Omrekenen

Bereken de juiste maat

Tips voor het omrekenen van eenheden.

Maak je vaak recepten van Engelse, Australische of Amerikaanse sites dan kom je vroeg of laat het probleem van het omrekenen tegen. Nu zijn er een aantal sites waar je dit makkelijk kunt doen door de hoeveelheden in te voeren. Check vooral eens deze of deze.

Hoeveel gram is een cup??

Maar soms wil je eenvoudig op een makkelijke manier even een omrekening maken en heb je geen zin in een uitgebreide handleiding. Daarom heb ik hier voor jullie de meest voorkomende ingrediënten en hun maten opgeschreven. Kun je meteen aan de slag! Staat jouw ingrediënt er niet tussen, kijk dan wat het meest in de buurt komt van je ingrediënt. Overigens is het ook handig om een setje cups en een setje met eetlepels en theelepels bij de hand te hebben. Je kunt het dan zelf omrekenen met je favoriete recept.

cups naar gram

Vaste ingrediënten

Ingrediënt1 cup3/4 cup2/3 cup1/2 cup1/3 cup1/4 cup
Bloem120g90g80g60g40g30g
Maismeel160g120g100g80g50g40g
maizena120g90g80g60g40g30g
Boter240g180g160g120g80g60g
Suiker200g150g130g100g65g50g
Poedersuiker100g75g70g50g35g25g
Honing340g255g227g170g113g85g
Zout300g230g200g150g100g75g
Rijst190g140g125g95g65g48g
Pasta (ongekookt)140g100g90g70g45g35g
Geraspte kaas90g65g60g45g30g22g
Meetlepels

Vloeibare ingrediënten

Cup of spoonMilliliterEetlepel of tl
1/2 teaspoon (ts of tsp)2,5 ml
1 teaspoon5 ml
1 tablespoon (tbs, tbsp)15 ml1 eetlepel
1/8 cup30 ml
1/4 cup60 ml4 eetlepels
1/3 cup80 ml
1/2 cup120 ml8 eetlepels
1 cup240 ml16 eetlepels
1,5 cup350 ml
2 cups475 ml
3 cups700 ml
4 cups950 ml
De bovenstaande hoeveelheden zijn afgerond op hele milliliters.