Een moestuin beginnen doe je zo: moestuinieren voor beginners

Categorieën: BlogsLabel: ,

Een moestuin beginnen: beginnen jouw handen ook al te kriebelen als je daaraan denkt? Misschien droom je hier al jaren over, maar weet je niet hoe je moet starten. Dit hoor ik heel vaak, maar geloof mij: het is echt niet moeilijk! Iedereen kan het, het ligt er alleen aan hoe je het aanpakt. Met deze blog hoop ik je een eindje op weg te helpen om ook je eigen moestuintje te starten. 

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

floor korte fotografie arkenbout

Fotografie: Hanke Arkenbout

Moestuin beginnen? Eerst een moestuinplan maken

Toen ik startte met mijn moestuin in 2013, had ik geen plan en deed ik maar wat. Dit is natuurlijk ook een optie voor jou, maar ik heb gemerkt dat je zonder weten wat je gaat doen dat jaar veel minder – tot niks – zult oogsten. En dat is best wel zonde van alle tijd en energie die je erin hebt gestopt! Een moestuin is voor mij niet alleen een plek waar ik uiteindelijk lekker uit kan eten maar ook een plek waar ik kan genieten en ontspannen, het heet niet voor niks ‘My stress free zone’. Voor mij lukt het ontspannen veel beter als ik vooraf weet wat ik ga doen. Daarom maak ik eerst een moestuinplan.

Met een moestuinplan maak je eigenlijk een handig overzicht voor jezelf hoe de moestuin eruit gaat zien, d.m.v. een tekening. Door jezelf de volgende vragen te stellen, kun je een lijstje maken met de groenten, fruit en kruiden die je wil gaan kweken. Maar ook: waar je de moestuin gaat starten, of de bodem wel voedzaam genoeg is en wanneer je precies moet beginnen met zaaien. Handig, toch?

eigen moestuin beginnen moestuinplan maken 2

eigen moestuin beginnen moestuinplan maken 1

Wat eet ik graag en wat vind ik lekker?
Reserveer hiervoor zeker een plekje in de tuin of in de potten waarin je start. Je kunt het eerste jaar starten met makkelijke soorten, zoals radijsjes, bietjes, pluksla, rucola, spinazie, mais, courgette, aardbeienplantjes, boontjes en tomaten. Die laatste is misschien wat lastiger, maar de andere gewassen doen het bij iedereen goed. Dit zal jou zeker motiveren om hierna nooit meer te stoppen met moestuinieren!

Waar staat de meeste zon in de tuin of op het balkon?
Op de plek met de meeste zon is je moestuin het meest geschikt. Hoe meer zon, hoe meer oogst. Kies voor het eerste jaar een klein stukje en breid het ieder jaar een beetje uit, zo houd je het behapbaar en kun je eens testen of je het wel leuk vindt.

Wat voor soort grond heb ik in de tuin?
Is dit enkel zand wat zo tussen je handen wegloopt als je er een handje van pakt, dan is het verstandig om de grond te verbeteren. Zo zit er meer voedingstoffen in de voor de gewassen die je erop wil laten groeien. De juiste grond is echt een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle moestuin. Er is tegenwoordig kant- en klare moestuingrond te koop, mocht je het groter aanpakken kun je kiezen voor een combinatie van 2/3 tuinaarde en 1/3 compost. 

Vergeet de insecten niet!
Deze beestjes bevruchten namelijk de bloemen, waardoor er een vruchtje ontstaat en je later kunt oogsten. Zaai en plant dus ook bloemen in de tuin of op het balkon. Hoe meer variatie aan bloemen, hoe beter voor de biodiversiteit. Zo kun je denken aan artisjokken, dahlia’s, viooltjes maar ook verbena, zonnebloem en een kogeldistel. Dit zijn bloemen waar ook de vlinders dol op zijn. En zeg nou eerlijk, van dat gezoem en gefladder word je toch blij?

hanke arkenbout photography moestuinfloor juli19 58

Zaden aanschaffen voor je moestuin

Nu je weet waar je de moestuin start en je weet wat je wil gaan zaaien, is het tijd om de zaden aan te schaffen. Er zijn online en offline heel veel aanbieders. Let wel op de datum van de zaden, in een zakje zitten zoveel zaden dat je hier nog een aantal jaar mee kan doen. Zelf verkoop ik in mijn webshop zadenboxen voor starters.

Wanneer begin je met zaaien?

Wil je met een moestuin beginnen, zaai dan op tijd – en niet te laat, of te vroeg. Alle informatie die je nodig hebt per gewas kan je op de achterkant van het zadenzakje vinden, dus bekijk deze eens goed. Zo zaai je een tomaat eerst binnen en plant je pas half mei buiten uit, kan je wortels meteen buiten in de volle grond zaaien vanaf begin april en weet je ook meteen hoeveel ruimte er tussen de plantjes moet zitten om ze de juiste groeiruimte aan te bieden. Plant je de plantjes te dicht op elkaar, dan kunnen ze elkaar verdrukken en gaan ze dood. Helaas spreek ik uit ervaring…

Een moestuin beginnen: een zaai- en oogstkalender helpt

Van al deze informatie die je vindt op de zakjes, maak ik altijd een zaai en oogstkalender. Hierin geef je de soort aan, wanneer je start met zaaien, of dit binnen achter een raam is of meteen buiten in de volle grond of een pot. Hoeveel ruimte ze nodig hebben om te groeien en wanneer je het kan oogsten. Zo kan ik ieder jaar zorgeloos het seizoen starten en hoef ik enkel mijn zaaikalender erbij te pakken als ik het even niet meer weet. Optimale tijd om te genieten, dus!

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

hanke arkenbout photography covershoot 2020 floorsmoestuin 4

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf wekelijks over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.