Eenpans udon noedels met garnalen

Noedels met een spicy randje 

Udon noedels zijn van zichzelf al een feestje om te eten: dik, chewy en perfect om elke saus in zich op te slurpen. Maar gochujang, die pittige Koreaanse chilipasta tilt dit gerecht echt naar een hoger level. Het zorgt voor een spicy randje die meteen in balans wordt gebracht door de romigheid van de slagroom. Zo krijg je comfortfood waar je u tegen zegt: hartig, pittig, romig en snel op tafel. Wat wil je nog meer?  

EƩn pan, nul stress

I love eenpansgerechten! Minder afwas, minder gedoe en toch maximaal smaak. Deze udon noedels met garnalen en gochujang maak je helemaal in ƩƩn grote koekenpan. Eerst bak je de garnalen, dan gaan de groenten, saus en noedels erbij en klaar ben je. Alles neemt elkaars smaken over, waardoor je een superrijke saus krijgt die zich helemaal om de noedels heen vouwt. En jij? Jij hoeft na het eten alleen nog maar die ene pan af te wassen. Hoe chill is dat?

Garnalen hebben de hoofdrol in dit gerecht 

Dit gerecht staat of valt met goede garnalen. Denk: mooi groot, sappig en vol smaak. Doordat je ze kort aanbakt, blijven ze heerlijk zacht en mals. De garnalen krijgen vervolgens een tweede ronde in de saus, zodat ze perfect samengaan met de rijke smaken van tomaat en gochujang.Ā 

Mil eenpans udon noedels

Het geheim zit ‘m in de saus 

Een saus die in 10 minuten tot stand komt en toch smaakt alsof je er uren op hebt staan zwoegen? Yes, dat kan. Eerst bak je de tomatenpuree kort mee, zodat die zurige rand eraf gaat en de smaak dieper wordt. Daarna voeg je de gochujang toe, die voor pit, umami en een vleugje zoetigheid zorgt. Door de slagroom erbij te schenken, ontstaat er een fluweelzachte saus die de udon noedels volledig omhult. Dit is comfort in een kommetje. 

De ultieme noedel: udon  

Als er één noedel is die gemaakt lijkt voor dit soort gerechten, dan is het wel de udon. Die dikke, elastische slierten hebben precies de juiste bite en nemen de saus perfect op. Je vindt ze in de meeste supermarkten, vaak in handige pakjes die je direct kunt toevoegen aan je pan. Zo hoef je niets voor te koken en staat dit gerecht dus echt in een kwartiertje op tafel. 

De finishing touch  

Bieslook klinkt misschien simpel, maar onderschat dit ingrediĆ«nt niet. De frisse, uiige smaak snijdt dwars door de romige saus en pittige gochujang heen, waardoor er een perfecte balans ontstaat. Strooi royaal, want die groene sliertjes geven niet alleen smaak, maar ook een prachtige kleur op je bord. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er nog wat geroosterde sesamzaadjes of een scheutje extra sesamolie bij. 

Wanneer serveer je dit gerecht?  

Eigenlijk altijd. Doordeweeks na een lange werkdag, want binnen 15 minuten zit je te genieten. Maar ook als je eters hebt en indruk wil maken met iets dat net even anders is dan standaard pasta of rijst. Serveer het in diepe kommen, zet er stokjes bij en genieten geblazen.

Food eenpans noedels
Totale tijd15 minuten

Eenpans udon noedels met garnalen

Romige udon noedels met garnalen en pittige gochujang, klaar in één pan en binnen 15 minuten op tafel. 
5 van 3 stemmen
Opslaan Printen

Benodigdheden

  • grote koekenpan

Ingrediƫnten

4 personen
  • 1 el sesamolie
  • 150 gr rauwe, gepelde garnalen
  • 2 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1-2 el gochujang
  • 1 tl suiker
  • 200 ml slagroom
  • 2 pakjes verse udon noedels
  • bosje bieslook

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de olie in een koekenpan en bak de garnalen circa 2 minuten op hoog vuur. Haal de garnalen uit de pan.Ā Ā 
  • Pel de uien en snijd overlangs en in dunne partjes. Pel de knoflook en hak fijn. Doe de ui in de pan en bak 5 minuten en voeg de knoflook toe en bak nog een laatste 2 minuten.Ā Ā 
  • Doe de tomatenpuree in de pan, bak 2 minuten mee en voeg dan de gochujang en suiker toe. Roer door.Ā 
  • Voeg slagroom toe en breng op smaak met zout en peper.Ā Ā 
  • Voeg de udon toe samen met de garnalen. Verwarm 1 minuut mee in de saus.Ā Ā 
  • Snijd intussen de bieslook heel fijn.
  • Doe de udon in een diep bord en maak af met de gesneden bieslook.Ā Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Makkelijk met Miljuschka kookboek makkelijke recepten
Mijn kookboek

Makkelijk met Miljuschka

Vraag jij je ook wel eens af waar je de tijd vandaan moet halen om te koken? Nou ik wel! Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept.

In Makkelijk met Miljuschka ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 3 votes (1 rating without comment)