Bereken de juiste maat
Tips voor het omrekenen van eenheden.
Maak je vaak recepten van Engelse, Australische of Amerikaanse sites dan kom je vroeg of laat het probleem van het omrekenen tegen. Nu zijn er een aantal sites waar je dit makkelijk kunt doen door de hoeveelheden in te voeren. Check vooral eens deze of deze.
Hoeveel gram is een cup??
Maar soms wil je eenvoudig op een makkelijke manier even een omrekening maken en heb je geen zin in een uitgebreide handleiding. Daarom heb ik hier voor jullie de meest voorkomende ingrediënten en hun maten opgeschreven. Kun je meteen aan de slag! Staat jouw ingrediënt er niet tussen, kijk dan wat het meest in de buurt komt van je ingrediënt. Overigens is het ook handig om een setje cups en een setje met eetlepels en theelepels bij de hand te hebben. Je kunt het dan zelf omrekenen met je favoriete recept.

Vaste ingrediënten
Ingrediënt | 1 cup | 3/4 cup | 2/3 cup | 1/2 cup | 1/3 cup | 1/4 cup |
---|---|---|---|---|---|---|
Bloem | 120g | 90g | 80g | 60g | 40g | 30g |
Maismeel | 160g | 120g | 100g | 80g | 50g | 40g |
maizena | 120g | 90g | 80g | 60g | 40g | 30g |
Boter | 240g | 180g | 160g | 120g | 80g | 60g |
Suiker | 200g | 150g | 130g | 100g | 65g | 50g |
Poedersuiker | 100g | 75g | 70g | 50g | 35g | 25g |
Honing | 340g | 255g | 227g | 170g | 113g | 85g |
Zout | 300g | 230g | 200g | 150g | 100g | 75g |
Rijst | 190g | 140g | 125g | 95g | 65g | 48g |
Pasta (ongekookt) | 140g | 100g | 90g | 70g | 45g | 35g |
Geraspte kaas | 90g | 65g | 60g | 45g | 30g | 22g |

Vloeibare ingrediënten
Cup of spoon | Milliliter | Eetlepel of tl |
---|---|---|
1/2 teaspoon (ts of tsp) | 2,5 ml | |
1 teaspoon | 5 ml | |
1 tablespoon (tbs, tbsp) | 15 ml | 1 eetlepel |
1/8 cup | 30 ml | |
1/4 cup | 60 ml | 4 eetlepels |
1/3 cup | 80 ml | |
1/2 cup | 120 ml | 8 eetlepels |
1 cup | 240 ml | 16 eetlepels |
1,5 cup | 350 ml | |
2 cups | 475 ml | |
3 cups | 700 ml | |
4 cups | 950 ml |