Waarom de aubergine zo’n ster is
Aubergine is een culinair wonderkind: het neemt smaken op als een spons en wordt heerlijk zacht tijdens het bakken. Wist je dat aubergine ooit bekend stond als “de appel van waanzin”? In de middeleeuwen geloofden mensen namelijk dat het eten ervan je gek zou maken. Tegenwoordig weten we beter en is het een onmisbaar ingrediënt in talloze keukens, van Italiaans tot Midden-Oosters. In dit recept voor auberginestoof zorgt de ‘ie voor een smeuïge basis met een zoetzuur tintje, dankzij de tomaten, olijven en een vleugje rode wijnazijn.
De magie van harissa
Harissa, de pittige smaakmaker uit Noord-Afrika, tilt je kip naar een heel nieuw niveau. Deze specerijenpasta van rode pepers, knoflook, kruiden en olie is een echte smaakexplosie. Het combineert perfect met de romige yoghurt-mayo in dit gerecht, die de hitte een beetje tempert. Heb je harissa over van de auberginestoof? Probeer het eens als dip, door je hummus of zelfs op een tosti – gegarandeerd succes.
Airfryer hacks die je moet kennen
Als je dacht dat je Airfryer alleen voor frietjes was, think again. Dit gerecht laat zien hoe veelzijdig het apparaat is. Van deze auberginestoof tot de malse kippendijen: alles komt er perfect uit. Bovendien bespaar je tijd én vet, want er is maar een paar eetlepels olie nodig. Tip: roer de groenten halverwege even door, zodat alles gelijkmatig bakt. De Airfryer maakt gezond koken niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Wie heeft een oven nog nodig?

Alles in één met de Philip Dual Basket 3000 Series
Auberginestoof, aardappelschijfjes én geroosterde kip—klinkt als een compleet diner waar je normaal drie pannen, een oven en je laatste beetje geduld voor nodig hebt, toch? Niet met de Philips Dual Basket 3000 Series. Met z’n dubbele mandjes kun je namelijk je hele maaltijd in één keer fixen. Auberginestoof in de ene mand, aardappelschijfjes in de andere, en die kip? Die wordt ondertussen goudbruin en juicy. Geen ovens die ruzie maken met je gasfornuis, geen bergen afwas. Gewoon alles erin, tijd instellen en klaar. Echt, dit ding is als een privéchef, maar dan eentje die stil is, nooit te laat komt en altijd perfect werk levert. Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Auberginestoof met geroosterde kip uit de Airfryer
Benodigdheden
- Philips Airfryer Dual Basket 3000 Series
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- 2 el taggiasche olijven
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el rietsuiker
- 5 el extra vierge olijfolie
- 2 kippendijfilets
- 2 el harissa
- 450 gr aardappelschijfjes
- 20 gr platte peterselie
- 4 el mayonaise
- 4 el yoghurt
Bereidingswijze:
- Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2 cm, de tomaten in kleine blokjes en de ui in halve ringen. Verwijder de losse bodem van de kleine bakmand van de Airfryer en doe de aubergine, tomaat, ui, olijven, azijn, suiker en 4 el olijfolie in de bakmand. Breng op smaak met peper en zout, meng goed en bak 35 minuten op 180 °C. Schep tussendoor een paar keer om.
- Breng de kippendijen op smaak met peper en zout en smeer ze in met de harissa. Meng de laatste eetlepel olijfolie met de aardappelschijfjes en breng ook deze op smaak met peper en zout. Leg de aardappelschijfjes en de kip in de grote bakmand van de Airfryer en bak ze 25 minuten naast de auberginestoof.
- Snijd ondertussen de peterselie fijn. Meng de yoghurt met de mayonaise en de helft van de peterselie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de kip, auberginestoof en aardappelschijfjes over twee borden. Schep de yoghurt- mayonaise erover en bestrooi met de rest van de peterselie.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.