We gaan op reis! Ik ben dankzij de zevende editie van mijn magazine met het thema joie de vivre helemaal in de Franse sferen. Elke week maak ik dan ook een digitaal tripje naar le France. Ik duik in de culinaire provincies en zet elke week één provincie in de spotlight. We beginnen natuurlijk in het noorden en reizen deze week naar Normandië. Ga jij binnenkort naar Frankrijk? Hier vind je de mooiste plekjes, lekkerste gerechten en nog veel meer.
Normandië
Normandië is een regio gelegen in het noordwesten van Frankrijk. Het staat bekend om haar prachtige kustlijn, groene landschappen en rijke geschiedenis en is een van de mooiste regio’s van het land. Van een glooiend groen landschap bezaaid met kastelen en pittoreske dorpjes tot lokale markten, er is zoveel te zien en te doen in Normandië. Of je nu een geschiedenisfanaat, een kunstliefhebber of een lekkerbek bent, Normandië is the place to be.
Een regio vol geschiedenis
Normandië heeft een rijke geschiedenis. Vele belangrijke en beslissende momenten hebben zich in de regio afgespeeld met sleutelfiguren die niet alleen in Frankrijk maar ook ver daarbuiten geschiedenis hebben geschreven.
De regio heeft zijn naam – land van de Noormannen – te danken aan de Noormannen, ofwel Vikingen die heel – maar dan ook echt – heel lang geleden aan land gingen en besloten te blijven plakken. Ze dachten waarschijnlijk: “Dit is een mooie plek, laten we hier een dorpje bouwen en ons Normandiërs noemen”. Snap ik, Philip heeft ook altijd moeite om mij weer mee terug naar huis te krijgen.
Gelukkig ook alweer lang geleden, maar nog recent genoeg voor sommigen om na te kunnen vertellen, was Normandië in 1944 het toneel voor een van de belangrijkste momenten in de moderne geschiedenis. D-Day: de strijd om Normandië en de bevrijding van West-Europa van de nazi-bezetting. De invasiestranden zijn vrij te bezoeken en tevens een van de grootste toeristische trekpleisters van de regio. Le Havre, een van de kuststeden, staat bekend om de succesvolle wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en werd in 2005 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere het MuMa Museum (het museum heeft – na het Musée d’Orsay in Parijs – de belangrijkste impressionistische collectie van heel Frankrijk.), het recreatiecomplex “Docks” en de Saint-Joseph.
Bezienswaardigheden
Een tripje naar Normandië is niet compleet zonder een bezoek aan het iconische Mont Saint-Michel. De Mont Saint-Michel wordt ook wel het wonder van het Westen genoemd. En dat komt niet alleen door de architectonische juweeltjes die hier door de jaren heen zijn aangelegd, maar ook door de spectaculaire ligging. De Mont is namelijk omgeven door een prachtige baai en is het enige getijdeneiland van Frankrijk. Nergens is het verschil tussen eb en vloed zo groot als hier.
Étretat, een dorpje in het Zuiden van Normandië is ook meer dan de moeite waard. Het is een van de populairste bestemmingen aan de kust en staat vooral bekend om de beroemde krijtrots l’Aiguille: een uitstekende krijtrots die op een olifant lijkt. Het landschap is al eeuwenlang een trekpleister voor vele kunstenaars en was zelfs een grote bron van inspiratie voor niemand minder dan Claude Monet. Wil je liever shoppen in plaats van cultuur snuiven? Ook dan ben je hier op de juiste plek. De prachtige oude, houten markthal (Le Vieux Marché) is een populaire bezienswaardigheid in het dorp, je vindt hier winkeltjes waar ze voornamelijk souvenirs en andere typisch Normandische producten verkopen.
Uiteraard zijn er in de regio nog veel meer mooie plekken te bezoeken. Waaronder Rouen, de stad met 100 klokkentorens en tevens de hoofdstad van Normandië, is een museum op zich. Deze stad, die aan de oevers van de Seine ligt, heeft een bijzonder rijke historie en telt oneindig veel mooie huizen met houten vakwerkgevels, geplaveide straatjes, gotische kerken en marmeren kunstwerken. Ook havenstad Honfleur is met zijn pittoreske straatjes en warme sfeer een heerlijke plek om rond te struinen. Of laat je verleiden door de schoonheid van Giverny en breng een bezoekje aan de tuinen van Monet en wie weet raak je wel geïnspireerd voor het maken van je eigen kunstwerk.
De lekkerste streekproducten
Hoewel ik niet vies ben van een beetje cultuur snuiven – in tegendeel zelfs -, is er uiteraard één ding waar ik nog gelukkiger van wordt – je raadt het al -, eten. Gelukkig hoef je in Normandië niet lang te zoeken naar iets lekkers want deze regio is een waar mekka voor lekkerbekken. Normandië is de geboorteplaats van talloze wereldberoemde producten, zoals echte boter, kazen, maar ook sint-jakobsschelpen, oesters, cider en calvados. Ja mensen, heaven is a place called Normandië.
Route du fromage
Normandie is de streek van de appels – daar kom ik later even op terug -, maar ook van de kaas. De bekendste Normandische kaas is natuurlijk de camembert (AOC) en deze heet niet voor niets de koning der kazen. Volgens de legende zou een uit Brie gevluchte priester vlak na de Franse Revolutie het recept én het zout hebben geleverd aan boerin Marie: zij woonde bij het toen nog onbekende dorpje Camembert. Hulde voor deze man, want wat zouden we moeten zonder de smeuïge zaligheid van camembert? Behalve camembert vinden ook kazen als livarot, pont-l’évêque en neufchâtel hun oorsprong in deze provincie en zijn mede hierdoor trotse drager van het AOP-keurmerk.
Regionale specialiteiten
Wie wel eens in Frankrijst is geweest heeft het ongetwijfeld wel eens ergens op de menukaart zien staan: Tripes – INGEWANDEN – Ofwel, slachtafval. Beter zeg je dit niet hardop, want je wilt liefhebbers van deze specialiteit niet op de tenen trappen. Laat staat een Franse liefhebber. Les tripes à la mode de Caen is een Normandische specialiteit uit de stad Caen en wordt gemaakt met verschillende stukken rundermaag, poot en kalfspoot. Vervolgens laten ze deze ingrediënten zo’n acht uur lang pruttelen in cider, een beetje calvados, groenten en specerijen. Like it or not, “lekker” lokaal is het in ieder geval wel.
Voor de iets minder avontuurlijke eter zijn er gelukkig een heleboel andere culinaire traktaties te vinden in de regio. Denk aan gezouten lamsvlees, de andouille van Vire, de boudin noir (bloedworst) uit Mortagne, of de Poulet Vallée d’Auge, een kip van wereldklasse.
Liefhebbers van zoet kunnen ook hun hart ophalen en genieten van Normandische vlaai, zandkoekjes, caramel d’Isigny of teurgoule: een traditioneel Normandisch familie dessert. Het is de Franse versie van wat wij kennen als rijstpudding en zo zacht en romig dat het letterlijk smelt in de mond.
An apple a day
Met zijn uitgebreide scala aan appelbomen is de Normandische gastronomie rijk aan appelspecialiteiten, waarvan de Normandische taart wellicht een van de meest bekende is. Taart bakken is niet het enige wat ze hier doen met appels, ze maken er ook appelsap, cider, Calvados en pommeau van.
In de rest van Frankrijk wordt cider eigenlijk alleen maar gedronken tijdens de Galette des Rois (drie koningen), maar in Normandië combineren ze deze bruisende goudgele drank het liefste het hele jaar door met een van hun andere overheerlijke streekproducten. Cider past goed bij een heleboel gerechten. Combineer het bijvoorbeeld met zeevruchten zoals deze mosselen of serveer als aperitief bij deze garnalencocktail op toast.
Ben je in het land en lijkt het je leuk om je eigen appels te plukken? Neem dan vooral eens een kijkje bij de Roncheville Boomgaard in Bavent. De boerderij heeft een ruime keuze aan verschillende soorten (granny, melrose, belchard-chanteclerc) en de eigenaren staan je met liefde te woord.
Fruits de mer
Een goed glas wijn, gezouten boter, pain de seigle en een gigantische schaal zeevruchten. Ik heb niet veel anders nodig om een gelukkig mens te zijn. Maakt jouw hart ook een vreugdesprongetje bij de gedachte aan verse oesters, mosselen en de meest Franse Sint-Jacobsschelpen? Plan dan maar vast een tripje naar deze Franse kustplaats, want zo goed als hier vind je ze bijna nergens. Met 35.000 ton oesters per jaar produceren ze hier momenteel de meeste oesters van heel Europa. In Barfleur staan ze bekend om hun “moule de pêche” – een wilde zeemossel en de Normandische sint-jakobsschelp heeft het label rouge. Beter bestaat niet! Dat je het even weet.
Normandië heeft een waanzinnig gastronomisch erfgoed en producten met het label AOP en AOC, een wereld om te ontdekken en zeker een bezoekje waard. Wil je écht culinair uitpakken? Ga dan eten bij sterrenrestaurant Jean-Luc Tartarin in Le Havre. Een gezellig en sfeervol restaurant waar je kunt genieten van de meest uitzonderlijke gerechten die de ziel van de regio weerspiegelen. Zeker een hoogtepunt!
On y va?
Normandië is door zijn Noordelijke ligging een populaire vakantiebestemming en makkelijk te bereiken vanuit Nederland. Vanuit Amsterdam sta je binnen een kleine zes uur rijden al in bruisend Rouen.
Ga je voor een kortere trip én heb je niet persé de behoefte om allemaal boter, kaas, cider en Calvados mee terug naar huis te nemen (lijkt mij onmogelijk, maar goed) dan zou je ook kunnen overwegen om per trein te reizen. Met de Thalys doe je er namelijk maar 4,5 uur over met een korte overstap in Parijs.