Kerstrecepten

Zalmtartaar met basilicum olie

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 15 minuten
  • Aantal personen 8

Ingredienten

Basilicumolie

25 gr basilicum

200 ml olijfolie

peper en zout

Zalmtartaar

500 gr zalm filet

300 gr gerookte zalm

1 limoen

200 ml creme fraiche

15 gr bieslook fijn gesneden

Sharing is caring!

Feestelijke zalmtartaar

Deze heerlijke zalmtartaar is een ideaal snel voorgerecht. In combinatie met de smaakvolle basilicumolie is het een perfect feestelijk gerechtje.

Voor het maken van de zalmtartaar gebruikte ik de XL foodprocessor en kleine hakmolen van de Braun MultiQuick 9.

Voor dit recept begin ik altijd met het maken van de basilicumolie. Dit omdat de smaken hiervan even tijd nodig hebben om in te werken. Ik doe alle basilicum van 1 plantje in de kleine hakmolen en draai die even fijn voor ik de olijfolie eraan toevoeg.

Hoeveel olie je precies nodig hebt is een persoonlijke keuze. Je wilt het niet te dik maken, het is geen pesto.

Haal uit de hakmolen en doe over in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper en zet het apart.

Maken van de tartaar

Voor het maken van de zalmtartaar gebruik ik de XL Foodprocessor. Hier doe ik de gerookte zalm en de blokjes zalmfilet in. Dit draai je tot een grof geheel. Het hoeft niet helemaal glad te zijn, er mogen best wat hele stukjes zalm nog te zien zijn.

Haal de zalm uit de kom en meng het met de creme fraiche, de bieslook en een kneepje limoensap. Meestal is er geen extra zout nodig omdat de gerookte zalm natuurlijk al zout is van zichzelf. Maar proef het voor de zekerheid en voeg peper en zout toe naar keuze.

Het opmaken van de zalmtartaar op een bordje is het makkelijkste te doen met een ring. Deze kun je in de meeste kookwinkels krijgen. Ook handig om daar een stamper bij te nemen. Heb je die niet dan werkt de onderkant van een glas ook, mits die mooi plat is. En heb je dat allemaal niet dan kan een lepel ook nog uitkomst brengen.

Serveer de zalm met de basilicumolie, bieslook en een beetje limoen.

Ben je op zoek naar meer kerstrecepten? Check dan hier alle kerstrecepten.

Zalmtartaar

Zalmtartaar met basilicumolie

Aantal personen: 8
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Ingrediënten

Basilicumolie

  • 25 gr basilicum
  • 200 ml olijfolie
  • peper en zout

Zalmtartaar

  • 500 gr zalm filet
  • 300 gr gerookte zalm
  • 1 limoen
  • 200 ml creme fraiche
  • 15 gr bieslook fijn gesneden

Instructies

    Doe de basilicum in de kleine hakmolen van de Braun MultiQuick. Draai dit met wat olijfolie tot een grove puree. Voeg nu olijfolie toe tot je een mooie olie overhoudt. Het mag iets dikker zijn dan olijfolie.
    Zet het weg voor een uur op kamertemperatuur en voeg daarna zout naar smaak toe.
    Doe de zalmfilet en de gerookte zalm in blokjes bij elkaar in de XL Foodprocessor van de MultiQuick. Draai dit kort tot het gemengd is. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Handig is om hiervoor de Pulse stand van de staafmixer te gebruiken! (Deze stand zorgt ervoor dat alles gelijkmatig, en zo fijn als jij wilt, gesneden wordt). Een paar stukjes erin is juist lekker.

    Snij 8 dunne plakjes van de limoen en knijp de rest uit. Meng de zalm met limoensap, crème fraîche en ongeveer 2/3 van de bieslook.

    Dek af en zet in de koeling tot gebruik.
    Gebruik een ronde ring om de zalm op het bord mee te vormen. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Verwijder de ring. Doe een schijfje limoen op de zalmtartaar en was sprietjes van de bieslook.
    Druppel de basilicumolie eromheen en serveer meteen.

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Braun.

Nog meer lekkers