Oud Hollandse traditionele pepernoten

2 uur 10 minuten

Hoe maak je pepernoten?

Hoe je heerlijke kruidnootjes zelf thuis maakt heb ik je al laten zien, maar ik wilde ook weten hoe je zelf makkelijk ouderwetse pepernoten kunt maken. Want ja, die grotere dat zijn de “echte” pepernoten. Ook al noemt iedereen kruidnootjes in de wandelgangen ook pepernoten.

Toch zijn de echte pepernoten wel totaal anders van smaak en structuur dan een kruidnootje. Je kunt ze nog het beste vergelijken met taai taai vind ik zelf, maar dan net even anders. Een lekkere smaak van anijs gecombineerd met een wat chewy textuur.

Hoe je zelf oud Hollandse pepernoten maakt laat ik je hieronder zien!

oud hollandse pepernoten

Oud Hollandse traditionele pepernoten

Probeer eens Oud Hollandse pepernoten te maken! Heel makkelijk en ook erg lekker!
3.60 van 70 stemmen
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 50 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 100 gr honing
  • 30 gr appelstroop
  • 1 el koekkruiden
  • 1,5 tl anijszaad gemalen of heel
  • Snufje zout

Instructies
 

Instructies

  • Meng bloem, bakpoeder, koekkruiden en anijszaad door elkaar. Voeg een snufje zout toe.
  • Doe de honing, appelstroop en het ei bij elkaar in een andere kom en meng dit goed door.
  • Voeg de twee bij elkaar en maak hier een deeg van.
  • Rol het in een bal, bekleed met plastic en leg het voor minimaal 2 uur in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Haal het daarna eruit en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
  • Snij hier vierkantjes of rechthoekjes van en verdeel die over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak ze in de oven tot goudbruin en gaar in 10-13 minuten.
  • Haal uit de oven en geniet ervan!

Notities

Notes
De pepernoten blijven niet heel lang goed dus eet ze gewoon dezelfde dag op. Ze worden wat sneller oud dan bijvoorbeeld kruidnootjes.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.