12x Hollandse specialiteiten

Nederland is rijk aan streekproducten, van duimpjes tot turfkoek en van Haagse hopjes tot prauwels, we hebben het allemaal in ons kleine kikkerlandje. In dit artikel neem ik je mee op een reis door de provincies van Nederland en laat ik je kennis maken met de meest smaakvolle streekproducten die ons fijne Holland te bieden heeft. Lees verder om meer te weten te komen over deze unieke lekkernijen. Ken jij deze zoete lekkernijen al?

1. Duimpjes

Fryske dúmkes, wie kent ze nou niet? Dit rechthoekige streekgerechtje is ongeveer net zo groot als een duim en dankt zijn bijzondere en uitgesproken smaak aan de combinatie van anijszaad met amandelen of hazelnoot. Je kunt het koekje herkennen aan de karakteristieke handtekening van de bakker. Je raadt het al: een duimafdruk. Als jij deze Friese koekjes in bezit hebt, dan weet je zeker dat iedereen direct bij je onder de duim zit. Alles voor een heerlijk koekje, am I right?! 

2. Spekkendikken

Deze delicatesse is toch wel een favoriet in het noord-oosten van ons land: de Groningse spekkendikken. Een grote platte koek die gebakken wordt met droge worst en spek. Het lekkerste is natuurlijk een lekkere lokale gedroogde worst. De slager weet vast wel raad met je als je erom vraagt! Verder heb je een speciaal wafelijzer nodig, want in tegendeel tot de hartige pannenkoek (waar deze een beetje op lijkt), bak je deze koek niet in een koekenpan. De spekkendikken kun je zowel warm als koud lekker en worden voornamelijk op oudejaarsdag gegeten als stevige bodem.

3. Turfkoek

Turfkoek is een zoete koek uit Drenthe die inmiddels al op honderd verschillende manieren wordt bereid. Ook is het een van de oudste. De turf is een platte koek die vroeger werd gegeten door turfarbeiders tijdens hun lange werkdagen. Een luxe koek is het van oorsprong dus niet, maar dat betekent niet dat het niet lekker is. En wist je dat je hier je overgebleven cake, koek en taart voor kunt gebruiken – de restjes werk je zo weg! Mijn favoriete versie van deze koek bestaat uit een laagje kruidkoek en een laagje zoete plakkerige gekarameliseerde vruchten en is afgewerkt met heerlijke noten.

4. Deventer koek

De Deventer koek is zonder twijfel een van de meest bekendste streekproducten uit Overijssel. Het is een stevige koek met een donkere kleur en een bijzonder kruidige smaak. De koek zou ontstaan zijn in de middeleeuwen, mensen komen dan ook van heinde en verre om deze lekkernij in Deventer te bemachtigen. De bekende kruidkoek is waanzinnig lekker!

5. Bokkenpootjes

Klassieke bokkenpoten

Als je een zoetekauw bent en van bakken houdt, heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van deze fantastische koekjes uit Noord-Holland: bokkenpootjes. De koek wordt gemaakt van 2 amandelkoekjes met daartussen botercrème en een chocoladedip aan de zijkanten. Je hebt ze in allerlei maten en er wordt ook aardig mee gevarieerd. Zo heb ik ze al met witte chocolade voorbij zien komen, met gehakte noten én met fruit door de botercrème. Wil je dit onweerstaanbare koekje zelf maken? Bekijk dan mijn recept

6. Prauwels

Deze heerlijke koekjes zijn zacht van binnen, knapperig van buiten en hebben een ruitachtig patroon. Dat komt omdat Pauwels worden gebakken in een speciaal wafelijzer. Hoewel de delicatesse al zo’n 200 jaar volgens hetzelfde recept wordt gebakken, zijn er inmiddels verschillende varianten verkrijgbaar. Zo kun je ze met chocolade, kaneel of zelfs gevuld met slagroom krijgen. 

7. Arnhemse meisjes

De Arnhemse meisjes komen van oorsprong uit Gelderland. Het zijn kleine mega krokante koekjes die gemaakt worden van bladerdeeg en amandelspijs en ontstaan zijn in de 19de eeuw. Ze werden vroeger verkocht door de Arnhemse bakkersmeisjes die met hun mandje vol met allerlei lekkernijen door de stad liepen. Het originele recept is nog altijd geheim en slechts een bakker in Nederland bakt volgens dit geheime recept. Ouderwets lekker dus!

8. Haagse hopjes

Ben jij ook zo dol op de Haagse Hopjes uit Zuid-Holland? Het zou zomaar kunnen dat je ze een keer hebt gegeten bij een warm kopje koffie in Den Haag. De zoete lekkernij past namelijk perfect bij koffie en is dan ook ontstaan in een bekend koffiehuis te Den Haag. En wat was dat een succes! Het heeft niet lang geduurd voordat deze rechthoekige snoepjes – gemaakt van suiker, boter, room en gebrande koffiebonen – uitgroeide uit tot echt klassieker.

9. Zeeuwse bolus

KLASSIEKE BOLUS

Deze lekkernij doet het water in mijn mond lopen. Ik vind het een bom vol plakkerige liefde. Het zoete, kaneelachtige baksel in spiraalvorm is een heerlijke lekkernij uit de provincie Zeeland. De Zeeuwse bolus past uitstekend bij de koffie of thee en wordt inmiddels al op allerlei verschillende manieren gemaakt. Bij de bakker zie je hem bijvoorbeeld regelmatig gevuld met room. Ben je benieuwd hoe je hem zelf maakt? Bekijk dan snel het recept.

10. Mikkemannen

Als je ooit bij een bakker in Noord-Brabant bent geweest, bestaat er een grote kans dat je de heerlijke geur van mikkemannen hebt geroken. Al kan het natuurlijk best zijn dat de Brabantse worstenbroodjes wat meer jouw aandacht trokken. De zoete mikkemannen zijn broodjes in de vorm van een mannetje. De broodjes zijn lekker kruidig zoet door de speculaaskruiden, kaneel en basterdsuiker. Het is een echte Brabantse favoriet en wordt voornamelijk gegeten rond de feestdagen en is heerlijk om te dippen in een kopje warme chocolademelk of koffie.

11. Nonnevotten

Tenzij je zelf uit Limburg komt, is de kans groot dat je nog niet eerder van dit baksel hebt gehoord. Nonnevotten worden er voornamelijk gegeten tijdens carnaval, waardoor je hem de rest van het jaar minder snel tegenkomt. De zoete broodjes hebben een heerlijke smaak van kaneel en suiker. Het Limburgse baksel heeft een vorm van een gedraaide knoop én dat kan je achterhalen door de naam. Nonnevot betekent namelijk letterlijk: de knoop van een non. Tegenwoordig denkt men dat het verwijst naar de kont van een non, nonnen droegen vroeger namelijk een strik op hun achterwerk.

12. Flevolandse polderkoek

De Flevolandse polderkoek is één van de weinige traditionele gerechten in Flevoland. Het zijn eigenlijk pannenkoeken waarbij een deel van de melk vervangen wordt door koffie. Daardoor krijgt het meteen een heel typische smaak. En is het wat mij betreft ook een prima ontbijt. Pannenkoeken en koffie in één, what’s not to like?

Wil jij meer van Hollandse bodem? Bestel dan NU het Miljuschka Magazine waar ik lekker in ons kikkerlandje blijf en in de Hollandse keuken duik. 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.