Amandelmeringue met granaatappel

Het nagerecht moet een showstopper zijn, de laatste gang, dus we eindigen met een bang, en als je het over showstoppers hebt, dan is dit er echt een. We maken namelijk een kerstboom van meringue, en dan niet een platte maar echt een mega toren.

Hallo kerstknaller

Sorry, maar dit is toch een van de mooiste kerstdesserts die je ooit zag? Vind ik wel tenminste. En kijk, het is zeker even wat werk, daar ga ik niet over liegen. Maar je kunt het wel grotendeels van te voren maken, dus dat scheelt weer stress en paniek op de avond zelf. 

Variaties

Dit is mijn favoriete combi, maar in principe leent meringue zich natuurlijk uitstekend om lekker te experimenteren met vormen. Denk aan frambozen of vijgen en noten zoals hazelnoten of pistache – het kan allemaal. Zorg in ieder geval dat je niet gaat zitten sjorren aan het meringue-recept. Dat is namelijk een exact werkje. Maar zodra die klaar is, kun je los en maak je het gewoon zo gek als je zelf wil.

Wat drink je erbij?

Wijntip

Een zoete witte wijn, zoals een Moscato d’Asti of een Riesling Spätlese, kan goed passen bij dit dessert. Deze wijnen hebben de juiste hoeveelheid zoetheid om de meringue en de granaatappelpitten aan te vullen.

Biertip

Een licht biertje, zoals een blond bier of een witbier, kan een goede keuze zijn. Het verfrissende karakter van deze bieren past bij de meringue en kan de zoetheid in balans brengen.

0.0 tip

Een kopje verse muntthee of een bruisend mineraalwater met een schijfje limoen kan een verfrissend en niet-alcoholisch alternatief zijn. Deze dranken hebben verfrissende kwaliteiten die goed samengaan met het dessert.

Amandelmeringue met granaatappel
Totale tijd5 uur

Amandelmeringue met granaatappel

4 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 6 gelatineblaadjes
  • 1 vanillestokje
  • 600 ml volle melk
  • 350 gr fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 3 el maizena
  • 225 gr amandelmeel
  • 225 gr poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 60 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 4 eiwitten
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 200 g granaatappelpitten van 1 granaatappel
  • 400 ml slagroom
  • 25 gr nougatine

Bereidingswijze: 

  • Week 3 gelatineblaadjes mini- maal 5 minuten in koud water. Halveer intussen het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de melk met het merg, het vanillestokje en 50 g kristalsuiker aan de kook.
  • Splits de 6 eieren, bewaar de eiwitten voor de amandelmeringue. Doe de eidooiers met 50 g kristalsuiker in een kom en roer ze kort los met een garde. Roer de maizena met 2 el water tot een glad papje. Schenk de hete melk bij de eidooiers, maak de pan snel schoon en schenk de room terug in de pan. Voeg het maizenapapje toe, breng al roerend op laag vuur aan de kook en kook tot een dikke vla. Knijp de gelatine uit en voeg het, van het vuur, toe. Roer goed door. Dek de vla, direct op het oppervlak, af met plasticfolie om velvorming te voor- komen. Laat in ca. 2 uur afkoelen tot kamertemperatuur en zet nog minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Verwarm intussen de oven voor tot 160 °C. Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Teken 8 of 9 cirkels op het bakpapier. Begin met een cirkel van ca. Ø 20 cm en teken de andere cirkels steeds 2 cm kleiner. Zet de ovenplaten voor 10 minuten in de oven, zodat deze alvast warm zijn als de amandelmeringue er op komt.
  • Meng in een ruime kom het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en het zout. Klop de 10 eiwitten, in een brandschone kom met schone gardes, met een (staande) mixer tot zachte pieken. Voeg lepel voor lepel de rest van de kristalsuiker (250 g) toe en klop tot een stevige meringue. Spatel het amandelmeelmengsel zo luchtig en kort mogelijk door het eiwit, stop met spatelen zodra alles net gemengd is.
  • Schep het beslag in de spuitzak en vul de cirkels op de bakplaat ermee. Bestrooi met amandelschaafsel en bak de cirkels in het midden van de oven in ca. 15 minuten lichtbeige en gaar. Laat ze in ca. 30 minuten helemaal afkoelen op de bakplaat.
  • Halveer intussen de granaat- appel in de breedte, houd de helften boven een kom en tik met een houten lepel de pitten eruit. Klop de slagroom met 3 gelatineblaadjes stijf met de mixer. Dit doe je door de gelatineblaadjes te laten weken in koud water en een klein beetje slagroom te verwarmen. Meng de gelatineblaadjes door de slagroom en klop goed stijf. Verwijder het vanille- stokje uit de gele room en roer de room los, spatel de slagroom erdoor.
  • Spuit een mooie laag room op de grootste amandelcirkel, bestrooi met nougatine en granaatappelpitten. Leg er de volgende amandelcirkel op, spuit er room op, bestrooi met nougatine en granaatappelpitten. Herhaal tot alles op is. Bestuif de meringuetoren met poedersuiker en serveer direct.

Tip!

Tip van mij: Plak het bakpapier voordat je het beslag erop gaat spuiten vast met een lik beslag om te voorkomen dat het bakpapier gaat schuiven als je het beslag erop spuit.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.