Eenpans-doperwtenstoof met lam

Eenpans – doperwtenstoof met lam

Zin in zo’n gerecht dat voelt alsof je uren hebt staan sudderen, terwijl je eigenlijk gewoon gezellig met een wijntje op de bank zat? Deze eenpans-doperwtenstoof met lam is jouw new best friend in de keuken. Het is zacht, kruidig, romig en heeft die heerlijke home-cooked comfort vibe die je verwacht op een regenachtige dag, maar dan met een luxe randje door het malse lam.

Denk even mee…. De zachtheid van stoofvlees + de zomerse frisheid van doperwten = een bordje geluk waar je stil van wordt. Nou ja… bijna dan.

Waarom deze stoof een match made in heaven is

Lamsvlees heeft zo’n lekkere diepe, licht zoete smaak. En wat past daar perfect bij? Juist, doperwtjes. Laat die groene pareltjes maar shinen! Ze geven het gerecht frisheid, balans en een klein zoetje waardoor je stoof tot leven komt.

Plus, doperwten… we vergeten soms hoe fijn ze zijn. Snel, fris, altijd in de vriezer paraat. Echt zo’n ingrediĆ«nt waar je blij van wordt.

Het gemak van ƩƩn pan!

Alles in ƩƩn pan gooien en aan het eind zo’n bord uit de categorie holy moly, dit is lekker. Dat is waar we het voor doen, toch?

Deze stoof pruttelt rustig, neemt alle smaken mee, en jij hoeft maar minimaal bij te sturen. Geen culinaire stress, geen keuken vol pannen — gewoon pure, easy comfort cooking.

Bonuspunten: de pan kan zó op tafel. Rustiek, stoer, gezellig.

Eenpans doperwtenstoof
Totale tijd1 uur 20 minuten

Eenpans-doperwtenstoof met lam

5 van 2 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 300 g lamspoulet
  • zoutvlokken
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 3 bospenen in plakjes van 2 cm
  • 200 g vastkokende aardappels in grove stukken
  • 70 g biologische-tomatenpuree
  • 450 g doperwten diepvries
  • 850 ml kippenbouillon
  • kneepje citroensap
  • Griekse yoghurt voor erbij

Voor de vermicellirijst

  • 2 el neutrale olie
  • 4 el fijne vermicelli van durumtarwe
  • 350 g basmatirijst
  • 750 ml kippenbouillon

Bereidingswijze: 

  • Breng het lamsvlees royaal op smaak met zoutvlokken. Verhit de olie ineen grote pan met dikke bodem op hoog vuur en bak het vlees rondom bruin. Schep het vlees niet te snel om, zodat het vlees de kans krijgt omte karamelliseren en aan de pan te kleven: dat is waar de smaak zit. Bak het op deze manier tot het rondom mooi donkerbruin is. Dit duurt circa8 minuten. Voeg de ui, bospeen en aardappel toe en bak ze 5 minuten mee, tot ze iets zachter zijn. Voeg de tomatenpuree en bevroren doperwten toe en bak ze al omscheppend circa 1 minuut mee, tot alles is bedekt met een laagje tomatenpuree.
  • Schenk er zoveel van de kippenbouillon bij dat de doperwten net onderstaan, voeg zout en peper toe en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgenslaag en laat alles met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes koken. Haal het deksel van de pan, proef en breng op smaak met het citroensap en eventueel zout en peper. Laat nog 15-20 minuten onafgedekt koken, zodat er wat vocht kan verdampen en de saus iets inkookt.
  • Verhit intussen voor de vermicellirijst de olie in een steelpan en bak de vermicelli in circa 3 minuten al omscheppend goudbruin. Voeg de basmatirijst toe en bak hem 1 minuut mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat de vermicellirijst met het deksel op de pan 10-12 minuten zachtjes koken
  • De stoof is klaar als het lamsvlees zacht is en uit elkaar valt. Voelt het vlees nog een beetje te taai, leg dan het deksel nogmaals op de pan en laat nog circa 10 minuten koken. Serveer de stoof met vermicellirijst en een klodder Griekse yoghurt.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (10)

    Le Creuset ovenschaal

    Met deze ovenschaal tover je in no time de lekkerste ovengerechten op tafel, van smeuĆÆge lasagnes tot knapperige ovenschotels.

    43,-
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (1)

    Grote mok

    Deze grote mok is perfect voor je ochtendkoffie of een warme chocolademelk, lekker groot, extra gezellig!

    19,95
    Te koop via Bijenkorf
  • Kopie van Website shop the tools (1)

    Servetten

    Geef je tafel een luxe en warme uitstraling met deze geweldige servetten.

    23,95
    Te koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (13)

    Peper en zout molen

    Breng smaak en stijl tegelijk aan tafel met deze mooie peper en zoutmolen. Draaien, strooien en genieten maar!

    44,99
    Te koop via Bol.com
Mijn Cheesecakeboek

Het lekkerste cadeau voor de feestdagen!

Mijn Cheesecakeboek staat vol met heerlijke cheesecake-recepten. Van makkelijk tot moeilijk, maar liefst meer dan 80 exemplaren.

Nu met €10,- korting, koop het Cheesecakeboek nu voor €24,99 in plaats van van €34,99. Of geef 'm cadeau! Want zeg nu zelf, er is toch geen lekkerder cadeau dan dit voor de feestdagen?

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.