In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!
Tilburgse bierbrouwerij vraagt aandacht voor epilepsie
Jullie weten hoezeer epilepsie ons gezinsleven beïnvloedt, door mijn dochter Felina. Het is een verschrikkelijke aandoening, waar helaas nog altijd veel te weinig over bekend is. Meer aandacht voor – en vooral ook onderzoek naar – epilepsie is dus hard nodig.
Dat vonden de mensen van Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven in Tilburg ook. Een van de eigenaren heeft ook een dochter met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie. Met hun Grand Mal – een Russian Imperial Stout – willen de brouwers deze aandoening extra onder de aandacht brengen. De naam van het biertje is niet voor niets gekozen: een Grand Mal is namelijk een heftige epileptische aanval.
Meer weten over dit bier, het kopen of een donatie doen aan EpilepsieNL? Dat kan via deze website.
Amsterdam Wine Festival is terug!
Meer een wijn– dan een bierliefhebber? Goed nieuws: Amsterdam Wine Festival is na vijf afgelaste edities terug. Op 21 t/m 24 april barst het oogstfeest eindelijk weer los, op het Amsterdamse Westergasterrein.
Wat kun je verwachten? Van instapwijnen tot unieke kelderschatten voor de gevorderde wijnliefhebbers. Dompel je onder in alles wat het Zuidelijk Halfrond te bieden heeft. Van bekende wijnlanden als Zuid-Afrika, Chili, en Nieuw-Zeeland, tot het rijke aanbod van de onbekende, zeer interessante wijnlanden als Peru en Brazilië.
Er zijn meer dan 300 verschillende open wijnen, vanaf €3,- per glas. Daarnaast vinden er workshops plaats, is er een grote wijnquiz en kun je zelfs met z’n allen druiven stampen. Tot slot zijn er de leukste bands en dj’s, dus er gaat ook zeker gedanst worden.
Op dinsdag 1 maart start er een pre-sale, vanaf donderdag 3 maart begint de reguliere kaartverkoop. Meer informatie vind je op www.amsterdamwinefestival.nl.
Een super-de-luxe paasei
Het duurt nog even voordat de Paashaas weer op de stoep staat, maar ik wilde jullie dit prachtige melkchocolade paasei van Coco & Sebas alvast niet onthouden. Deze is gemaakt van heerlijke melkchocolade in een bijzonder bronskleurig jasje, met rode en witte verfspatten. Een kunstwerk op zich! Leuk om te geven als cadeau tijdens Pasen – of gewoon om helemaal zelf op te snoepen…
Je bestelt dit paasei hier bij De Bijenkorf.
What Would Sophia Loren Do?
Zoals jullie misschien wel weten, ben ik groot fan van Sophia Loren. Haar stijl, haar kookboek én haar uitspraken: zoals “Everything you see, I owe to spaghetti“.
Onlangs verscheen er een zalige korte documentaire op Netflix. Met in de hoofdrol niet La Loren zelf, maar een Italiaans-Amerikaanse grootmoeder en filmliefhebber, die groot fan van is Sophia Loren. Ze vertelt in deze 32-minuten durende film over de levenslessen die ze van de beroemde actrice leerde. Tijdens belangrijke en zware momenten in haar leven vroeg ze zich namelijk regelmatig af: wat zou Sophia Loren doen?
Je bekijkt de film op Netflix.
Een korte film over… sinaasappels!
Van verse citrusvruchten word ik altijd dolgelukkig: zo fris, zo fruitig – zeker als ze uit een warm land komen en vol in het seizoen zijn. Maar bedenk je je wel eens tijdens het eten van zeg, een sinaasappel, hoe die verbouwd wordt? En waar het fruit precies vandaan komt voordat je een hap neemt?
De Nederlandse Sebastiaan Opschoor (die in Portugal woont) en Pim Gelevert maakten samen uit passie een korte docufilm over biologische sinaasappelen uit de Algarve. En met succes: het verhaal van de kleine organische boeren op het platteland van Portugal heeft impact gemaakt en de film heeft veel aanzien gekregen tijdens internationale filmfestivals.
De korte film van 6 minuten werd onlangs gelanceerd tijdens een citrusfestival in de Algarve en is nu te bekijken op YouTube. Of hieronder! Geniet ervan…
