Dahliaknollen bewaren

Wie mij volgt is het vast niet ontgaan: ik ben groot fan van dahlia’s en heb ze dan ook meteen in mijn moestuin geplant. Deze beauty’s hebben weinig onderhoud nodig, bloeien MEGA lang en groeien ook nog eens in de meest fantastische vormen en kleuren. De een nog mooier dan de ander. Ik pluk ze dan ook het liefst met bossen tegelijk, want deze dames zijn echte showstoppers in ieder boeket. Zodra het buiten kouder wordt hebben dahlia’s wel wat extra TLC nodig. Het is even wat werk, maar volgend jaar zal je moeite rijkelijk worden beloond met prachtig bloeiende dahlia’s. Lees hier mijn tips.

Dahliaknollen opgraven na de eerste nachtvorst

Zodra de eerste nachtvorst om de hoek komt kijken wordt het tijd om de knollen te rooien. De dahliaknollen kunnen niet tegen vorst, ze bevriezen dan en gaan dood. Daarnaast zijn ze ook niet echt fan van natte voeten en kunnen dus – als het te nat is in de grond – ook verrotten. Om er dus voor te zorgen dat je volgend jaar weer van je dalia’s kunt genieten zul je op tijd actie moeten ondernemen.

dahlia

Zo bewaar je jouw Dalia’s  

Graaf de knollen op en knip alle stengels zo’n 10 cm boven de knol af. Klop de aarde van de knollen, knip eventueel een teveel aan haarwortels af en laat ze een tijdje goed drogen. Dit doe je door de knollen met de stengel naar beneden – zodat eventueel vocht eruit kan lopen – in een koele, tochtvrije ruimte te hangen of door ze op oude kranten te leggen. Tot slot borstel je de knollen schoon en doe je nog een final check. Zien ze er nog gezond uit? Top. Zijn ze aangevreten, zie je sporen van rot, of andere schimmels? Dan kun je ze beter weggooien. Bewaar de dahliaknollen in een open, houten krat op een koele, vorstvrije plek. Het is belangrijk dat er wel lucht bij kan, maar dat er geen tocht doorheen waait, want dan drogen de knollen uit en heb je al dat harde werk voor niks gedaan.

Tip van Mil

Label je knollen op kleur of soort. Zo weet je volgend seizoen precies wat je in huis hebt en kun je weer makkelijk aan de slag met planten. 

Miljuschka dahlia

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.