Eton mess
Eton mess werd bedacht door een kok op het Eton College in Engeland. Vandaar ook de naam ‘Eton’ in dit recept. Het woord ‘mess’ heeft dit toetje te danken aan het feit dat dit dessert nogal een “rommeltje” is (‘mess’ in het Engels). Het toetjes werd oorspronkelijke alleen gemaakt van fruit gemengd met slagroom. De meringue werd pas later toegevoegd.
Wordt je helemaal blij van deze Eton mess met clementine en granaatappel? Probeer dan ook eens mijn recept voor Eton mess met bramen.


Eton mess met clementine en granaatappel
Ingrediënten
- 250 g kant en klare meringue of 16 schuimpjes
- 8 clementines geschild, witte vlies verwijderd en in partjes
- 100 ml Cointreau
- 2 el suiker
- 300 ml slagroom
- 250 g mascarpone
- Pitjes van 1 granaatappel
- 50 g pure chocolade fijn geraspt
Bereidingswijze:
- Doe de partjes clementine samen met de Cointreau en suiker in een pan en laat deze op middelhoog vuur 5minuten zachtjes opwarmen tot de suiker helemaal opgelost is. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
- Klop in een grote mengkom de mascarpone los met 100 ml van de slagroom. Voeg de rest van de slagroom toe en klop tot je zachte pieken krijgt die hun vorm behouden.
- Breek de meringue in stukjes en voeg toe aan de kom met slagroom. Voeg de clementinepartjes toe, plus de overgebleven Cointreau en spatel alles voorzichtig een paar keer door elkaar. Schep de Eton mess in een trifleschaal of individuele glazen en serveer met de granaatappelpitjes en fijn geraspte chocolade bovenop.
- Recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Kerst desserts
- Kerstrecepten
- Nagerechten
- Seizoensrecepten
- Snelle recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.