Alle blogs

10x Tips voor de perfecte oliebol!

Blogs — 25 december 2020
Door Miljuschka Witzenhausen

Sharing is caring!

Geen oudjaarsavond zonder oliebollen. Dit jaar is het minder handig om met zijn allen in de rij te gaan staan bij de kraam, dus daag ik je uit zelf aan de slag te gaan met beslag en frituurpan. Ik heb hier een heerlijk recept voor je. En met de onderstaande tips moet het helemaal goed komen! Happy New Year!

appel kaneel oliebollen

1. Roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in een beetje water of melk. 

2. Kies je voor een vulling? Zorg dat die in balans is en dat niet meer dan 55% van het beslag uit krenten en rozijnen bestaat. 

3. Laat het beslag op een temperatuur van 30 °C ongeveer 30 minuten rijzen.

4. Wil je écht luchtige oliebollen? Vervang dan een deel van het water door lauw bier. Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 

5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig. 

6. Roer het beslag voor het bakken nog een aantal keer stevig door met een houten spatel. Dit zorgt voor een zachte structuur. 

7. Oliebollen worden het lekkerst als je ze bakt in zonnebloemolie of andere plantaardige olie. Dat geeft de meest neutrale smaak.

8. Zorg dat de temperatuur van de olie constant tussen de 175 en 180 °C is.

9. Bak niet teveel oliebollen in één keer, dan zakt de temperatuur van de olie en zuigen de oliebollen teveel vet op. 

10. Bewaar de oliebollen in een bak die je luchtdicht kunt afsluiten. Dan blijven ze nog twee dagen lekker. Het is echt superlekker om wentelteefjes te maken van je oude oliebollen, ik raad je dit experiment echt aan!

Eet smakelijk!