Miljuschka’s favorieten: week 16

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Shoppen in stijl 

Wie denkt dat functionaliteit en stijl niet samengaan, heeft het goed mis. De ‘Six-Colour bag’ van Susan Bijl x HAY is een lichte, maar sterke boodschappentas met cool geometrisch ontwerp in 6 frisse kleuren. De shopper is gemaakt van supersterk nylon, hetzelfde materiaal waar ook grote vliegers van worden gemaakt (lees: lekker stevig!) en vervangt heel fashionably alle plastic tasjes die je normaal in de winkels krijgt. 

Je scoort zo’n kekke tas op Hay.nl of Susanbijl.nl, maar ook via de Bijenkorf.

Susan Bijl x HAY

Topkok Ferran Adrià heropent El Bulli

In 2011 sloot El Bulli, het legendarische restaurant waar klanten soms zelfs jaren voor op de wachtlijst stonden. Voor al die mensen die nooit verder zijn gekomen dan die wachtlijst (of er helemaal nooit op stonden) is er nieuws: niemand minder dan eigenaar en topchef Ferrán Adrià heeft aangekondigd dat El Bulli in 2023 een comeback zal maken, onder de nieuwe naam ‘El Bulli 1846’.

Het nieuwste project van de chef, wat een eerbetoon aan de moleculaire keuken zal worden, krijgt niet alleen een nieuwe naam, maar ook een nieuwe locatie. Het maar liefst 4.000 vierkante meter grote complex wordt middenin het natuurpark Cap de Creus gevestigd en belooft – hoe kan het ook anders – een ware belevenis te worden.

Was je jezelf al aan het lekker maken?  Kleine bummer: een vorkje meeprikken lijkt straks niet meer mogelijk. Het nieuwe project is namelijk geen restaurant waar je kunt komen eten, maar een soort tentoonstellingsruimte en laboratorium gewijd aan onderzoek en experimenten om kennis op te bouwen. 

Meer info: www.elbullifoundation.com

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Ferran Adrià elBullifoundation (@ferranadria)

How do you like them apples?

De vegan schoenen van A Perfect Jane worden gemaakt van… appels! Suzanne Harper – eigenaresse en oprichtster van het merk – leeft al jarenlang volledig plantaardig, maar liep er telkens tegenaan dat ze niet echt toffe vegan schoenen kon kopen. Ze besloot daarom om ze zelf te maken. Haar schoenen zijn niet alleen heel stylish, ze gaan ook nog eens voedselverspilling tegen. Het appel-leer dat voor de schoenen wordt gebruikt, is namelijk gemaakt van zogenaamde ‘afval-appels’ uit Italië. Het fruit dat op de grond valt en niet goed genoeg is voor consumptie, wordt vermalen tot pulp, waar vervolgens (na toevoeging van o.a. gerecycled PET voor de stevigheid), het ‘leer’ van gemaakt wordt.

Leuk detail: elke schoen/laars heeft een signature groene zool. Als ware het een vegan variant van de rode zolen van Louboutin, met hierin de nerven van een blad geprint. Een speelse knipoog naar de plantaardige materialen en de liefde voor de natuur. Love it!

Je shopt de complete collectie op aperfectjane.com. Je kunt tenslotte nooit genoeg schoenen hebben, toch?

a perfect jane

No Beef Wellington

Nu steeds meer mensen bewust omgaan met het voedsel dat ze consumeren, is het zeker de moeite waard om een ​​paar verbluffende vegan recepten in je arsenaal te hebben. De mensen van PLNT dachten daar precies hetzelfde over en kwamen daarom met een plant-based variant van de befaamde beef Wellington.

Beef Wellington, een gerecht dat oorspronkelijk bestaat uit een gebraden runderfilet, belegd met paté en paddenstoelenduxelles en gewikkeld in een korst van krokant bladerdeeg is iets wat vaak schittert op lang gedekte tafels tijdens chique diners of met Kerstmis. Speciaal voor online supermarkt Crisp ontwikkelde PLNT een volledig plantaardige versie van deze showstopper en bewijst daarmee dat je als veganist ook prima de show kunt stelen!

Exclusief verkrijgbaar bij Crisp.

Vegan Beef Wellington

BYOB: Bring Your Own Bakje

De gemiddelde Nederlander verbruikt gemiddeld zo’n vier plastic (voedsel)verpakkingen per dag. You do the math. Okee, om het je makkelijk te maken heb ik de rekensom al even voor je gemaakt: dat is dus 1460 verpakkingen per persoon per jaar. Ai!

Het kan je niet ontgaan zijn: het wereldwijde plastic-probleem is écht heel groot. Waarom gebruiken supermarkten eigenlijk nog steeds zoveel (plastic) verpakkingen? Ik bedoel: is het nou echt nodig dat mijn avocado op een plastic schaaltje, in een plastic zakje zit?

Goed nieuws: bij LOOS doen ze hier niet aan mee. Hier kan je boodschappen halen zonder nutteloze verpakkingen mee te moeten nemen. Ze rijden op verschillende plekken door het land: routes en data vind je via de website van LOOS.

Woon je in Utrecht of omgeving? Je kunt dan ook langskomen bij de pop-up winkel. Bijvoorbeeld op zaterdag 30 april van 10:00 tot 17:00, bij De Alchemist aan Europalaan 2 in Utrecht.  Lege potjes, bakjes of zakjes onder de arm en gaan!

loos utrecht

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.