Hoe maak je zelf appelstrudel

Appelstrudel of eigenlijk apfelstrudel is een gerecht dat we voornamelijk associeren met Duitsland. En dat is niet gek, want ik kan me niet veel tentjes in Duitsland herinneren waar appelstrudel niet op de kaart stond.

Maar wist je dat dit heerlijke Duitse gebak eigenlijk is afgeleid van de baklava? Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik het wel echt twee heel verschillende baksels vind, maar ik zie ook wel enige gelijkenis.

Het deeg van appelstrudel

En dan met name in het deeg van de appelstrudel. De strudel wordt namelijk gemaakt van dun elastisch deeg wat je een beetje kan vergelijk met fillodeeg wat ik in het baklava recept gebruikt.

Dat is dan ook meteen mijn cheatversie, want wil je het deeg niet zelf maken? Dan kun je ook fillodeeg gebruiken. Dat werkt natuurlijk vele malen sneller.

In dat geval hoef je dus alleen de vulling te maken voor de appelstrudel en kun je meteen aan de slag met het rollen.

zelf appelstrudel maken

Hoe maak je zelf appelstrudel

4.52 van 41 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 8 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 80 ml lauwwarm water
  • 2 el griesmeel
  • Snufje zout
  • Vulling
  • 40 gram rozijnen
  • 1 kg appels geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes van 1 cm
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 8 gram/1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 citroen
  • 50 gram boter
  • 30 gram amandelschaafsel

Instructies
 

Instructies

  • Week de rozijnen in warm water. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kneed de boter, bloem en zout door elkaar tot een kruimelig deeg. Voeg het water in 3 delen toe en kneed goed door tot een soepel deeg (10 minuten). Maak een bal van het deeg, dek af met een theedoek en laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Meng de appelstukjes met suiker, vanillesuiker, kaneel, kruidnagel, citroenzest en - sap.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 20x30 cm. Leg op een groot stuk bakpapier en rol voorzichtig verder uit tot 50 x 70 cm. Het deeg is dan flinterdun.
  • Smelt de 50 gram boter en bestrijk het deeg met tweederde ervan. Strooi het griesmeel over de onderste helft van het deeg en leg daar de appelvulling op. Rol het deeg van onderaf voorzichtig op. Bestrijk met de rest van de boter en strooi amandelschaafsel er overheen.
  • Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 45 tot 55 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Serveer warm, met slagroom of vanillesaus.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.