Miljuschka’s favorieten: week 9

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Een culinaire avond op topniveau – en dat helemaal vegan!

Restaurant Graphite in hartje Amsterdam, bekroond met één Michelinster, heeft iets bijzonders: onder het restaurant opent underground venue Obsidian by Graphite. Hier experimenteert topchef Peter Gast met plant-based gerechten, zoals bijvoorbeeld het bijzondere hoofdgerecht dat je hieronder ziet. Je denkt dat het vlees is – maar niets is minder waar…

Twee keer per maand wordt The Vegan Test Kitchen georganiseerd. Op deze avonden serveert Peter Gast zijn veganistische menu, bestaande uit vijftien tot twintig high-end gerechtjes. Peter: “Plant-based koken trekt mij als vakmens heel erg en ik vind het tijd dat we ons hierop gaan focussen. Tijdens The Vegan Test Kitchen kan ik experimenteren en oriënteren. Kijken hoe het bevalt, bij zowel mij als het publiek.” De vegan nights out worden extra bijzonder door een dj of muzikant die aan het eind van de avond het volume opschroeft zodat het diner naadloos overgaat in een gezellige avond uit.

Hou voor alle data en meer informatie de website in de gaten: obsidianbygraphite.amsterdam.

Obsidian by Graphite2

De mooiste saladeschaal ooit

Van deze saladeschaal word je toch superblij? Dit exemplaar van 26 centimeter, uit de Soft Ice-serie van HAY, is gemaakt van duurzaam geëmailleerd staal met een kek marmerpatroon. Mocht je fan zijn geworden: de collectie bestaat naast de saladeschaal ook uit een kom en borden. Gebruik deze  saladeschaal om je favoriete salade in te serveren, bijvoorbeeld deze heerlijke spruitjessalade met peer, linzen, amandelen en granaatappel.

Je koopt de HAY Soft Ice-saladeschaal bij De Bijenkorf.

Hay Soft Ice saladeschaal1

De Vega Atlas van Isabel Boerdam

Van 7 tot 13 maart 2022 vindt de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Sinds de eerste editie in maart 2018 is deze duurzaamheidscampagne een jaarlijks terugkerend initiatief dat laat zien dat minder vlees eten een positieve impact heeft op het klimaat. Nieuw dit jaar is de toevoeging ‘& Zuivel’. Naast het minderen van vlees, heeft zuivel namelijk ook echt een belastend effect op het klimaat. Tijdens deze week wordt Nederland daarom uitgedaagd om niet alleen (tijdelijk) het vlees te laten staan, maar ook te proberen zuivel te vervangen. Vanaf vandaag kunnen mensen zich op weekzondervlees.nl aanmelden om mee te doen.

Maar: wat te eten? Gelukkig is daar De Vega Atlas, geschreven door Isabel Boerdam, de initiatiefneemster van deze week. In dit kookboek laat Isabel je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. 

De Vega Atlas is met haar 440 pagina’s met recht een bijbel te noemen. Je bestelt het boek online voor € 35,-.

De Vega Atlas van Isabel Boerdam

Vegan kaviaar

Om nog even in de vegan vibe te blijven: er is tegenwoordig ook plantaardige kaviaar. Heeft natuurlijk niets met echte kaviaar te maken – gemaakt van de (onbevruchte) eitjes van de steur – maar feestelijk is het zeker. En dus helemaal vegan! Deze zwarte balletjes zijn een bijzondere toevoeging aan je gerechten als garnering, en zijn volledig op basis van zeewier gemaakt. Je koopt het bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

vegan kaviaar

Nieuwe culinaire podcast: Makkelijke eters

Restaurantrecensenten Hiske Versprille en Joël Broekaert lusten bijna alles. In hun podcast Makkelijke eters praten de twee vrienden over culinaire producten die doorgaans niet op professioneel niveau worden besproken. Waarom zijn schuimblokken het lekkerst in het zwembad? Kun je Viennetta ook zelf maken? Waarom krijg je van kiwi zo’n jeuk aan je tandvlees, zijn paprikachips de beste chips, en waarom drijven in flessen slasaus soms van die zwaartekrachttartende tuinkruiden?

Daarnaast bespreken ze iedere week uitgebreid hun laatste eetbelevenissen, bellen ze met hun vriendin Ava Mees List (toevallig sommelier bij het beste restaurant ter wereld) en verlenen ze eerste hulp aan luisteraars met een mislukt gerecht.

Vanaf 10 maart is de podcast Makkelijke eters wekelijks te beluisteren op de bekende podcast-apps, zoals Spotify. Je kunt je hier alvast abonneren.

https://vimeo.com/681844920
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.