De hele maand Sinterklaas
In deze tijd van het jaar ben ik niet te houden wat Sinterklaassmaken betreft. Ik ontbijt het liefst met iets waar kaneel in zit, zoals deze havermoutpap met peer, kook stoofvlees met kruidnagel en drink als het even kan een drankje zoals dit. Denk Pumpkin Spice Latte, maar dan zonder pompoen. Deze Sinterklaaslatte is misschien niet iets voor iedere dag, zeker niet in combinatie met de bergen lekkere dingen die er verder nog in december zijn, maar desalniettemin heerlijk.
Kruidig en romig: mijn Sinterklaaslatte
Van rietsuiker, vanillesuiker en speculaaskruiden maak ik een siroop. Dat zorgt voor de kruidige smaak van deze afternoon treat. Je maakt meteen 250 ml met dit recept, waarmee je meerdere Sinterklaaslattes kunt maken. In een afgesloten, schone pot kun je deze siroop een hele poos bewaren in de koelkast. De siroop meng je met melk naar keuze. Met plantaardige melk gaat dit ook heel goed. De hete speculaasmelk giet je op espresso. Om het helemaal af te maken schep je er nog wat (eventueel plantaardige) slagroom op en zet je er een kaneelstokje in. Wil je het helemaal feestelijk maken? Bestrooi het drankje dan met wat eetbare glitter!

Sinterklaaslatte
Ingrediënten
- 200 g rietsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 tl speculaaskruiden
- 600 ml melk
- 300 ml hete espresso
- 4 kaneelstokjes
- Opgeklopte slagroom optioneel
- Eetbare glitter optioneel

Bereidingswijze:
- Doe de rietsuiker, de vanillesuiker en de speculaaskruiden in een steelpan. Voeg 200 ml water toe, breng al roerend op laag vuur aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Laat de speculaassiroop (ca 250 ml) afkoelen en bewaar in een schone fles in de koelkast.
- Doe de melk met 4 eetlepels speculaassiroop in een steelpan. Verwarm de melk al kloppend, zodat je schuim krijgt, tot de melk heet is.
- Verdeel de espresso over 4 mokken. Giet de melk-met-smaakje erbij en zet er een kaneelstokje in. Versier indien gewenst met slagroom en eetbare glitter en serveer.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
