Sticky cinnamon buns
1 uur 25 minuten
Plakkerige kaneelbroodjes: oftewel sticky cinnamon buns…. Eerlijk is eerlijk: ik vind de engelse naam in dit geval altijd veel beter aangeven waar het in dit geval om gaat. Want laten we eerlijk zijn; plakkerig klinkt toch niet zo heel erg lekker. En sticky dan weer wel. Of is dat mijn afwijking?
Hoe dan ook: velen van jullie hadden in mijn stories al gezien dat deze goddelijke kaneelbroodjes werden gemaakt en de roep om het recept was massaal! Dus daar is ie dan eindelijk: de cinnamon buns.
Sticky cinnamon buns met roomkaas en karamelsaus
Laten we meteen maar duidelijk zijn: gezond zijn deze kaneelbroodjes niet. Maar het is wel verslavend lekker dus je bent gewaarschuwd.
Met het maken ben je wel even bezig. Hou ongeveer 1,5 uur aan en dan heb ik het afkoelen nog niet meegerekend. Maar dan heb je ook wel wat! De cinnamon buns zijn eigenlijk voor elke gelegenheid geschikt. Maar dat vind ik vooral.
Ultieme comfortfood
Deze sticky cinnamon buns zijn eigenlijk het ultieme comfortfood. Bomvol met suiker, boter en nog meer suiker. Maar o zo lekker! En bovendien: je eet er maar een klein stukje van dus dan valt de schade ook wel weer mee. Gewoon de volgende dag weer even normaal en alles komt weer goed! Of anders maak je deze iets minder ongezonde (niet veel trouwens) wortelcake.
Sticky cinnamon buns met roomkaas
Ingrediënten
Ingrediënten
Deeg
- 400 gr bloem
- 45 gr suiker
- 7 gr gist
- 7 gr zout
- 245 ml melk
- 55 gr roomboter gesmolten
- 1/2 tl geraspte citroen
Vulling
- 20 gr kaneel
- 85 gr basterdsuiker donker
- 50 gr roomboter gesmolten
- Karamelsaus
- 100 gr suiker
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 100 gr roomboter gesmolten
- zout
topping
- 100 gr roomkaas
- 50 gr roomboter zacht
- 85 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 1-2 el amandelschaafsel
- snufje zout
Benodigdheden
- Lage ovenschaal van ongeveer 20 x 25 cm
- Extra boter om in te vetten
Instructies
Instructies
- Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed goed door elkaar. Maak een bal van het deeg, leg in een ingevette, schone schaal en dek af met een schone theedoek. Laat de bal rijzen op een warme plek, ongeveer 45 minuten of tot het in volume is verdubbeld.
- Rol het deeg uit op het aanrecht (smeer het aanrecht eerst in met een klein beetje olie. Dat voorkomt plakken) tot een rechthoekige lap van ongeveer 35 x 40 cm.
- Meng de ingredienten voor de vulling en verdeel over het deeg. Zorg dat er een centimeter aan de randen vrij blijft. Rol de lap op langs de langste kant, vouw goed dicht en snijd in gelijke stukken.
- Maak de karamelsaus door de ingredienten te mengen. Schenk de saus vervolgens onder in de ingevette ovenschaal. Leg hier de rolletjes op met de snijkant naar boven. Laat de schaal met rolletjes nog ongeveer een half uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 180˚C.
- Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Keer de ovenschaal om op een groot bord, zodat de deegrolletjes met de sauskant naar boven liggen.
- Meng de ingredienten voor de roomkaastopping en spuit die over de bovenkant van de kaneelbroodjes. Bestrooi met de geroosterde amandelschaafsel.
- Serveer warm of koud.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.