Coq au vin
Een Franse klassieker die je zeker eens gegeten moet hebben. Het is een stoofschotel met rode wijn en haan of kip. Julia Child schreef het kookboek Mastering the Art of French Cooking, en coq au vin was ƩƩn van haar signature dishes. Helaas overleed deze kookgodin in 2004, maar door de jaren heen zijn er honderden variaties op haar recepten gebaseerd. Als ik coq au vin maak, denk ik altijd eventjes aan Julia.
Nog niet in huis? Koop hier het boek Mastering the Art of French Cooking van Julia Child
Kip kip en nog eens kip
Voor deze coq au vin heb je een hele kip nodig, dus: kippenpoten, -vleugels, -drumsticks, āborst-, -dijen en āfilets. Ga bijvoorbeeld naar de poelier en laat daar een hele kip in stukken hakken. Wil je dat niet? Dan is het ook mogelijk om het recept alleen met kippenpoten te maken.
Gek op stoofpot, maar wil je het wat steviger? Maak dan ook eens mijn Joodse brisket met langzaam gegaard rundvlees.

Coq au vin: stoofpot van kip in rode wijn
Ingrediƫnten
- 1,5 kg hele kip van ongeveer 1,5 kilo in stukken
- 50 gram spekjes
- 1 ui in ringen
- 150 gram winterpeen geschild en in plakjes
- 3 stengels bleekselderij in blokjes
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes peterselie
- 2 el bloem
- 500 ml goede rode wijn bijv pinot noir
- 500 ml kippenbouillon
- zonnebloemolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Spoel de stukken kip af en dep goed droog. Bestrooi met peper en zout.
- Verhit een grote braadpan en bak de spekjes goudbruin en knapperig. Haal uit de pan met een schuimspaan en houd apart.
- Laat het spekvet in de pan zitten en verhit opnieuw. Leg de stukken kip erin met de huid naar beneden, naast elkaar. Braad de stukken aan, draai af en toe om. Haal uit de pan en leg apart.
- Bak in hetzelfde vet (eventueel met wat extra zonnebloemolie) de uienringen rustig zacht. Voeg de winterpeen, bleekselderij, tijm en rozemarijn toe en laat 5 minuten meebakken. Doe bloem erbij en laat 3 minuten garen. Blus af met de rode wijn en kippenbouillon. Breng aan de kook, draai dan lager en doe de kip erbij.
- Laat zoān 1,5 uur garen, tot de kip zacht is en de saus ingedikt. Breng op smaak met peper en zout en grofgehakte peterselie en voeg de spekjes weer toe.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.