Sintamon rolls
Wat nu die Sinramon rolls zijn? Een klassieke cinnamon roll, maar dan met een volle lading Speculoos-pasta en verkruimelde kruidnoten eroverheen. Het croissantdeeg is fluffy en licht, de vulling is intens en kruidig, en de topping? Nou, die maken we ook makkelijk zelf! Door in een kommetje poedersuiker met water en wat Speculoos-pasta door elkaar te mengen ontstaat er een fantastisch glazuur. Kortom, dit zijn geen gewone broodjes. Dit zijn feestbroodjes! Speciaal voor iedereen die Sinterklaas een warm hart toedraagt.
Speculoos
Speculoos is een heerlijke, smeuïge pasta of koek die oorspronkelijk uit België komt en gemaakt wordt van gemalen speculaaskoekjes. Speculaas zelf is een knapperig koekje dat typisch wordt gegeten tijdens de feestdagen, vooral rond Sinterklaas. De speculaaskoeken en Speculoos-pasta hebben een karakteristieke smaak die afkomstig is van warme kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, en soms gember en kardemom.
Wat Speculoos uniek maakt, is dat de smaak wat milder en romiger is dan gewone speculaas. De Belgische versie heeft iets minder uitgesproken kruiden en een fijnere zoetheid van karamel, waardoor de pasta een beetje naar koekjesdeeg smaakt. Het heeft een lichtzoete, boterachtige smaak die perfect past bij brood, gebak of als vulling voor heerlijke recepten zoals de Sinterklaas Speculoos Rolls!
Deze moet je maken!
Als er iets is waar we nooit genoeg van krijgen, is het wel die heerlijke speculaasgeur rond de feestdagen. En nu kun je daar dus van genieten in de vorm van een verrukkelijk zacht, smeuïg broodje. Perfect om te delen, maar we weten allemaal hoe het écht gaat: je bakt ze voor ‘de familie’, en voor je het weet heb je zelf de helft al op. Bovendien is het een leuk alternatief voor de klassieke lekkernijen zoals pepernoten en marsepein. Dus verras je familie of vrienden (of alleen jezelf, daar is geen schaamte in) met iets wat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook nog eens fantastisch uitziet.

Sintamon rolls
Benodigdheden
- Grote bakvorm of ovenschaal
Ingrediënten
- 340 gr croissantdeeg
- Boter
- 8 el speculoos
- 6 stuks kruidnoten
- 100 gr chocolade kruidnoten in verschillende kleuren
- 3 el poedersuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Vet de bakvorm in met boter.
- Rol het croissantdeeg uit en druk de stippellijntjes dicht.
- Besmeer het deeg met 5 el speculoos. Verkruimel er de kruidnoten boven. Rol het deeg vanaf de korte kant op. Snijd de rol deeg in 9 plakken en verdeel, met de gesneden kanten boven en onder, over de bakvorm. Bak 20 minuten in de oven.
- Snijd ondertussen de chocolade kruidnoten grof. Roer in een kommetje de poedersuiker met 2 el water en de rest van de speculoos (3 el) door elkaar tot een glazuur.
- Haal de speculoos rolls uit de oven en verdeel de glazuur erover. Bestrooi met de chocolade kruidnoten.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.