Miljuschka’s favorieten: week 15

Miljuschka x orangerie van Buytenshuys3

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Mijn prachtige orangerie van Buytenshuys

Ik ben de laatste tijd volop bezig met mijn tuin. Als je me op Instagram volgt, weet je dat ik de moestuin-kriebels te pakken heb en dit jaar éindelijk begonnen ben met planten. Daarom ben ik ook zo blij met mijn orangerie van Buytenshuys. Zo’n orangerie (mooi woord, hè) kan op allerlei manieren gebruikt worden. Het is een ideale extra ruimte in je tuin: of je er nu muziek speelt, aan yoga doet, lekker wil loungen of uitgebreid wil dineren met vrienden.

Of je gebruikt hem als plantenkas, zoals ik! Ik heb er inmiddels al best wat in staan: van diverse bessen tot kroppen sla, talloze verse kruiden (zelfs een salieplant!) en als klap op de vuurpijl een prachtige olijfboom én perzikboom. Niet alleen ikzelf besteed er steeds meer vrije uurtjes, ook mijn dochter Felina én hond Bo vinden het heerlijk om er in rond te snuffelen.

Wat is er nu zo ideaal aan een orangerie?

Zo’n glazen kas zorgt ervoor dat de warmere seizoen als het ware verlengd worden. In de orangerie kan je buiten genieten in de namiddag als het begint af te koelen, maar ook wanneer het bijvoorbeeld regent – maar de temperatuur wel aangenaam is. Doordat het geheel uit glas bestaat, kan je vanuit de orangerie elke kant opkijken. Kortom: buiten beleven, vanuit een gesloten ruimte waar volop licht in komt. 

Wil je meer weten over mijn tuinkas of over de orangerieën van Buytenshuys in het algemeen, check dan deze website. Er zijn standaard modellen, maar je kunt ook altijd vrijblijvend een maatwerkofferte aanvragen voor een custom made kas.

Miljuschka x orangerie van Buytenshuys5

Buitenrestaurant Bohiem gaat weer open deze zomer

Na het succes van afgelopen jaar is restaurant Bohiem deze zomer weer terug, en wel op een nieuwe locatie: in de Flevopolder. Een betoverende plek in de natuur waar wordt gekookt door chef Freek van Noortwijk en zijn team.

Bohiem is namelijk een buitenrestaurant, waar zoveel mogelijk met de elementen van de natuur wordt gekookt. De omgeving is het decor en het wisselende aanbod van de lokale ingrediënten bepalen het menu. Deze zomer eet je in een oude kas, omringd door groen, velden vol wilde bloemen en kruiden. 

Iedere vrijdag en zaterdag in mei tot en met september 2022 vindt er een 5-gangen diner plaats aan lange tafels, voor maximaal 28 gasten. Daarnaast is er eens per maand een exclusieve Chefs Table waar chef Freek van Noortwijk een uitgebreid arsenaal aan gerechten klaarmaakt voor een intiem groepje fijnproevers. Je eindigt de avond in een luxe tent en wordt wakker met een heerlijk ontbijt. Hoe leuk is slapen in de buitenlucht en wakker worden met verse koffie en wentelteefjes?

Meer info: www.bohiem.nl.

Worst-kaas scenario: Brandt & Levie x Remeker

De worstmakers van Brandt & Levie hebben in hun elfjarig bestaan wel vaker kaas in hun worsten gestopt, maar voor de allereerste keer hebben ze de kaasmakers van Remeker gevraagd om gezamenlijk een nieuwe droge worst te ontwikkelen.

Het is niet de eerste keer dat Brandt & Levie worstmakers uit Amsterdam een samenwerking aan gaat met chefs en ondernemers uit Nederland of daarbuiten. In het verleden werden er al worsten gemaakt met onder meer Jonnie Boer, whisky-huis Laphroaig en koffiebranderij BOCCA. Nu is daar een fijne collab met boerderij De Groote Voort, die inmiddels wereldberoemd is dankzij haar Remeker-kazen. De familie Van de Voort bestieren hun boerderij in Lunteren al sinds 1650. Daar maken ze hun rauwmelkse kazen met natuurkorst die de afgelopen jaren geliefd zijn geworden in binnen- én buitenland.

Voor deze droge worst gebruikt Brandt & Levie het vlees van hun eigen goed gehouden varkens van onder meer boerderij Sander’s Hof, waar alle varkens het gehele jaar buiten leven, in de aarde kunnen wroeten en lokale reststromen als voeding krijgen. Worstmaker Jiri Brandt vertelt: “De kaas van Remeker past gemakkelijk op een kaasplateau in een drie-sterren-restaurant in Frankrijk. Wij beschouwen hen als de beste kaasmakers van het land. Om die reden speelt de kaas in deze worst de hoofdrol. Na een lange testperiode hebben we gekozen voor Remeker Ryp. We hebben daarnaast nog een heel klein beetje sechuanpepers toegevoegd voor nog wat extra citrus-tonen. ”

De Remeker x Brandt & Levie worst is vanaf nu in de winkel verkrijgbaar en zal tot en met juni leverbaar zijn. Meer info: www.brandtenlevie.nl.

Brandt Levie x Remeker Collab

De No Shit groentebox

Goed nieuws voor groentelovers en iedereen die op zoek is naar een bijzondere maaltijdbox. Het team achter No Shit Food (een tof Nederlands bedrijf dat biologische groente kweekt) komt deze zomer met hun De No Shit groentebox: een vierpersoons maaltijdbox mét een tof inspiratierecept.

Je kunt je nu alvast digitaal aanmelden voor groenten van het nieuwe seizoen. Die worden nu natuurlijk gekweekt en kunnen dan aan het eind van deze zomer tot heerlijke maaltijden worden verwerkt. Vanaf augustus, wanneer de nieuwe oogst aardappelen, uien, pastinaak en andere groenten van het land komt, kan deze box bij jou in de keuken staan.

Als je je aanmeldt, hoor je binnenkort als eerste wanneer de boeren starten met de groenteboxen. Ook kun je hen alvast influisteren wat er bij voorkeur in je box moet zitten.

De No Shit groentebox

Fruitige tasjes

Om in het groene thema te blijven: van deze fruitige tassen van het Braziliaanse merk SERPUI word je toch héél vrolijk? De vraag is niet of ik deze wil hebben, de vraag is eerder: ga ik voor de ananas, de sinaasappel of de aardbei? Helaas verzendt SERPUI niet naar Nederland, maar het merk is gelukkig ook te koop via webshops als Farfetch en ByMarie (waar ze een fantastische citroentas hebben!).

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door SERPUI Brasil (@_serpuibr)

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.