Miljuschka’s favorieten: week 36

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Goed te pruimen

Je hebt innovatieve distilleerders en je hebt innovatieve distilleerders. Empirical werd in 2017 gelanceerd door de in Brooklyn geboren chef-kok Lars Williams en de Deense onderzoeker Mark Emil Hermansen – die beiden in het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van het gerenommeerde restaurant Noma in Kopenhagen werkten. Een beetje gepositioneerd als buitenbeentjes of experimentatoren binnen de drankenwereld, begonnen ze hun eigen alcohol te maken, die ze ‘vrije geesten’ noemden, omdat ze niet kunnen worden geclassificeerd als iets herkenbaars als gin of wodka.

Hun doel is om tijd en plaats vast te leggen door middel van smaak. Hun spirits zijn dus ook et recht uitzonderlijk te noemen.

The Plum, I Suppose gaat, you guessed it, over de pruim. Maar dan niet het fijne vruchtvlees dat we allemaal kennen maar.. over de pit!

In deze spirit weet Empirical Spirits smaken uit een pruim te halen die je niet snel zou verwachten. Denk aan een heerlijk zacht-bittere amandelsmaak, en zelf hinten van marsepein zijn te herkennen als je goed proeft. Nice! Is het alweer borreltijd?

Altijd al avant-garde willen borrelen? Je koopt The plum, I suppose via Empirical.co

empirical

Plantparent

Blad dat geel wordt, bruine uiteinden, droge bladeren. Telkens wanneer een plant de eerste tekenen van ziekte vertoont, begin ik meteen te denken wat ik misschien verkeerd heb gedaan.

Heb ik mijn plant wortelrot gegeven door hem te veel water te geven? Nee, ik geef hem waarschijnlijk te weinig water. Wacht, misschien is het gewoon tijd voor een nieuwe pot, of heeft deze gewoon wat meer schaduw nodig? 

Planten hebben verschillende behoeften en reageren allemaal verschillend op bijvoorbeeld zonlicht, water en kunstmest. Maar wat nou als je dol bent op planten maar niet zo goed weet waar je moet beginnen? No worries! Er bestaat namelijk een hele handige app die jou kan helpen met erachter te komen wat je planten nodig hebben en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Jij blij, je planten blij. Top dus!

Ready to be the best plant parent ever? Dowload de app hier.

plant parent

True love

Het is een Chocolate Love A-Fair zoals Tony’s Chocolonely en Ben & Jerry’s het zelf noemen. De twee bedrijven join forces om hun chocola 100% slaafvrij te maken. Samen vechten ze voor social rechtvaardigheid en blijken als een blok voor elkaar te zijn gevallen. Om hun liefde voor elkaar te bezegelen brengen zij niet één maar vier nieuwe producten op de markt. Oeh, wat dan? Hoor ik je denken. Er komt een Ben en Jerry’s ijs in de meeste geliefde Tony’s smaak  – karamel zeezout. YASSSS! En omdat ze deze niemand willen onthouden komt er ook een vegan versie. Daarnaast komen er ook nog twee Ben & Jerry’s geïnspireerde repen op de markt: de donkere melk brownie (geïnspireerd op het Chocolate Fudge Brownie ijs) en de witte strawberry cheesecake (geïnspireerd op het Strawberry Cheesecake ijs). Maak. Me. Gek.

Ben jij ook een sucker for love? De nieuwe ijssmaak kun je nu al online bestellen en ligt vanaf oktober in de vriezer van alle supermarkten. Voor de repen moet je iets meer geduld hebben; begin 2023 liggen die in de schappen. Maar onthoudt: geduld is een schone zaak.

tonys
Bron: Tony’s Chocolonely

Foodperformance

Wel eens bij een eetbaar concert geweest?! Op 23 oktober – Tijdens PAARD50 – presenteert Creative Chef een totaal nieuwe concertbeleving: Kitchen Concert.

Normaal heeft elke kunstvorm een eigen ruimte: voor foto’s ga je naar het museum, voor culinaire hoogstandjes naar een restaurant en voor muziek naar een show in je lokale popzaal. Tijdens Kitchen Concert smelten al deze plekken samen onder leiding van Jasper Udink ten Cate a.k.a. Creative Chef.

Kitchen Concert is een ‘lopend buffet’ door alle zalen van PAARD. In elke zaal is er een culinaire performance, omlijst door visuals en muziek. Zie, hoor en proef je weg langs alle zalen en beleef dit culinaire spektakel dat de grenzen tussen verschillende disciplines doet verdwijnen.

Benieuwd naar deze muzikale culinaire beleving? Scoor hier je tickets.

PAARD 2 994x1536 1

Waterworks

Wie herkent de rommelig ogende ruimte rondom de buitenkraan niet? Met de Waterworks buitenspoelbak van het Nederlandse merk Weltevree is rommel in de tuin verleden tijd. Het slimme station beschikt over een toonbank, een waterkraan en meer dan genoeg opbergruimte. Door middel van verstelbare haakjes kan je de werkplek naar eigen behoefte inrichten. Zo heb jij altijd een fijne plek voor het organiseren van je tuingereedschap, ruimte om voedsel te bereiden of een plekkie om je outdoor boots schoon te maken. Kijk, daar hou ik van. Een goed begin is tenslotte het halve werk! 

Altijd al zo’n spetterende buitenspoelbak willen hebben? Je shopt hem via Weltevree.eu

water

First dates

Het is al jaren de guilty pleasure van honderdduizenden Nederlanders: First Dates. Het datingprogramma waarin singles, jong en oud, voor het oog van de camera worden gekoppeld, onder de bezielende leiding van maître Denise en barman Victor. En dat levert geweldige, ontroerende, en soms tenenkrommend gênante tv op and I love it! Ik ben dus ook helemaal in mijn nopjes dat het restaurant  haar deuren weer heeft geopend voor een nieuw seizoen.

In dit nieuwe seizoen bereikt het programma een bijzondere mijlpaal: op 17 oktober openen maître Denice en barman Victor namelijk voor de 500ste keer de deuren van het First Dates Restaurant. Dat betekent dat er maar liefst 2.500 singles de vloer over kwamen voor een blind date met zijn/haar/diens match. En of dat eerste afspraakje nu smaakte naar meer of niet, ze hebben het stuk voor stuk aangedurfd om op nationale televisie op zoek te gaan naar de liefde. Zo ook dit seizoen. 

Benieuwd hoe vaak de vlam in de pan slaat? First Dates is elke werkdag om 19.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. Enne, mocht je zelf een kansje willen wagen: aanmelden kan hier.

first dates
Foto: Annemieke van der Togt
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.