gemaakt met behulp van een SCOBY, een Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, die de fermentatie op gang brengt. Kombucha is er in allerlei smaken en wordt ook in Nederland gemaakt. Proef bijvoorbeeld eens de kombucha van de mannen van Butcha, en je begrijpt meteen de hype. Hun Blood Orange & Bergamot is favoriet.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.