Finse kaneelbroodjes

Als je ooit in Finland bent geweest, weet je wellicht meteen waar ik het over heb als ik Finse kaneelbroodjes zeg. Lekker zijn die hè? Ik smul er in elk geval altijd enorm van en maak ze graag voor mijn gezin. In het Fins heten deze kaneelbroodjes trouwens Korvapuusti. Handig toch om te weten als je ze eens in Finland wilt bestellen. Maar wij gaan hier natuurlijk gewoon lekker zelf aan de slag met heerlijke kaneelbroodjes bakken.

Recept Finse kaneelbroodjes: bereidingswijze

Voor dit kaneelbroodjes recept ga je als volgt te werk. Je activeert eerst de gist met behulp van het lauwwarme water en laat dat 15 minuten staan. Ondertussen doe je de bloem, de helft van de boter, 50 gram van de suiker, gist, melk en zout in een kom. Kneed dit vervolgens 10 minuten lang. Laat het geheel daarna een half uur op een warme plek onder een theedoek rijzen.

Verwarm de oven eerst op 200 graden voor. Doe de bosbessen met de 4 eetlepels water en 100 gram suiker in een pannetje en breng dit alles aan de kook. Meng de bosbessen met de gesmolten boter, kaneel en de kardemon.

Bestuif nu je werkblad of aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol het uit. Spreid de bosbessenboter uit over de deeglappen. Rol de deeglappen weer op en verdeel ze in 10 stukken. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Maak tot slot nog een streep in het midden door met een mes de opgerolde deeglappen aan te drukken. Bak de kaneelbroodjes vervolgens 15 minuten lang in de oven.

Ook lekker: honing kaneelrolletjes: snelle variant op baklava

Recept Finse kaneelbroodjes

Finse kaneelbroodjes recept

aantal personen: 10 voorbereidingstijd: 1 UUR 15 MINUTEN bereidingstijd: 15 MINUTEN totale tijd: 1 UUR 30 MINUTEN
4 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Fins
Porties 10 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 500 gram bloem
  • 150 gram gesmolten boter
  • 1/2 dl water lauw
  • 2 theelepels gist
  • 2 dl melk
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel
  • halve theelepel gemalen kardemon
  • 150 gram bosbessen
  • 4 eetlepels water
  • 1 ei

Instructies
 

  • Voor dit kaneelbroodjes recept ga je als volgt te werk. Je activeert eerst de gist met behulp van het lauwwarme water en laat dat 15 minuten staan. Ondertussen doe je de bloem, de helft van de boter, 50 gram van de suiker, gist, melk en zout in een kom. Kneed dit vervolgens 10 minuten lang. Laat het geheel daarna een half uur op een warme plek onder een theedoek rijzen.
  • Verwarm de oven eerst op 200 graden voor. Doe de bosbessen met de 4 eetlepels water en 100 gram suiker in een pannetje en breng dit alles aan de kook. Meng de bosbessen met de gesmolten boter, kaneel en de kardemon.
  • Bestuif nu je werkblad of aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol het uit. Spreid de bosbessenboter uit over de deeglappen. Rol de deeglappen weer op en verdeel ze in 10 stukken. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Maak tot slot nog een streep in het midden door met een mes de opgerolde deeglappen aan te drukken. Bak de kaneelbroodjes vervolgens 15 minuten lang in de oven.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.